Najdi forum

Je moj mož narcis in kaj naj s tem?

Že nekaj časa razmišljam, kaj naj naredim. Sem poročena in imam dva otroka. Nekaj let je bilo super, z možem sva se razumela, čeprav je imel že takrat svoje ‘momente’, samo sem mislila, da je samo utrujen zaradi tega, ker sva nekaj let vso svojo energijo posvetila gradnji hiše.

Zadnje čase pa vse skupaj postaja nemogoče. Še posebej odkar je napredoval. Jaz ga ne zanimam več kot to, pa kdaj bo skuhano in kdaj oprano, vse je na meni. Karkoli naredim je narobe, ves čas me primerja z drugimi ženskami, ki so po njegovem mnenju boljše kot jaz. In to počne odkrito. Vse se mora vrteti okoli njega, njegovih potreb, njegovih želja. Zadnjič mi je celo rekel, da mu je žal, da si je tako zgodaj ustvaril družino, ker bi drugače v življenju dosegel veliko več.

Ko se poskušam upreti ali mu razložiti, da to kar počne ni ok, me obtoži, da sem histerična, egostična, da pretiravam in da sem tako ali da sem lahko srečna, da ga imam. Nekajkrat mi je res prekipelo in sem mu zagrozila, da bom odšla in takrat sem to res mislila, ker je šel res predaleč. Ko je dojel, da gre zares, je najprej totalno znorel, potem pa kot bi obrnil ploščo, kar naenkrat je bil spet takšen, kot na začetku. Prijazen, skrben, spoštljiv, žal pa to ni dolgo trajalo.

Prijateljica mi je rekla, da se vede kot narcis in ko sem začela prebirati o tem, sem res opazila veliko podobnosti, ampak vseeno ne bi kar tako nekoga označila. Sploh pa, kako naj bi mi to sploh pomagalo, če odkrijem, da je res?

Čeprav se zadnjih nekaj let res grozno vede, jaz v njem še vedno vidim takšnega moškega, kot je bil na začetku in kadar ima dobre dneve je še vedno lahko super. Prosila sem ga, če bi si skupaj poiskala terapevta, pa je bil odločno proti, češ da z njim ni nič narobe in da tudi meni ni treba zapravljati stvari za takšne neumnosti.

Kaj naj naredim?

Nina

 

 

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljena Nina!

Ali je vaš mož narcis ali ne ni tako zelo pomembo, kot pa to, kakšna so njegova vedenja in kaj s tem storiti.

Res je, da so narcistične osebe zelo egoistične, vse se vrti okoli njih, zunanja podoba in potrditev drugih jim je zelo pomembna. Ko so z nekom, ki mu pomaga ohranjati podobo, ki jo želijo deliti s svetom, so lahko celo zelo prijazni in do neke mere dobri partnerji.

Težava se začne, ko jim ne nudite  ( ali ne morete več nuditi) tistega, kar od vas pričakujejo ( narcistična  hrana) oziroma ,če imajo že nove cilje, ki pa bi jih morda lažje dosegli z drugimi ljudmi. Takrat jim postanete odveč oziroma so z vami samo toliko, kolikor jim koristite.  Narcisom je vredno samo tisto, kar potrebujejo v tem trenutku, zato je povsem vseeno koliko ste žrtvovali, kaj ste v odnos prinesli, če v tem trenutku potrebuje nekaj drugega mu postanete ‘breme’.

Kar se tiče soočanja  – to z narcisi ne deluje. V knjigi Čustveni vampirji je odličen stavek, da so narcisi kot vampirji, tudi oni se ne vidijo v ogledalu. Lahko jim razlagate ure in ure, pa vas ali ne bodo poslušali, po vsej verjetnosti pa napadli, češ da pretiravate, da ste pretirano občutljivi, da se neuravnovešeni…itd, karkoli, samo da prenehate. IN ker so spretni manipulatorji se zna zgoditi, da se boste na koncu vi opravičevali, ker ste sploh začeli s to temo.

Značilnost narcistične osebe je tudi, da je skorajda nemogoče, da se bo kdaj spremenila. Edini način, da ‘slišijo’ oziroma da pride do (začasnih) sprememb je, da pridejo v situacijo, kjer lahko nekaj zgubijo. Narcisi nikoli zares ne spustijo ljudi, ki so jim bili dobra ‘narcistična hrana’ ( ki so jim nudili veliko stvari), zato se bodo pošteno potrudili, da vas zvlečejo nazaj v odnos ( ali samo dovolj blizu, da vas imajo pri roki, kadar vas potrebujejo. Zato se vsakič, kadar dojamejo, da gre zares, prelevijo v takšno osebo, kot na začetku ( ali kot želite od nje), dokler vas ne dobijo nazaj. Ko ste spet varno na svojem mestu, se začne spet vse po starem.

Kaj storiti? Za  raziščite vse v zvezi z narcizmom ali takšnim vedenjem,  ki ga opisujete. Če se še sprašujete ali je nekdo narcis ali ne , potem priporočam knjigo Naj ostanem ali grem, saj so v njej zelo preprosto ( in strokovno) napisane značilnost narcističnih odnosov in kaj lahko v takšnih odnosih storite, tako v primeru, da ste notri ( in si želite ostati), kot če želite oditi.

Ker če bi vam sedaj opisala, kaj vse je možno storiti, bo tale odgovor še ena knjiga :).

Lahko pa ostanete z nami in delite z nami bolj konkretne situacije ( brez podrobnosti, ki bi koga razkrile) in lahko skupaj iščemo rešitve.

 

GittaAna

GittaAna

Samo BEŽI če imaš kam in kako. NIKOLI ne bo normalno.

New Report

Close