Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Je kaj takega kot alergija na mlečno-kislinske bakterije sploh možno?

Je kaj takega kot alergija na mlečno-kislinske bakterije sploh možno?

Pozdravljeni,

zanima me ali je možno, da ima človek alergijo na mlečno-kislinkse bakterije?

Zadeva je namreč takšna, da sem od 6 meseca starosti dalje zavračala mleko. Sicer sem pozneje jedla hrano, ki je vsebovala mleko (npr. puding, palačinke), nikoli pa me niso silili piti mleka, jesti jogurta ali sira. Moj vnos mlečnih izdelkov je bil tako vse do srednje šole majhen.

V srednji šoli sem začela za zajtrk jesti čokolešnik in pa za malico sem v sendvič dala zelo tanko rezino sira. Vedno sem imela prebavne motnje, sedaj so se še poslabšale (napenjanje, vetrovi, prebavni krči). Pridružil se jim je še slab zadah. Po dolgem času sem ugotovila, da je verjetno problem v mleku, zato sem prenehala jesti čokolešnik, sir, pudinge itd.

Kot študentka sem parkrat pristala na urgenci zaradi močnih prebavnih krčev. Ko pa sem razmišljala kaj sem pojedla tik preden sem imela težave, sem vedno ugotovila, da sem jedla nekaj, kar je vsebovalo mleko. Kasneje sem dobila informacijo, da več oseb v našem ožjem sorodstvu ne tolerira mleka (njihovi simptomi so od blagih do zelo resnih).

Trenutno sem na dieti, kjer (med drugim) naj ne bi jedla nobenih jedi, ki vsebujejo mleko, zjutraj in zvečer pa moram pojesti probiotik v kapsulah (dva različna). Dijete se striktno držim že tri mesece, kljub vsemu pa imam prebavne motnje in neredno prebavo, kot če bi jedla mlečne izdelke. Trdila bi celo, da je slabše, kot je bilo pred to dieto, saj mlečnih izdelkov tudi prej nisem jedla. Zdaj so se namreč vrnili tudi prebavni krči, moje odvajanje pa gre iz ene skrajnosti v drugo – od driske do zaprtja, občasno je normalno, pa spet driska, normalno, zaprtje itd. Zvečer pa dobim tak zadah, da bi lahko z njim ubijala. Mož se me na daleč izogiba.
Enkrat sem po nesreči zamenjala probiotik in sem večernega vzela zjutraj . slab zadah se je pojavil že dopoldan. Postala sme bolj pozorna na probiotike in ugotovila, da kako uro po tem, ko vzamem večerni probijotik, dobim slab zadah. Preverila sem tudi sestavine – jutranji nima nobenih posebnosti, vendar po njem tudi nimam težav. Večerni probiotik pa vsebuje dve vrsti mlečno-kislinskih bakterij Lc. lactis R-1058, Lb. casei R-215. Na embalaži kapsul je jasno zavedeno, da so kapsule primerne za ljudi, ki ne tolerirajo laktoze.

In od tu tudi moje vprašanje: ali je možno, da imam alergijo na mlečno-kislinkse bakterije?

Hvala za vaše mnenje.

Lep pozdrav,
S.

Pozdravljeni

Vsekakor imate zelo verjetno laktozno intoleranco.

Glede alergije na bakterije: alergija ne obstaja imate pa povsem lahko tezave ob uporabi dolocenih probiotikov. Le teh se poskusite izogibati. Priporocam, da poskusite z Biogayo.

Lp

____ Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist Klinika Pacient Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

New Report

Close