Je kdo od vas prakristjan?
Kaj je pa važno, kaj je Jezus rekel??
če se nekaterim zdi, da je treba živali spoštovat, da se jih ne ubija in ne je, naj tega pač ne počnejo : ne zato, ker je Jezus al Mohamed rekel-ampak zato, ker je to VAŠE mišlenje!
In odkar so ljudje, so pobijali živali. Na začetku pač zato, ker so jih ogrožale in napadale: boj za preživetje. Kasneje so jih pobijali po potrebi, če ni bilo druge hrane (plodov, presne hrane).
Ne govorite, da so ljudje kar takoj poznali pšeničko, pa zelenjavo.
Prvi ljudje so jedli kar so našli v naravi, tako kot živali-torej, če nimaš kaj drugega, ubiješ šibkejše živo bitje in ga poješ!
To so zakoni narave in si jih ni izmislil ne Jezus, ne prakristjan!
Sicer pa mi še nekaj ni logično.
Prakristjani? Od kdaj so?
Krščanstvo je veja Judovske vere. začela se je s krstom (kot vstopom v to vero). In kaj potem, kdo so bili prakristjani? Jezus? Al kdo?
Dajte verjet vase in ne v Jezuščke in druge, ker takrat so tudi morali nekako preživet. Tudi živali niso živele točno te, ki danes živijo na področju Europe- tudi rastline niso rastle iste. Krompir, koruza so celo iz amerike.
Jazus pa ni živel ne v Rimu in ne v Ljubljani, torej, se je prehranjeval v skladu s tamkajšnjimi naravnimi danostmi (kmetovanjem, poljedelstvom, gospodarstvom-kolikor je že bilo razvito)
Ja, ampak očitno ne razumeš, da se v redne profesorje voli na podlagi znanstvenih kvalifilacij (objav, konferenc, raziskav…) in če tega gospa ni imela dovolj, potem to pač ni krivda RKC ali kogarkoli drugega.
Upam, da sedaj štekaš moj point.[/quote]
Ja, sej se strinjam s tabo. 🙂 Čeprav ji lahko to mesto ni dodeljeno samo zaradi spola, kar pa bi tut mene razjezilo:) Sama sem razumela kot da gre za primer spolne diskriminacije.
Daleč od tega, da ji to mesto ne bi bilo dodeljeno zaradi spola. Konec koncev imajo ženske tudi v Cerkvi še bistveno višje funkcije kot npr. redna profesorica na cerkveni univerzi. Tudi v Vatikanu in na Gregoriani recimo. Drugače pa ima tudi TeoF v Sloveniji redno profesorico. No big deal…kar se mene tiče.
Pozdravljeni!
Jaz tudi prvič slišim o kakšnih prakristjanih, ker Sveto pismo in izročilo govorita samo o prvih kristjanih, o prvi Cerkvi in Odrešeniku Jezusu Kristusu. Lahko bi rekli tako za ljudstvo v Stari zavezi, ki je pričakovalo Mesija – Odrešenika. Vendar uradno tega izraza PRAKRISTJANI zanje ne uporabljamo. Da bi bili to kakšni vegetarijanci, nikakor ne drži, saj o tem nimamo kakšnih virov.
Jezus nikakor ni bil vegetarijanec, saj imamo dokaz pri zadnji večerji, da so z učenci jedli velikonočno jagnje, ki je bilo zaklano in spečeno po predpisih v Stari zavezi, kakor jih je dobil in izročil naprej Mojzes, preden so šli Izraelci iz Egipta v obljubljeno deželo. Zraven so postregli kruh, grenka zelišča in pili vino. Velikonočno večerjo so vsako leto praznovali v spomin na rešitev iz Egipta, iz sužnosti. To je tako imenovana PASHA. (Op. Reče se dobesedno PASHA, ne: PAŠA.)
Jezus je takrat, kot vemo, spremenil kruh v svoje telo in vino v svojo kri, postavil daritev svete maše za naše odrešenje in življenje in ostaja tako vedno navzoč med nami. Velikonočni večerji je dal nov pomen, hkrati pa je sam daroval sebe v trpljenju, smrti na križu in vstajenju od mrtvih. Seveda Jezus živi tudi v nebesih in v nas samih, ostaja naš brat. Sam je rekel, da je prišel izpolnit voljo nebeškega Očeta, ki ga je poslal in da ni prišel, da bi svet obsodil, ampak, da bi odrešil nas, ljudi.
Drugi primer imamo v Kani Galilejski, kjer sta bila Jezus in Marija na ohceti in je Jezus naredil prvi čudež. Kaj so takrat jedli, ne vemo, vendar so gotovo pripravili kaj mesa, saj so vsako poroko slovesno praznovali in takrat je razumljivo, da so pripravili najboljše, kar so imeli. (To je bolj sklepanje, podrobnosti bi morali raziskati, ker evangelist Janez ne poroča podrobno o tem.)
Jezus ne prelamlja tega, kar je naročeno v Mojzesovi postavi (tudi o živalih, ki naj jih jedo oziroma ne jedo), vendar postavo dopolnjuje, daje ji nov pomen. Ne govori več o čistih in nečistih živalih, ampak gleda, opozori na človeka kot človeka in ve, da si pridela hrano za življenje.
Kdo je pač vegetarijanec, je pač stvar posameznika. Cerkev nima zanj nobenih predpisov in tudi Jezus jih ne daje. Važno je samo, da si ne škodujemo življenju in zdravju.
Lep dan,
Darko Ž.
Božja beseda pravi:
To so živali, ki jih smete jesti: govedo, ovca in koza, 5 jelen in srna, damjak, kozorog, divja koza, antilopa in semer.
6 In vsako žival, ki dvoji parklje in ima docela na dvoje razklane parklje in prežvekuje med živalmi, smete jesti. 7 Toda izmed tistih, ki prežvekujejo ali imajo razklane parklje, teh ne jejte: velbloda, zajca in skalnega jazbeca, ki sicer prežvekujejo, a nimajo razklanega parklja, nečisti naj vam bodo;
8 tudi svinje ne, ker dvoji parkelj, a ne prežvekuje, nečista vam bodi. Njih mesa ne jejte in njih mrline se ne doteknite. 9 Téle jejte izmed vseh, ki so v vodah: karkoli ima plavute in luske, smete jesti;
Torej svinjsko meso ni dovoljeno? Ne razumem zakaj potem vse krače in pršuti na mizi za velike krščanske praznike?
Zanimalo me je, če to prepoved verniki upoštevajo? Očitno ne, pa marsikatero drugo tudi ne. Torej si Bibljio razlagajo po svoje, vzamejo tisto kar jim odgovarja ali bolje rečeno kar lažje upoštevajo, za sveto, za edino in pravo resnico. Tisto kar jim ne odgovarja prezrejo ali pa argumentirajo po svoje. Vse lepo in prav. Zdaj me zanima zakaj nekateri menijo, da recimo musliman ni pravi musliman, če tu pa tam spije kak deci, če poje kakšno rezino pršuta? Takoj ga “popljuvajo”, češ ne drži se napotkov iz svoje svete knjige. Saj večina krščanov tudi ne upošteva vseh prepovedi in zapovedi, pa se še vedno imajo za globoko verujoče. In bog ne daj, da jim kdo očita, da je najlažje bit vernik samo takrat kadar ti to odgovarja.
Zakaj rabim ure verouka? Da si pridem gor, da nekateri verniki zavestno kršijo, tisto kar je prepovedano? Če piše, da zajca ne smeš uživati, kot vernik moraš to spoštovati in upoštevati ter enostavno iz svojega jedilnika črtat zajca. Ali velbloda, ali jazbeca ali svinjo. Tako kot so napisana pravila glede zakramentov, tako so napisana glede prehranjevanja. In zakaj se prvo spoštuje, drugo pa ne? Aja, zato ker mi nevedneži, katerim primanjkuje kakšna ura verouka moramo dojeti, “da je sv. pismo in vse nauke treba gledati skozi to, kaj je jedro vere, ne pa dobesedno”.
Zato, ker nimaš pojma, kako verniki “krščanarji” dojemamo sv. pismo. Muslimani koran jemljejo kot direktno sporočilo Alaha vernikom. Kristjani vemo, da je to skupek 72 knjig, ki so jih pisali različni ljudje v zelo različnih zgodovinskih razmerah, njihova stališča, slog, so zelo vplivala na napisano. Kristjani verjamemo, da je pisce navdihnil pri pisanju sv. duh, niso pa pisali po nareku Boga. Zato je tudi toliko različnih tolmačenj sv. pisma in ločin v krščanstvu.
Ne vem kaj bi rad, če se držimo sv. pisma kot pijanc plota, smo ovce brez lastnega razmišljanja, fanantiki itd. Če ne, smo najhujši grešniki in svetohlinci. Zame je važna vsebina, kaj je Jezus učil, ne kaj so jedli, pili itd. In tudi, če koncil glasuje in določi, da je papež nezmotljiv, jaz tega še vedno ne verjamem, čeprav kot vernica v to ne bi smela dvomit.
V sv. pismu piše, da je npr. homoseksualce potrebno ubiti. No, jaz ne verjamem, da Bog to hoče, ker to ni Bog ljubezni, ki ljubi vsakega svojega otroka. Je pa to odraz razmišljanja piscev takratnega obdobja. Če vsako trditev v sv. pismo preseješ skozi sito, ki je ljubeči in pravični Bog, potem boš točno vedel, kaj je prav in kaj ne.
Je preveč za pisat, malo prečitaj, pa se oglasi.
Ok, nimam pojma, ne dojamem… Samo resnično me zanima po katerem kriteriju se določa/odloča kaj je tisto kar je zelo pomembno, manj pomembno ali nepomembno v sv. pismu. Marsikatera cvetka je res nepomembna, da ne rečem celo butasta. Ne razumem pa, da recimo nekdo je zajca, če vera to prepoveduje. Ali celo, da za največji krščanski praznik nosi šunko, ki je celo simbol Kristusovega telesa, v cerkev. V cerkvi jo župnik, ki je v božji službi in kateremu ne manjkajo ure verouka, torej ve kaj je dovoljeno in kaj ne blagoslovi. Blagoslovi nekaj kar je označeno kot prepovedano in nečisto. Kaj po blagoslovu postane dovoljeno in čisto? Kaj ni to skregano z logiko? In mimogrede, koliko krat se je grešilo v tem primeru?
Iz Božje besede
27In ustvaril je Bog človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril: moža in ženo ju je ustvaril.
28 In blagoslovi ju Bog, in reče jima Bog: Plodita in množita se in napolnita zemljo ter podvrzita si jo, in gospodujta ribam morskim in pticam nebeškim in vsem zverem, lazečim po zemlji.
29 In reče Bog: Glejta, dal sem vama vso zelenjavo, ki rodeva seme, katera je na površju vse zemlje, in vse drevje, na katerem je sad drevesni, ki rodeva seme: bodi vama v hrano.
30 Vsem živalim pa na zemlji in vsem pticam pod nebom in vsemu, kar lazi po zemlji, v katerih je duša živa, sem dal vso zelenjavo zeleno v hrano. In zgodilo se je tako.
31 Tedaj pogleda Bog vse, kar je bil storil, in glej, dobro je bilo jako. In bil je večer, in bilo je jutro, dan šesti.
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=1+Mz+1&id0=1&id5=1&pos=0&set=2&l=sl
Kajti resnično vam pravim: Dokler ne prejdeta nebo in zemlja, ne izgine ni najmanjša črka ali pičica iz postave, dokler se vse ne zgodi.
19 Kdorkoli torej popači eno najmanjših teh zapovedi in ljudi tako nauči, se bo imenoval najmanjši v nebeškem kraljestvu; kdor koli jih pa izpolnjuje in uči, ta se bo velik imenoval v nebeškem kraljestvu.
20 Kajti pravim vam, da nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo, če ne bo pravičnost vaša večja nego pismarjev in farizejev./duhovščine/
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mt+5&id5=1&pos=0&set=2&l=sl&idp0=1&idp1=6
18 Pričam vsakemu, kdor sliši besede prorokovanja te knjige: Ako kdo k temu kaj pristavi, njemu pridene Bog šib, ki so zapisane v tej knjigi. 19 In ako kdo kaj odvzame od besed knjige tega prorokovanja, odvzame Bog delež njegov od drevesa življenja in iz mesta svetega, od tega, kar je pisano v tej knjigi.
20 On, ki to priča, pravi: Gotovo, pridem hitro. Amen, pridi, Gospod Jezus!
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Raz+22&id5=1&pos=0&set=2&l=sl
Tolažnik pa, sveti Duh, ki ga pošlje Oče v imenu mojem, on vas bo vse učil in vas spominjal vsega, kar sem vam povedal.
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jan+14&id0=1&id5=1&pos=0&set=2&l=sl
9 Ali pa ne veste, da krivičniki ne podedujejo kraljestva Božjega? Ne motite se: ne nečistniki, ne malikovalci, ne prešeštniki, ne mehkuži, ne moželežniki, 10 ne tatje, ne lakomniki, ne pijanci, ne obrekovalci, ne roparji ne podedujejo kraljestva Božjega. 11 In taki ste bili nekateri; ali umili ste se, ali posvečeni ste bili, ali opravičeni ste bili v imenu Gospoda Jezusa Kristusa in v Duhu Boga našega.
12 Vse mi je dopuščeno, ali ni vse koristno. Vse mi je dopuščeno, ali jaz se ne dam ničemur obvladati.
http://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&l=sl&pos=1&qall=0&idq=6&idp0=6&m=%31%20%4B%6F%72%20%36&hl=%31%20%4B%6F%72%20%36%2C%39
7 Ne motite se, Bog se ne da zasmehovati; kajti kar človek seje, to bo tudi žel.
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Gal+6&id0=1&id5=1&pos=0&set=2&l=sl
14 Ti pa ostani v tem, česar si se naučil in o čemer si se prepričal, ker veš, od koga si se učil, 15 in ker od mladih nog znaš sveta pisma, ki so te zmožna zmodriti za zveličanje po veri, ki je v Kristusu Jezusu.
16 Vsako pismo je od Boga navdihnjeno in koristno za pouk, za prepričanje, za poboljšanje, za vzgojo v pravičnosti, 17 da bode popoln človek Božji, docela pripraven za vsako dobro delo.
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=2+Tim+3&id0=1&id5=1&pos=0&set=2&l=sl