javni red in mir
Imamo soseda, ki cele dneve brusi, pili, vari, tolče s kladivom, barva….in še bi lahko naštevala. Zanima me kako je z zakonom o javnem redu in miru? Od kdaj do kdaj mora biti mir med tednom in vikendom? Kam se lahko obrnem v primeru kršitve?
Me je včeraj zjutraj čisto razkurlo: Nedelja zjutraj, ura 6:45 pod oknom pa taka galama in trušč da je groza! Seveda se ta mičken prebudi v trenutku in jutranjega spanca je konec za vse…in to iz dneva v dan, vedno ista pesem!
Hvala
Pravilnik o javnem redu in miru.
Tako je kot pišejo punce zgoraj in sicer to velja za vse hrupne naprave (kosilnice, struženje…) in za delo podjetij.
Med tednom od 7.00 do 19.00, v soboto med 8.00 do 13.00, na nedeljo in praznike sse ne sme tega uporabljati.
Kazen pa je smešna, 5.000 sit tako za podjetja kot fizične osebe.
Zame je mir doma tudi svetinja in edino kar želim, da mi država uredi. Pa še kaj za otročke, ekološke zadeve, za ostalo pa predvssem vsak sam.
Ustanovimo civilno družbo za mir doma.
Lp, Srči
Lahko vam iz prve roke povem, kaj pomeni prenašati tri leta teror sosedov (beri treh sinov problematične družine) v stanovanjskem bloku z 140 stanovanji. Začelo se je pravzaprav že preden smo se vselili v kupljeno stanovanje, in sicer glasno nabijanje muzike (očito so mulci imeli dobro naštelane base in vse kar se je od muzike slišalo je bilo bobnenje, ki se je prenašalo po radijatorjih in drugih napeljavah iz stanovanja dve nadstropnji nižje).
Pa je mož rekel, da so počitnice in da bo vse OK, ko bodo otroci šli čez kak mesec v šolo. Daleč od tega, bilo je še huje. Glede na to, da sem bila na porodniški, so me osrečevali z bobnenjem čez cel dan, začenši včasih že ob 6.30. Predstavljajte si: že tako ne spiš cele noči, ker se otrok zbuja, čez dan pa tako ali tako nimaš nikakšnega miru. Bila sem na koncu z živci.
Počasi sem začela zbirati informacije o družini, ki zganja kraval in ugotovitve niso bile nič spodbudne: od tega, da so že v preteklosti sosedje neprestano klicali policijo, verbalna obračunavanja, do tega, da je lastnica stanovanja pod bila prisiljena stanovanje prodati in se zaradi nemoči preprosto odseliti.
Prebrala sem si vse zakone in pravilnike na to temo in začela klicati policijo. Rezultati so bili porazni. V treh letih lahko z gotovostjo rečem, da smo skupno z ostalimi sosedi poklicali 50x. Ko je klicanje policije postalo vsakodnevna praksa, se tudi mulci niso odzivali več na zvonenje. To pa je pomenilo, da jim praktično niso mogli nič, kar so nam policaji tudi povedali. Bila sem tako nemočna, da sem kontaktirala tudi družinsko pravnico.
Ko sem imela vsega dosti, sem klicala načelnika policije, ki je osebno prišel na razgovor k družine. Vedar je oče fantov trdil, da njegovi otroci nikogar ne motijo (to je oče, kateri že nekaj let ni plačal tolarja za stanovanjske stroške in misli, da bo tako šlo vnedogled), razen nas, ki se neprestano pritožujemo. To seveda ni držalo. Po pogovoru z ostalim stanovalci sem ugotovila, da so leta klicali upravitelja stavbe, policijo ter preprosto obupali, saj se ni nič spremenilo. Drugi pa so mi zatrdili, da se pustijo maltretirati, ker se bojijo bodisi za avtomobile, bodisi za svojo varnost, ker ti fantje niso prav na dobrem glasu.
Lahko bi pisala cele zgodbe na to temo. Skratka: uspeh glede rešitve tega problema je ničen, ne glede na to, kaj piše v zakonu. Enkat bo mogoče plačal 5.000 SIT kazni, naslednjih 20x pa ne bo policiji vrat odprl. Tebi bo pa skravžlal živce do konca.
V našem primeru upam, da se bo vsaj nekaj premaknilo s strani miljonskih neplačanih obveznosti in bodo družino prisilno izselili (grdo rečeno upam, da čimprej).
V zakonu o prekrških: prepovedano je vsako dejanje, ki sosede moti pri njihovem delu, razvedrilu ali počitku. Ne glede na uro!!!
Ne vem točno, kateri člen, a tudi mi smo se morali nanj sklicevati.
Ne velja torej, da lahko pa do desetih zvečer nabijaš in težiš s čimer hočeš. Tudi z muziko ne.
Poiščite zakon o prekrških in sosedom pošljite kopijo – sicer pa jih lahko na podlagi tega prijavite k sodniku za prekrške, zagrožena kazen ni tako majhna, res pa je, da se potem proces nikamor ne premakne in večinoma zastara.
Lahko pa brezobzirneže vsaj malo prestraši, če imate srečo…
lp
Jaz mam tud soseda pod sabo,ki misli da je cel blok njegov,saj tk se obnaša,nabija musko se dere čez okno,prireja fešte…najbolj žalostno pa je to,da ima dva mala otroka……ne vem kako bi bilo,če bi vsi do 22 ure dali musko na full ,kot eni mislijo,da je temu tako???????
papa-pa mirne dneve,predvsem pa noči
K sreči živimo v hiši, a žal imamo 2 hiši naprej soseda, ki kar naprej nekaj žaga s cirkularko. Postavi jo zunaj pred hišo in najraje žaga v soboto, ob sedmih zjutraj.
Najprej smo problem skušali rešiti tako, da mu je mož nesel flašo viskija (ki je pri nas itak ne bi noben popil in se je že nekaj let neodprt valjal v omari) in mu lepo povedal, da imamo majhnega odjenčka, da nas njegov hrup moti. Je bil mir za kakšen mesec, a kaj ko je potem začel žagati v času kosila, ko je hm, glej ga vragca, naš mulček ravno spal popoldansko spanje. Ker so tudi sosedje na drugi strani ulice takrat tudi imeli dojenčka, so tudi oni ponovili našo vajo (viski + pogovor, pa se nismo nič zmenili prej), je bil spet za kakšne mesec mir. Zdaj pa zopet žaga da je veselje.
Sprašujem se, kaj za vraga ma toliko za žagat, saj kurijo na plin, zida ne, itd… očitno mu je malo dolgčas.
Žlehtno se tolažim z mislijo, da bo kmalu začel kuhat žganje in bo potem mir z žaganjem za nekaj časa in mogoče niti ne bi bilo slabo, če bi ga kdo prijavil, saj sem prepričana, da svoje žganjekuhe ne prijavi davkariji, ker se je s tem še hvalil. Sicer vem, da tega ne bom storila, žlehtnobica pa me vseeno malo potolaži.
Ja pa se sprašuješ kaj žaga – drvca za žganjekuho ;-)). Kar se tiče žlehtnobice – mene razganja že nekaj časa in ne vem s čim bi sosedovemu mulcu zagrenila življenje. Živimo v dokaj mirni ulici (res se letos blazno veliko obnavlja okolice hiš – temu primeren je tudi hrup, ampak to me ne moti). Nedavno pa se je preselil k sosedi njen vnuk (čudne razmere, z materjo se očitno ne razumeta), okno svoje sobe ima vizavi mojega balkona – terase, kjer je bilo posedanje, študiranje, klepetanje,… do nedavnega kar se da prijetno opravilo. No, kot že mnogi ugotavljate je današnja mladina skrajno neokusna. Cele dneve (ni važna ura, res pa je dokaj mir zvečer) nabija “najtežjo” heavy metal glasbo – takšno z grozljivim rojvenjem – nisem vedela da kaj takšnega sploh obstaja. Za piko na i se tam dobiva s prijateljem in potem zraven nažigata vsak svojo kitaro. Pri odprtem oknu, seveda, kakopak. Njemu je vroče, meni očitno ne sme biti. Zaenkrat zadevo rešujem tako, da se zapiram v stanovanje (tudi na vrtu ni prijetno poslušati tega) in čakam da kam “odmagli”, da lahko izkoristim svoje dobrine…. Mislim brezveze. Sprašujem se kaj bi se rešilo, če bi šla tečnarit sosedi (ki je stara blizu 80), nisem čisto sigurna da šmrkavec ne bi šel fizično obračunavat z njo, če bi mu težila…. Itak pa je njihov sine zlat (vedno sama hvala, sedaj pa niti šole ne konča, okoli hodi takšen da bi se ga človek v mraku ustrašil) in verjetno se ji lahko še na glavo podela pa bo rekla samo “hvala, daj se še 1x”. Grdo rečeno, ampak me resnično zanima če smo sosedje (v bistvu je največja sreča doletela mene) dolžni to poslušat ali je kje črno na belem zapisano da tako početje ni sprejemljivo. Če bo kdo našel kakšen paragraf se priporočam…..
P.s.: smilite se mi vsi z malimi otročki, jaz se že pospravim kam če ni za zdržat, ampak kam z malčki, ki imajo svoje potrebe…..
Pa kaj vse vas ne moti…. A res nimate nič drugega za počet, kot premišljevat, s čim vse vam sosedje grenijo življenje. Tudi vaši mulci bodo poslušali glasbo (če bodo z vami do takrat sploh zdržali), ko bodo odrasli, tudi vi boste kdaj ropotali okrog hiš itd.
Še sreča, da mi živimo daleč od nestrpnežev, v soseski, kjer nam ob desetih zvečer na kraj pameti ne pade, da bi bil mir, kjer se otroci neprestano derejo, pa jim 80 letnika, ki HOČETA svoj mir, rečeta, da je to samo znak, da so zdravi, kjer imajo dojenčke, ki se tudi derejo, kjer štafnjo okrog bajt in razbijajo ob sedmih zjutraj v soboto, pa tudi v nedeljo, če je treba, kjer razumemo, da se kdaj kaj dela tudi na nedeljo v času kosila in kjer vsi skupaj (10 hiš) poznamo eno lepo slovensko besedo: STRPNOST.
No, če vam vsem tako paše, blagor vam.
Tudi naše naselje je 9 hiš. Vendar je razlika med vami in nami več kot očitna. Pri nas vlada preljubi mir. Vsi stanovalci smo izredno korektni drug do drugega, ker smo se tako zmenili! Vsak vsakemu privošči njegov mir, ker se zavedamo, da je to največja dobrina! Nedelje, vsi večeri in jutra so mirna pa je okoli hiš vse porihtano, vsa drva požagana, muziko posluša vsak zase itd… in se odlično razumemo med seboj, si pomagamo in spoštujemo. Strašno je, kjer živijo taki egoisti, ki drugemu ne privoščijo njegovo oazo miru!