Najdi forum

jazbečar potepuh

Prosim za mnenje.
Cca. 8 mesečni mešanček jazbečar (najdenček star 3 mesece) se rad “potepa”. Če smo zunaj in se igramo, enkrat ali dvakrat ulovi žogico, nato pa jo ucvre proti gozdu. Hiša nima ograje. Včasih pride sam nazaj, največkrat pa ga najdemo pri kakšnem od bližnjih sosedov. Pasje šole nismo opravili.
Je možno, da nas ne mara?

Ne dajte mu možnosti pobega – večkrat kot bo dobil to možnost (in jo seveda izkoristil), težje ga boste tega odvadili, z vsakim pobegom bo težje. Zato psa takoj na povodec in dokler odpoklic ni zanesljiv ga ne spuščajte. Glede na to da ima 8 mesecev se da še dosti naredit.
Pri mojem jazbečarju (rodovniški) je bilo tako: včasih je (še pri prejšnjih lastnikih) večkrat zbežal, gonil živali itd. Jaz ga nisem spuščala 4 leta, nikoli ni bil brez povodca. Včasih malo nadležno, a se da – na travnikih oz. primernih prostorih sem ga imela na 15 m dolgem slednem povodcu, ki ga je vlekel za sabo. Nikoli ni dobil priložnosti pobega. Sočasno pa sem (sicer ne prav načrtno z namenom izboljšanja odpoklica) delala z njim – vzpostavila nekaj pravil ki veljajo vedno in povsod, ostala, za moje pojme nesmiselna pa nehala upoštevati, s psom sem hodila redno na sprehode, se veliko igrala z njim, se manj družila z ostalimi na sprehodih in se ukvarjala predvsem z njim. Najbolj pa je pomagalo učenje trikcev in sprememba celotne metode – prešla sem na kliker metodo. Pri učenju skorajda ne uporabljam sile (včasih me zanese, idealno bi bilo da jo sploh ne in se trudim temu idealu približati), pustim da pes razmišlja, skoraj vsak dan ga učim novih trikov – in to veliko večino na shapping, pri katerem mora pes sam ugotoviti kaj delati (postopoma) in pri katerem najbolj razmišlja (ne pa da ga samo vodiš s priboljškom ali ga primeš in postaviš v položaj). Skratka več aktivnega ukvarjanja s psom, poskušam doseči da bi bilo psu sodelovanje z mano v veselje – in mi to vedno bolj uspeva. Zdaj, po več kot 4. letih na povodcu sem ga spet začela spuščati. Vedno ga spustim le na preglednih področjih, kjer ne pričakujem veliko ljudi, psov in ostalega, pozorna sem nanj in na okolico, da ga ustavim in privežem še preden bi se pognal za divjadjo ali psom. Na klic vedno pride, ker mu je sodelovanje z mano postalo v veselje, za odpoklic pa vedno dobi nagrado in gre lahko divjat dalje (za ga privezat grem ponavadi do njega ko kaj vohlja, da si ne bi kvarila odpoklica s tem da bi ga ob prihodu kaznovala s privezom).

Torej, da malo skrajšam vse skupaj: pozanimaj se o psih (priporočam forum pesjanar, mojpes.net, strani kliker.si, lolabuland.com, silvia.trkman.net, kdilirija.agility-slo.net/zanimivosti (ta je najboljša – osnove lepo razloži) in ostale, saj se hitro kaj najde), predvsem o vzgoji in kliker treningu. Po mojih izkušnjah se z jazbečarji najbolje obnese, moj se je klasičnemu šolanju z veliko kazni, vabljenjem pri učenju in ”modeliranju” (potisneš psa v sedi in nagradiš npr.) upiral, pri kliker metodi, kjer sam razmišlja pa uživa. Začni ga učiti trikce in poslušnosti, igraj se igrico food circut (kliker.si!), veliko se igraj s psom, še posebej da ti tečeš in te on ulovi, potem pa se vlečeta za igračo (pes zmaga!). Zelo dobro bi bilo da gresta v kvalitetno pasjo šolo, kjer delajo po kliker metodi, ali pa na kak pasji šport (jaz z mojim hodim na agility). Sploh ni bistveno kaj delaš, ampak da nekaj delaš. Psa pa imej vedno na povodcu, jaz bi ga raje imela še nekaj časa dlje, pa da bo potem lahko še celo življenje spuščen, kot pa da zdaj hitiš s spuščanjem in ga boš potem mogla zaradi varnosti imeti celo življenje na povodcu. Ker ti pobegi znajo biti kar nevarni…

Srečno, pa poročaj kaj, če te še kaj zanima pa vprašaj!

Psa nimaš kaj imeti spuščenega, če ne obvlada odpoklica.

Ljubiteljica jazbečarjev, HVALA za tvojo izkušnjo in odgovor.

lp, ana

New Report

Close