Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Je novi virus nevaren za naše otroke, ki so veliko prezgodaj rojeni?

Je novi virus nevaren za naše otroke, ki so veliko prezgodaj rojeni?

Sva zaskrbljena starša dvojčkov M&M, rojena leta 2017 z 24. tedni.
Zanima naju ali je novi virus nevaren za tako prezgodaj rojena otroka, ki sta imela veliko težav z pljuči. Sedaj sta otroka zdrava in brez posebnosti a vseeno naju skrbi saj sta oba imela diagnozo Bronhopulmonalna displazija in ob močnejšem prehladu je potreben ventolin in en dan kisika.

Zahvaljujem se vam za odgovor.

Na žalost je s COVID-19 še veliko neznank in prav možno je, da bo razvoj epidemije v naslednjih tednih naše trenutno znanje in ocene obrnil na glavo.
Kot kaže zaenkrat pa je v razliko od ostalih respiratornih virusov (vključno z ostalimi koronavirusi, ki pri nas vsako hladno sezono krožijo že desetletja) manj nevaren novorojenčkom, dojenčkom in otrokom do 10. leta, kar vključuje tudi otroke s kroničnimi boleznimi ali imunsko motnjo – osnova za trditve je, da o tem ni nobenih poročil oziroma da ni poročil, da bi kjerkoli po svetu (vključno s Kitajsko) zaradi COVID-19 umrl kakšen otrok do 10. leta.
Vseeno pa priporočam vse ukrepe, ki jih objavljajo mediji – umivanje, umivanje, umivanje rok, čiščenje površin, izogibanje zaprtim prostorom (zlasti, če se zbira več ljudi – v trgovskih centrih bi morali prepovedati nakupovanje ali ogledovanje z otroki!) in čim več bivanja zunaj, na soncu, vetru, dežju, tudi v mrazu.
Srečno in lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

Zanima me ali je nedonosencek zasciten z materinim mlekom ki je okuzena s covidom? Doma imam namrec puncko rojeno v 35 tednu, jaz pa sem pozitivna pa me zanima ali je bolj zascitena ker dobiva moje mleko in na kaj moramo biti pozorni ce se okuzi.

lep pozdrav

Dokazano je, da mleko mater, ki prebolevajo COVID, vsebuje zaščitna protitelesa, ki pomembno zmanjšajo tveganja za okužbo – oziroma v primeru okužbe zmanjšajo težo bolezni.

Možen pa je prenos virusa preko rok ali kapljično, zato svetujemo strogo higieno rok (umivanje pred vsakim stikom z otrokom) ter nošenje maske (ki jo je treba redno menjati, na 2-3 ure).

Dojenčki (kot še vedno kaže) praviloma zbolijo lažje kot njihovi starejši sorojenci ali odrasli – večinoma imajo le malo zvečano telesno temperaturo, so manj ješči, redki tudi kašljajo. Pri hitrem prebolevanju še najbolj pomaga dobra hidracija (da dovolj pijejo) ter bivanje na svežem zraku…

Upam, da bo bolezen kmalu mimo…

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepsa hvala za odgovor. Zanima me ali bi bilo smiselno kupiti saturator za domaco uporabo? Ce ja me zanima katerega priporocate.

lp

Nobene potrebe ne vidim za nakup pulznega oksimetra – če bi imeli občutek, da je dojenček moder ali bled, boste itak morali k zdravniku. Pri lepih rožnatih, ki niti nimajo dihalne stiske, pa je tak nakup odveč – in celo moteč, saj potem samo strmite v številke (ki so lahko nižje iz povsem tehničnih razlogov), namesto da bi opazovali otroka.

Če pa se že odločite, je bolj smiselen najem, je kar veliko ponudnikov na tržišču. V tem primeru so bolj uporabni tisti boljši, ki delajo na elektriko in imajo tipala, primerna za majhne otroke – dojenčke. Majhni, prenosni, baterijski, na “naprstnik” so preveč nezanesljivi.

Pozdrav,

New Report

Close