Je kdo od vas prakristjan?
Kitajka to sem jaz nekje prebrala ampak je še ena druga različica, ki mi je bolj všeč. Bližji Jezusov sodelavec mislim da Janez Krstnik je to začel. Po Jezusovi smrti je bila majnha skupina ljudi ki je verjela v Jezusa potem pa je bila z Janezom Krstnikom. On je pravil da naj se ljudje krstijo, ko so veliki, saj kot otroci ne vedo kaj to sploh je. Rekel je spoštujte vsa živa bitja, zato so tudi oni vegetrjanci. In najbolj mi je všeč ta-Jezus ne kaznuje. Ker pri kritjanih pravijo boj se ga kaj bo če narediš to pa ono. Tu pa pravijo da živi svobodno, le da ne škodiš drugemu.
Ne razumi tega kot provokacijo: a take stvari ti mora eden povedat? A komu ni jasno, da klana žival trpi tudi, če bi mogoče Sv. Janez Krstnik (ali kdo že) to pozabil omeniti? A če pa tega ne bi posebej rekel, bi se jo pa spodobilo klati?
Poleg tega pa so stavki kot “obstaja druga različica, ki mi je bolj všeč” nezdružljivi z vero. Organizirana vera obstane ravno zato, ker na 20% stvari, s katerimi se vsi strinjamo, pripne še 80% balasta, in je skrajno totalitarna – vzemi ves paket, ali pa pojdi (dobesedno) k hudiču. Tu ni prostora za to, kaj ti je bolj všeč. Vzemi ali pusti. Inovacija krščanstva pa je, da se itak ve, da nihče ne vzame celega paketa, in da je fino, da se potem vsaj čuti krivega in se v preizkušnji še bolj potrdi v veri.
Vege sem bila veliko let prej kot prakristjan, tako da to nima veze z vero ampak mojim osebnim prepričanjem. Kasneje sem izvedela za to vero in mi je takoj postala všeč. Nevem zakaj se moram branit, tako čutim, ker se mi zdi da me eni kar napadajo ker verjamem v nekaj kar oni ne. In nevem zakaj mi sploh te litanije pišeš, ker me to nič ne briga.
Mogoče je komu bližja beseda “gnostiki”. Kmalu po Jezusovi smrti naj bi se cerkev razdelila na Petrovo (ki jo poznamo še danes) in Janezovo. Janez naj bi širil pravo vero skupaj z Marijo Magdaleno. Ta del cerkve naj bi zavračal vsako hrano, ki je izhajala iz spolnih odnosov. Ker se ribe ne “parijo”, naj bi bile ribe dovoljene. Zavračalo so Cerkev kot institucijo, ker so verjeli, da ne potrebujejo posrednikov za pogovarjanje z Bogom. Bog naj bi bil svetloba. Eden najbolj znanih pripadnikov Janezove cerkve je bil Leonardo da Vinci, ki je tudi svojo slavno zadnjo večerjo narisal pol v svetlobi in pol v temi.
Ne vem, mogoče naj bi bili to “prakristjani”.
Božja beseda pravi:
To so živali, ki jih smete jesti: govedo, ovca in koza, 5 jelen in srna, damjak, kozorog, divja koza, antilopa in semer.
6 In vsako žival, ki dvoji parklje in ima docela na dvoje razklane parklje in prežvekuje med živalmi, smete jesti. 7 Toda izmed tistih, ki prežvekujejo ali imajo razklane parklje, teh ne jejte: velbloda, zajca in skalnega jazbeca, ki sicer prežvekujejo, a nimajo razklanega parklja, nečisti naj vam bodo;
8 tudi svinje ne, ker dvoji parkelj, a ne prežvekuje, nečista vam bodi. Njih mesa ne jejte in njih mrline se ne doteknite. 9 Téle jejte izmed vseh, ki so v vodah: karkoli ima plavute in luske, smete jesti;
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=5+Mz+14%2C3-21&id0=1&id5=1&pos=1&set=2&l=sl&idp0=1&idp1=6
Mala*, ti pišeš, kot da bi bila to zgodovinska dejstva. V BIBLIJI piše, da je bilo tako. Še več: V BIBLIJI, KOT JO IMAMO DANES ZA STANDARDNO, piše, da je bilo tako. Saj čisto razumem, da nekateri verjamejo še bolj čudne reči, ampak vseeno je treba vsaj ločiti pripovedovanje virov od neizpodbitnih dejstev.
Biblija, kot jo poznamo danes, sigurno ni taka, kot je bila prvotno napisana. Preberite knjigo Ute Ranke Heineman (žal se ne spomnim točno naslova – mislim, da je bil Krščanska cerkev in spolnost). Avtorica je nemška teologinja, ki jo je krščanska cerkev izobčila. V tej knjigi je opisala, kako je Cerkev načrtno izničevala vlogo ženske v cerkvi, zato je tudi zdaj “splošno znano”, da je bila Marija Magdalena vlačuga. Preberite, je zelo zanimivo.
sem brala, zanimivo, vendar ko se malo poglobiš v njene teze, najdeš ogromno tez, ki si nasprotujejo, tako da je tudi ona zapadla v to past, da je pobrala iz biblije samo tisto, kar ji je pasalo v sliko in si včasih pridejo teze celo v nasprotje.
Meni itak ni pomembno ali je Jezus jedel jagnje, ribo ali kruh, ali je imel obute opanke ali je hodil bos. Važno je bistvo vere, okoli pa je polno legend, zgodb, itd, ki so jih pisali zelo različni ljudje, nato pa še velikokrat presejali.
To da je jedel ribe ne verjamem, ker verjamem da je bil vege. Tudi ne verjamem v ogromno zgodb in cerkve. Verjamem pa da je Jezus živel. Prakristjanska vera naj bi tudi oznanjala da sta možki in ženska enako vredna. Zato naj bi jih bila inkvizicija dala zngnati in to vero prepovedati. Ker je bila tako podobna njihovi, pa vendar imela drugačne nauke.
Js čist verjamem, da je cerkev bolj ”zatirala” al kk se naj izrazim, ženske, moški pa so bili večvredni. Saj cerkev je počela marsikaj, za kar ne more biti nihče ponosen. Zato razumem uno gospo, da jo je pograbla jeza, ker ni bila izvoljena za redno profesorico.
O prakristjanih ne vem nič, je pa priš kdaj od kod kak mejl, da Jezus ni jedel mesa in da naj ga tudi zdaj kristjani zaradi tega ne bi. No mislim da je to res stvar vere, v Bibliji pač piše kar piše, je v enem izmed zgornjih postov lepo navedeno, kdor verjame Bibliji (tej Bibliji) verjame in lahko je ribe in vse ostalo kar je navedeno heh 🙂 Kdor ma drugačno Biblijo (kot pravici avtorica teme) verjame pač tisti, nekdo pa nobeni Bibliji ne verjame pol se pač itak lahk odloči, če bo jedel meso ali ne. 🙂