Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Skrinjica idej! je bio res bio

je bio res bio

Vtrgovinah vidim eko pa bio sadje,ki naj bi bilo neškropljeno,se pravi brez kemije.Je precej dražje od ostalega,pa se mi vseeno poraja dvom,če pa to bio sadje le ni navadno,samo prepakirano in z nalepko BIO.Pa tudi na tržnici ni nič bolje,saj so tudi tam branjevke,ki prodajajo kao bio,kupujejo pa pri veletrgovcih.Ali je tukaj kakšen inšpekcijski nadzor,ali vsak lahko pripopa nalepko bio in potem dražje prodaja?

Naš najbolj znan in razvpit bio kmet je bil zaloten, ko je ponoči šprical z vsemi kemikalijami svoje njive :))) toliko….no, bio naziv so mu sicer vzeli….

Načeloma, če so gor veljavni certifikati, je vse tako kot mora biti oz. kot veleva zakon.

Goljufije bodo pa vedno. Inšpekcijski nadzor je bolj tako-tako, vsake toliko ga naredijo.

Vsak pa ne more gor popat nalepk bio, jih mora upravičit s certifikati.

Gorska, eko kmetija s certifikati… škropiva imajo skrita v najbolj temnen kotu, da inšpekcija ne najde. Zase zelenjavo pa gojijo na posebnem vrtičku

Ja pa ja de, a misliš, da je bilo kar prosto po prešernu? Kontrolirajo ne le pridelke, temveč tudi prst. Večina kemičnih snovi ima pa tako dolgo karenco, da vsaj v sledeh ostane v prsti več kot leto dni, torej bi jih z redno kontrolo tudi odkrili. Edini način, da lahko goljufajo, je, da dajo med bio pridelke tudi navadne – ker tu imajo pa res lahko srečo pri nadzoru.

Tako da ne govori vsevprek. Škropiva lahko skrivajo, kolikor hočejo, zemlja ne laže.

Je več oznak, na spletu poišči, katera je uradna in kateri certifikat označuje pridelke, pridelane v skladu s predpisi. Pa kaj pomeni bio pridelava, kakšna kontrola je in vse ostalo.

Pri nas se uporablja eko, oz. ekološka pridelava, ekološki izdelki …

Nemčija, Avstrija, uporablja bio, oz. biološka pridelava …

anglosaksonski del pa uporablja oznako organic.

Je pa to načeloma vse isto, če gre za izdelke iz EU, za vse veljajo enaki zakoni.

Glede te hribovske kmetije, pa jaz tudi težko verjamem. Ker, da dobiš eko certifikat moraš biti prvo dve leti v preusmeritve in tam ni bližnjic in so pravila jasna in kontrole stalne. Se pravi, ti se greš dve leti ekološko pridelavo in šele potem dobiš certifikat, a potem se greš pa igrice, da te dobijo in gre ves trud v nič.

Že tako imajo težave s sosedi, ki škropijo in lahko izgubijo certifikat zaradi njih, ne po lastni krivdi.

So pa kontrole eko kmetij in eko izdelkov precej bolj pogoste kot pri konvencionalni pridelavi. Zdaj ne trdim, da na tem področju ni goljufij, samo na samih kmetijah jih je izredno malo oz. dosti manj kot pri raznih integriranih in konvencionalnih pridelavah. Ker se enostavno ne splača.

mi mamo doma bio jabolka in verjemi, skoraj nobena jabolka na tržnici in še posebej ne v trgovini – niso bio ! blablabla pa o bio. včasih je treba sadje s kmečko logiko pogledat, pa takoj vidiš če je sploh možno da je to bio al ne.

Pri nas se uporablja eko, oz. ekološka pridelava, ekološki izdelki …

Nemčija, Avstrija, uporablja bio, oz. biološka pridelava …

anglosaksonski del pa uporablja oznako organic.

Je pa to načeloma vse isto, če gre za izdelke iz EU, za vse veljajo enaki zakoni.

Glede te hribovske kmetije, pa jaz tudi težko verjamem. Ker, da dobiš eko certifikat moraš biti prvo dve leti v preusmeritve in tam ni bližnjic in so pravila jasna in kontrole stalne. Se pravi, ti se greš dve leti ekološko pridelavo in šele potem dobiš certifikat, a potem se greš pa igrice, da te dobijo in gre ves trud v nič.

Že tako imajo težave s sosedi, ki škropijo in lahko izgubijo certifikat zaradi njih, ne po lastni krivdi.

So pa kontrole eko kmetij in eko izdelkov precej bolj pogoste kot pri konvencionalni pridelavi. Zdaj ne trdim, da na tem področju ni goljufij, samo na samih kmetijah jih je izredno malo oz. dosti manj kot pri raznih integriranih in konvencionalnih pridelavah. Ker se enostavno ne splača.[/quote]

Zdaj so v EU sprejeli enotno oznako za bio pridelavo … S temi poimenovanji je kar zmeda, sem se pa oglasila predvsem zaradi par odgovorov više, ki trdijo, da je to kr neki in da kmetje ponoči veselo škropijo z vsemi mogočimi strupi, pa nikome ništa.

Takole … moj mrzli bratranec ima velik eko nasad topazov (al bio … me ne zanima, pa ne vem točno, kako jih poimenuje). Ta nasad je zrastel na njivah, kjer je bil poprej desetletja hmelj, nato vsako leto koruza. Dve leti pred saditvijo drevesc pa je zasadil lucerno.

Če koga, mene ne bo prepričal, da je že sama zemlja neonesnažena, saj tisti, ki so škropili hmelj, in to so počeli nenormalno pogosto, niso bili ravno izšolani za to in niso ravno uporabljali današnjih standardov … beri – škropivo so dobesedno zlivali po njivah.
Koruza tudi ni popolnoma nedolžna.
Dve leti lucerne pa ne bo vzelo ven iz zemlje tistega, kar se je tam desetletja dogajalo.

Poleg zgodovine hega nasada, ne mine teden, da ne bi škropil vsaj enkrat – nisem strokovnjak, ne gledam s čim škropi, pa vendar njegovih jabolk ne jem.

Pojma pravzaprav nimaš, kaj goji, še manj se ti sanja, kaj je to bio, pozanimala se nisi (pa mislim, da je čisto vse kje na netu – ampak saj TEBE itak ne more nihče prepričati), ljubi se ti pa komentirati kar nekaj v tri krasne, verjetno zelo daleč od resnice? Ne vem, kaj si po poklicu, ampak sem prepričana, da ti dvigne pokrov, ko nekdo, ki niti ne ve točno, kaj sodi pod opis del in nalog, reče, da za kaj takega pa res ne rabiš hodit tri/štiri/osem let v šolo.

Pojma pravzaprav nimaš, kaj goji, še manj se ti sanja, kaj je to bio, pozanimala se nisi (pa mislim, da je čisto vse kje na netu – ampak saj TEBE itak ne more nihče prepričati), ljubi se ti pa komentirati kar nekaj v tri krasne, verjetno zelo daleč od resnice? Ne vem, kaj si po poklicu, ampak sem prepričana, da ti dvigne pokrov, ko nekdo, ki niti ne ve točno, kaj sodi pod opis del in nalog, reče, da za kaj takega pa res ne rabiš hodit tri/štiri/osem let v šolo.[/quote]

Ja tako nekako, nimam pojma o ničemer, ampak sigurno goljufa.

A imajo vaša jabolka certifikat? Jih gojite za prodajo ali samo zase? Se kaj ukvarjate z njimi ali samo nič ne škropite in kar zraste pač zraste?

Ker ne vem od kje vam ideja, da je bio to kar zraste samo. Ni, ekološko kmetijstvo je vse prej kot to, je ogromno dela, tudi škropljenja, seveda z naravnimi škropivi. In, če veš kaj delaš in je od teh jabolk odvisno tvoje preživetje, se potrudiš in pridelaš lepa bio jabolka, se da, verjemi.

Ne vem, od kje vam ideja, da morajo biti bio jabolka majhna, skrivenčena in črviva.

Pojma pravzaprav nimaš, kaj goji, še manj se ti sanja, kaj je to bio, pozanimala se nisi (pa mislim, da je čisto vse kje na netu – ampak saj TEBE itak ne more nihče prepričati), ljubi se ti pa komentirati kar nekaj v tri krasne, verjetno zelo daleč od resnice? Ne vem, kaj si po poklicu, ampak sem prepričana, da ti dvigne pokrov, ko nekdo, ki niti ne ve točno, kaj sodi pod opis del in nalog, reče, da za kaj takega pa res ne rabiš hodit tri/štiri/osem let v šolo.[/quote]

Ja tako nekako, nimam pojma o ničemer, ampak sigurno goljufa.

A imajo vaša jabolka certifikat? Jih gojite za prodajo ali samo zase? Se kaj ukvarjate z njimi ali samo nič ne škropite in kar zraste pač zraste?

Ker ne vem od kje vam ideja, da je bio to kar zraste samo. Ni, ekološko kmetijstvo je vse prej kot to, je ogromno dela, tudi škropljenja, seveda z naravnimi škropivi. In, če veš kaj delaš in je od teh jabolk odvisno tvoje preživetje, se potrudiš in pridelaš lepa bio jabolka, se da, verjemi.

Ne vem, od kje vam ideja, da morajo biti bio jabolka majhna, skrivenčena in črviva.[/quote]

Ko pa so vendar bio!

Po TV je bil prispevek o tem, ko so ljudem dali za poskusit bio in navadna jabolka, če znajo ocenit, katera so katera. Niso znali.

Mi imamo jablane, od sosedov nihče ničesar ne škropi, vsi njive gnojijo samo s hlevskim gnojem (no, verjetno lončnice v stanovanju s čim drugim). Tako da zraste, kar pač zraste. Jabolka so samo za poslikat, tako so lepa! Seveda tista, ki niso črviva in ki ne padejo na tla. Imeli smo jablano, na kateri so sama od sebe rasla polkilska jabolka, ne pretiravam. Tako velika so bila, da sploh nisi mogel ugrizniti vanje. Certifikata seveda nimamo, ker so to jabolka za domačo uporabo, ampak hočem rečt, da kaj dosti strupov v tistem okolišu ne more biti.

Nisem pa še videla tako neapetitlih jabolk kot pri znancih, ki škropijo po “razporedu” – torej v pravem času za določeno vrsto škodljivcev. Tistega jaz niti za živalsko krmo ne bi dala. Letos je bila zaradi suše izjemno slaba letina – in se resno vprašam, kje je računica. Škropiva so draga, imeti moraš zaščitna oblačila in tisto pripravo za škropljenje, čas … Za nekaj kg jabolk? Ni potem boljše kupiti tista v trgovini, so vsaj pod kontrolo, da slučajno ne ješ preveč zastrupljenega sadja.

Veliko je natega, veliko, a tega žal ne moremo vedeti. A pustimo to. Je še nekaj drugega, eko ali bio ni enako – ne sprašujte me za razliko, ker ne vem, sem pozabila, ker mi mal dol visi, vem le, da enako ni. Dodatno, eko/bio ne pomeni, da zadeve niso obdelane, da niso škropljene ali …, temveč, da so omenjeno znotrja predpisanih okvirov – torej, karikiram, niso jabolka škropljena npr. 5x, temveč 2x v točno določene obdobju rasti ipd. Je boljše kot nič, a ne se slepit, da je brez špricanja …

Ravno zaradi takih, kot si ti, ki v bistvu nimajo pojma, jih pa to ne odvrne od tega, da ne bi svojega prepričanja prodajali naprej kot edinega pravilnega je toliko dvoma o vsem in v vse, da o napačnih informacijah ne govorim.

Eko in bio je popolnoma enako. Sem že zgoraj napisala, pri nas in še v nekaj državah govorimo o ekološkem kmetijstvu, v drugih pa o biološkem ali pa naravnem. Ne glede na poimenovanje so bistveni certifikati, ki jih nosijo izdelki oz. kmetije. Ti so poenoteni za celo EU in za vse države veljajo enaki standardi.

Pa še o špricanju, spet nekaj o čemer nimaš pojma. Seveda se tudi šprica, celo demeter pridelava (ki je še za eno stopnjo nad ekološko) dovoljuje špricanje. Razlika je pa v škropivih, ki so dovoljena in ne v pogostosti špricanja. In spisek dovoljenih škropiv za ekološko pridelavo je hudo kratek in na njem so bolj ali manj naravna škropiva, ki jih večina kmetov sama dela iz kopriv in podobnega.

To, da je veliko goljufij je pa tudi čista manipulacija. Se spet ponavljam, ampak kmetij s certifikatom, ekološke kmetije, ki bi goljufale ni veliko, ne bom trdila, da jih ni, ampak to, da goljufajo vsi po vrsti, pa niti slučajno ni res. Ker se jim enostavno ne splača. Ker je v pridobitev certifikata vloženo ogromno truda in ne nazadnje tudi denarja. Jaz ne poznam človeka, ki bi šel čez vse to, potem pa zavestno goljufal. Pa ne poznam malo ekoloških kmetij.

Dajte si kaj prebrat, pa v kakšen zakon pogledat, preden začnete bluzit o stvareh, o katerih evidentno nimate pojma.

Ni ravno tako preprosto kot nekateri tukaj opisujejo. To, da ti na tržnici prodajo jabolko, ki v resnici ni bio je čisto možno. To, da na skrivaj špricajo pa nikakor ne oziroma, če to naredijo so hitro brez certifikata.
Pravila za pridobitev certifikata so v Sloveniji zelo stroga in žal je vse skupaj tudi cenovno zelo drago zato certifikata kmetje ne pridobivajo kar tako. Kontrole so stroge in redne. Če bi recimo mi danes pošpricali oljke z nedovoljenim škropivom bi se to na prvi naslednji kontroli videli. Enako velja za gnojila.
Vedeti je pa potrebno, da eko ali bio ne pomeni, da je vse povsem naravno. To namreč pri veliko vrstah zelenjave, sadja ni možno. Certifikat pomeni, da je kmet gnojil in škropil s tistimi pripravki, ki so dovoljena. V posebnih primerih pa odobrijo uporabo tudi kakšnega nebiološkega gnojila recimo.
Mi recimo oljk nikoli ne pošpricamo, tudi z dovoljenimi škropivi ne. Pa ravno zaradi finančnega zalogaja certifikata nimamo. Verjemite, da če se nekega dne odločimo vložiti toliko denrja v pridobitev, da ne bi reskirali, da nam ga zaradi kakšne malenkosti vzamejo.

Tako, da ne obsojajta kmeta samo zato, ker ste slučajno videli, da je nekaj poškropil. Če je poškropil z nedovoljenim bo še isto leto ali najkasneje naslednje brez certifikata. Če certifikat še ima pomeni, da uporablja škropiva, ki so v ekološki pridelavi dovoljena. Takih, ki ne uporabljamo res ničesar je pa v Sloveniji res malo in tudi ne obstaja noben certifikat, ki bi nas za to nagradil:)

Bravo Šavrinka, se podpišem.

Verjamite dolga, predvsem pa draga je pot certifikata. Ko enkrat vse podrediš temu kar delaš in v kar verjameš, ne tvegaš z raznimi goljufijami. Certifkat je samo potrditev dobrega in zavestnega dela. Mi bi delali enako dobro tudi brez certifikata. Raje pa pridelamo manj, pa tisto bolj kvalitetno.

Ja in imamo certificirano ekološko pridelavo medu.

lp

Ne kupujem bio posebej, ker ne verjamem v to, pa itak je zemlja zastrupljena že sama po sebi. Bio je zame samo tisto kar sam vzgojiš.

mene pa je spet strah koliko sadja bom letos zmetala na gnoj. vse je seveda bio in eko, ker so drevesa prevelika da bi jih škropila in niti ne vem zakaj bi jih, ko pa vsako leto obilno zorijo in že tako nimam kam z vsem tem sadjem. živim pa prlekiji, v okolju kjer imamo vsi več kot preveč sadja in ga nimaš komu dat. do ljubljane je pa predaleč da bi ga vozila, seveda pa tudi ljubljančani ne pridejo do sem, ker tisti ki bi ga potrebovali nimajo denarja za prevoz. narobe svet.

Kolikor vem, pri nas v oljčnem nasadu nobena ovca ne preživi treh mesecev.
So že probali marsikateri, da ne bi bilo potrebno kositi, pa je vedno crknila.
Tako, da ‘bio’ meni ne pomeni kaj dosti.

New Report

Close