Jaaao… prepisovala ga pa res ne bom 😀
Sem pa nasla krajse pojasnilo, ki govori o istem kot tisti clanek (samo je iz neke reklame, ki obljublja nemogoce, tako da lepim samo to (spodaj)).
Ampak na kratko: seveda NI CISTO nujno, da bo VSAKA zaspehana zenska imela celulit, je pa zelo verjetno. Problem je tudi v tem, kako gledamo na debelost. Predvsem je, kot sem ze napisala, ENO nizka konfekcijska stevilka, DRUGO pa nizek % BF. Laicno se rece, da je nekdo SUH, ce ima nizko konfekcijsko stevilko – ne glede na to, da ima morda v nebo vpijoc visok odstotek telesne mascobe. Pri takih “suhicah” je seveda moznost, da imajo celulit, velika.
To je tako kot hujsanje. Laiki pod tem razumejo to, kar pokaze tehnica (se pravi izguba kilogramov za vsako ceno, ne glede na to, ali gre samo za izgubljeno vodo), drugim pa je bistveno to, koliko koze in podkoznega mascevja je, ko si slaufke zagrabimo s prsti.
Women are especially prone to develop cellulite in the area of their hips, buttocks and thighs due to the unique structure and shape of the connective tissues and fat cells in these areas. With age, women’s skin in these regions, especially the corium and outer skin layer, becomes progressively thinner and looser, as well as losing its elastic fibers that support the structure of the skin. The connective tissue walls between the fat cell chambers also tend to thin. As this occurs, the fat-cell chambers enlarge and begin to protrude through the outer skin layer; lymphatic congestion also occurs with a buildup of lymphatic fluid and resulting stress on the skin. These events cause the bumpy cellulite appearance.
ne vem, kje sem se prej tako motil. saj sem ti dal prav ko sem rekel da celulit ni maščoba. celulit je limfna tekočina, ki zapolni prostor med maščobnimi celicami. za navadnega smrtnika pa je celulit vse skupaj kar vidi.
a misliš, da je možno z vadbo nazaj odebeliti in utrditi te vezi med celicami in jim dati elastičnost? jaz dvomim. to bi nekako razumel če ima celulit ženska stara 30 – 40 let ali starejša. ampak pri punci stari 15 letih z goro celulita pa dvomim da je celulit posledica ohlapnosti teh vezi in stanjšanja sten celic. jaz še vedno trdim, da je poleg tega, da se je potrebno znebiti maščobnih zalog, potrebno tudi pospešiti limfo. in to je najlažje z masažo.
Ja, samo limfa zastaja v mascobnem tkivu, a razumes?
Ce nimas mascobnega tkiva, nimas pojavov, ki se odrazajo kot celulit.
Pa saj je tako: celulit je to, kar se vidi. Vidi se predvsem zaradi fizioloskih znacilnosti zenske mascobe (celice so visje in povezane drugace kot moske). Vse ostalo (a la limfna tekocina) se poslabsa stvari, ampak generalno je treba mascobne celice zmanjsati do konca, potem tudi celulita ni.
Je pa tako, da je celulit pri danasnjih ljudeh (ja, ker dejansko ga imajo tudi moski, redkeje in drugje kot zenske, pa vendar) posledica zelo slabega zivljenjskega sloga. Tako da ce mi dekle rece “zacela sem telovadit in uporabljat vichy, celulit pa izginja,” si mislim, koliko denarja je zmetala proc, ko bi ji ze sama telovadba, ustrezna prehrana, manj sedec zivljenjski slog dovolj pomagalo.
Ampak, saj je tako… Sem prav malo guglala celulit, da bi nasla kako sliko, kjer je prikazan precni prerez podkozne mascobe pri zenski in moskem. SEVEDA je NEMOGOCE najti relevantne informacije, ker je vse polno samega reklamnega nakladanja. In po logiki “ce vsi tako pravijo, ze mora biti res”, verjamem, da je toliko zensk zmedenih in prepricanih, da jim farmacevtski koncerni res zelijo vse najboljse pri odpravi celulita. Pa jim seveda ne: ker ce letos vse zenske odpravijo celulit tako, da ne spremenijo svojega zivljenjskega sloga, ampak samo mazejo s kremico, potem naslednjo pomlad svojih zvarkov ne bodo imeli komu prodajati.
A kot receno… Vsak po svoje…
Odvisno od starosti, Roberta.
Za zensko v starosti cca 20 – 30 let je ocena, da je ze zelo brez mascobe pri 20% (ne govorim o tekmovalkah, ampak o obicajnih smrtnicah).
Seveda mora imeti – se posebej zenska (zaradi estrogena, ki je za marsikaj kljucnega pri zenski nujno potreben). Problem je, da smo se naucili gledati tako, da kak centimeter, dva, tri podkozne mascobe ni problem, ce je le dekle drobno. Ce je drobno, a le ima mascobo, pomeni, da bodisi ima tanke kosti (kar je bolj ali manj genetsko doloceno in se ne da bistveno korigirati) ali da ima zelo malo misic.
Ampak priti na 20% (za mlajsa dekleta nekoliko manj) je ze lep uspeh in pri takih dekletih lahko reces, da so res SUHA IN HKRATI NEZAMASCENA.
Je pa 20% seveda ocena, pri vsaki posameznici je pac potem odvisno, kaj ji bolj pristaja, ali se ji morda res skoraj vseh teh 20% bf nabira samo na riti (potem je na tisti lokaciji tam pac vecja obloga) ipd…
Kaj pa za leta 35-40? A to pomeni celo manj kot 20%? Že teh 20% je zelo malo. Kaj pa za moške? Zelo me zanima, ker ga imam tudi moj mož. Prej v mladih letih sploh nisem mogla verjeti da je to možno. Sedaj pa vidim da je to res možno pa še ti si o tem pisala. On je pa pri štiridesetih. Oba sva se vzela malo v red saj sva zelo zreducirala sladkarije jeva bolj zdravo polnozrnato hrano manj mastno, stradava pa ne. Kar nekaj kil sva že izgubila tudi gibava se precej več sprehodi ,počasi tečeva, hodiva v hribe, celulit pa ostaja.
Tale grafika
se mi zdi OK za priblizno orientacijo po priporocenih odstotkih telesne mascobe.
Se ena
Tukaj
pa je se zanimiva tabela o povprecnih %BF pri razlicnih sportnikih.
Kar pa se vaju tice: stradajta nikakor ne. Ce bi stradala, ne izgubljata mascobe, pac pa misice. To pomeni, da se ti naceloma (bolj teoreticno) ob hujanju odstotek telesne mascobe celo poveca (ker to pac relativna enota: ce imas manj misicne mase, potem je mascobe RELATIVNO se vec). Hoja, hribi, tek (po moznosti cimvec na tesce), 5-6 manjsih obrokov (v kaloricnem deficitu, sicer ne bo pomagalo AMA nista), ce imata moznost se trening z utezmi (vsaj z lastno tezo), pa pocasi in vztrajno. V takem rezimu telo pripravis do tega, da za energijo trosi mascobne zaloge. Hujsanje namrec NI samo izgubljanje telesne teze kar pocez: vsak med hujsajocimi si (nevedoc, da je tako) v resnici zeli izgubiti telesno mascobo. Popularne diete in shujsevalni rezimi pa delujejo tako, da spodbujajo izgubo telesne teze (vode in glikogenskih zalog, misicne mase). V nekaterih primerih je tudi to nujno (ce ima recimo oseba tezave s sklepi, ker ti nosijo preveliko maso, je morda v nekem razumno narejenem nacrtu spocetka celo iti na zmanjsevanje teze za vsako ceno, ampak to bi moral delati nekdo, ki ve, kako in kaj) – in potem krozijo okrog diete klinicnega centra ipd.
Ko bosta delez telesne mascobe znizala na primerno raven, bo tudi celulita manj. Ampak treba je vztrajati KONTINUIRANO, mesece in mesece, ce je treba.
Vrhovnik hvala. Berem te že nekaj časa odkar sem odkrila ta forum. Z možem se s tem ukvarjava že nekaj mesecev. Hujšava počasi jaz kake ena pa pol do 2 kili na mesec mož je bolj priden ene 3 kile na mesec. Nikamor se nama ne mudi. Sva rekla da rabiva eno leto, da se zrihtava. Sva izgleda že dovolj stara da veva kaj hočeva. Mož je tudi že govoril enako kot ti da bo moral kupit uteži jaz sem pa raje zunaj na zraku. Pa bo res treba saj malo tudi o utežeh razmislit.
Bravo. Tak tempo hujsanja govori o tem, da obstaja ZELO VELIKA moznost, da hujsata pravilno.
Kar vama zelim, je to, da bi po enem letu (ali se prej) ugotovila, da vama nov, drugacen zivljenjski slog ustreza in da bosta pri tem ostala – torej gibanje, prehranjevanje z glavo in ne z ocmi (razen zelo obcasno). Ce nisi trenirana, lahko marsikaj naredis tudi z lastno tezo ali drobnimi fitness pripomocki, ki jih ima ze vsak mega-sportni market.
Predvsem za zenske je zelo smiselno razmisljati o trajni spremembi prehranjevalno-gibalnih navad – sicer te lahko doleti kaka osteoporoza, ki je zelo neprijetna zadevca. Gibanje v naravi (pozimi morda na kakih kardio napravah ali kak dvoranski sport, kot npr. badminton, potem smucanje, hribolazenje) in se kak trening za moc (torej z utezmi, lastno tezo, vaje za gibljivost ipd) – dobro zagotovilo za dobro pocutje tudi kasneje. Estetika pride samo kot jagod… ah, bom napisala: kot merilec razdalje na bicikl – da ne bomo se z metaforami hrane vzdigovali v visave, kjer ji ni mesta! 😉