je cista tumor?
Lepo pozdravljeni!
Zanima me, kakšna je pravzaprav razliko med cisto in tumorjem? Saj menda to ni eno in isto, ali pač? Že nekaj časa imam namreč v desni dojki majhno bulico, ki se premika.Aha, stara sem 23 let. Bila sem na ABTI, na izvidu( bil je negativen)pa je pisalo samo “benigen proces desno”. Kaj to pomeni? Je res samo cista ali gre za benigen tumor?Se lahko spremeni v kaj hujšega? Ali bo ta bulica sploh kdaj izginila, ali bo ostala? V družini raka ni. Zelo bi rada še vaše mnenje, da bom lažje spala…
Spoštovani!
Cista je izraz za votlinico tam, kjer je sice ni. Največkrat to ni povezano s tumorji.
Opisujete pa pgosote spremembe v dojkah, kar sicer je benigni tumor, a kot ime pove, ni rakast. Take imajo številne ženske. Potrebno je obdobno spremljanje – bolj za vsak slučaj, kot zaradi pričakovanja, da bi iz tega nastal rak.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Navadno ostaja ves čas, se manjša in veča in se pojavljao nove. zaradi tega vas bodo naročali na obdobne preglede na 1,5-2 leti. navadno ne odstranijo. Če pa bi postalo sumljivo za rakasto srpemembo, ali ne bi bili gotovi, za kaj gre, pa odstranijo tudi za to, da lažje preverijo.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
1.
Pred leti sem imela v eni dojki benigni tumor, ki so mi ga operativno odstranili – biopsija. 1x ketno grem na pregled in UZ, imam pa v obeh dojkah, bolj pa v operirani, več malih bunkic, zlasti pred M. Moj dr. pravi, da so to mlečne žleze. Na mamografijo me ne da, ker sem mlada – 30.
2.
Ali dr.-ju naj samo zaupam, kar pravi ali bi morala po drugo mnenje? Kajti po operaciji, ko sem šla na prevezo, mi je dr.-pa ne moj dr., pretipal in rekel, da imam tudi v drugi dojki bunko…bilo mu je čudno, ko sem mu rekla, kaj je rekel moj ginekolog. sedaj tako čutim, kot da so košček tumorja pustili noter.
3.
Pa še neki me zanima: preden sem šla na biopsijo, sta mi 2 ženski pokazali kakšen rez oz. brazgotina je. Ni se mi zdelo strašno. Vendar pa je moralo nekaj narobe iti, ker imam 5x večjo brazgotino, ki se mi je slabo celila. Nikoli še nisem bila pri plastičnem kirurgu. Zakaj imam jaz po biopsiji večjo brazgotino kot druge ženske?
Sicer je dr. rekel, da je tumor bil večji, kot klobasa in je zato večja brazgotina, a ne verjamem preveč, ker kar en košček moje dojke manjka tam. To velikost ni mogel točneje videti na UZ? Pred tem sem imela punkcijo, vse je negativno (do zdaj).
4. Ali bom lahko imela brezplačno plastično operacijo?
5.
Glede na opisano, ali lahko upravičeno prosim svojega ginekologa za mamografijo, čeprav imam 30 let?
Lepa hvala,
Pozabila sem: poleg tega so mi odkrili tudi benigno cisto v glavi, ki pa bi naj bila prirojena in zaenkrat ni potrebe za odstranitev le-te.
V družini, po obeh straneh staršev, smo imeli rak in levkemijo.
Ali imam velike možnosti, da zbolim za rakom? Živim pa zelo nezdravo.
Na kaj moram biti pozorna-splošno?
Hvala
Spoštovani!
Če imate tipne tumorje je prav, da jih preverite na tak ali drugačen način. Pogovorite se z vašim ginekologom glede tega. Dvomim, da bi na operativnem mestu pustili del tumorja. Prej gre za zarastline, brazogitne ali novo nastale spremembe mlečnih žlez.
Brazgotinjenje je zelo individualen pojava. Ker vas moti, s ogalsite pri plastinem kirurgu in verejtno vam bodo lahko pomagali.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni!
Stara sem 15 let(sicer nevem zakaj bi bila moja starost pomembna) in danes so mi odkrili ogromno cisto na levem jajčniku. Cista je bila precej ogromna, dobila pa sem tablete Duphaston z katerimi naj bi hitreje sprožila menstruacijo in tako bi cista počila. Bolečine so zadnje 3 mesece neznosne, na trenutke sploh nemorem vstati, se zravnati, itd.. No, zanimata me dve stvari in sicer;
1. Ali je cista podobna tumorju, oz. ali spada pod ” družino ” tumorjev?
2. Če cista ne bo počila oz. se sama izločila, ali me bodo potem operirali?
Hvala za vaše odgovore
Lep pozdrav
Spoštovani!
Domnevam, da gre za cisto jajčnega mehurčka, ki bi moral počiti, ko se jajčece sprostilo. Sedaj se v njem nabira tekočina, ki se bo po razpoku vskrala. Ne gre za tumor niti za raka.
Če ne bo počila sama od sebe, jo bodo punktirali. Operacija je potreban le redko. Boje vam to lahko pojasni ginekolog.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik