JE KRIVA PROTEZA ALI BOLEZEN?
Spoštovani!
Pred tremi leti sem dobil zgoraj totalno protezo. Po slabih dveh mesecih pa je postala proteza nekako »prevelika« – med govorom mi je lezla dol, poseben problem je bilo med jedjo. Zobozdravnik se je odločil za podložitev. Stanje se je izboljšalo, vendar zopet le za nekaj tednov. Po nekaj mesecih je zobozdravnik ponovno predlagal še eno podložitev. Rezultat – enak prejšnjemu.
Ker je bilo stanje nevzdržno sem obiskal drugo ordinacijo, kjer so mi podložitev (samoplačniško) izvedli tretjič. Ponovno je bilo stanje nekaj tednov vsaj približno dobro, potem pa se je stara zgodba ponovila.
Od takrat redno uporabljam lepilo (Corega, Blend-a-dent…), saj sicer proteze sploh ne morem uporabljati saj mi pade dol že, če samo odprem usta. Seveda pa me zelo skrbi vsakodnevna uporaba lepila. Verjetno nič kaj dobro za ustno sluznico.
Povem naj tudi, da imam hudo osteoporozo in mi zaradi zdravil zanjo ne morejo napravit vsadkov za fiksiranja proteze.
Moje vprašanje: Ali menite, da mi zaradi osteoporoze nebo oziroma kosti v ustih tako hitro propadajo, da mi podložena proteza že po nekaj tednih začne izpadati. Se spreminja kaj drugega? Obstajajo kakšne druge rešitve? Moj zobozdravnik je »obupal«, pravi, da podlagati nima več smisla, vse kar mi je predlagal je uporaba lepil…
Osteoporoza je ob jemanju predpisane terapije po mnenju endokrinologa stabilna.
Za Vaše odgovore/nasvete vnaprej zahvaljeni!
Pozdravljeni,
podlaganje proteze je metoda preoblikovanja proteze, ki omogoča boljši oprijem le te. Izvaja se ob spreminjanju kosti čeljustnic in sluznice ( topljenje kosti). Pri vas se res vse dogaja zelo hitro, zato bi vam svetovala še obisk spec. zobne protetike, da morda najde še kakšno rešitev za vas.
Srečno.