Jasnovidka Maruča
Rajši se osredotoči na svoje življenje in kako bi kaj spremenila na boljše ne pa da zapravljaš denar za vedeževalke.
Moja mami je šla enkrat ko je bila še rosno mlada. Šla je k eni stari ženski, ki še elektrike ni imela in ni hotela denarja za njeno vedeževanje. Njene napovedi pa so se vse uresničile – dobila je moža s skravžljenimi lasmi in dve hčerki.
Jaz osebno nikoli ne bi šla k vedeževalki – to pa zato, ker nočem vedeti kaj se mi bo zgodilo. A ni potem brezveze živet, če že vse veš kaj bo s tabo in s tvojimi problemi. Še na misel mi ne bi prišlo, da bi zapravljala 15 jurjov za eno babnico, ki nima drugega dela kot da skubi naivne ljudi. Rajši si kupim eno brezvezno stvar kot pa da dam denar njej.
Vidiš Sara, tukaj pa se pokaže v vsem svojem sijajo slovenska neukost. Ko nastanejo problemi, bog ne daj iti k strokovnjaku, ki je za to pooblaščen in ustrezno izobražen, raje gremo k neki vedeževalki, ki se ji niti ne sanja, kaj dejansko preživljamo, ter kako to odpraviti. Vse kar lahko naredi je, da poskuša uganiti, kaj bi nam tisti trenutek najbolj pomagalo in se nam ustrezno zlaže. Ob primernem plačilu, seveda.
In veš zakaj je temu tako? Ker pri nas 99% ljudi ne loči med pojmoma PSIHOLOG in PSIHIATER , ter so prepričani, da bi obisk psihologa avtomatsko pomenil priznanje lastne zmešanosti…
Ja, ljudje pri nas so vse bolj izobraženi in vse bolj neumni…. ker manjka bistvena komponenta vzgoje, ki naredi iz tebe človeka. Naučiti se živeti in premagovati težave. In tukaj se še enkrat pokaže bistvena razlika v načinu razmišljanja moških in žensk. Medtem ko moški večinoma ločujejo bistvo od navlake, se ženske pretežno ukvarjajo ravno s slednjo. Zato so redni obiskovalci vedeževalk skoraj izključno ženske.
P.S. Pa ne mi servirati, da poznate nekje nekega moškega…. saj veste, ena lastovka še ne prinese pomladi. 4 leta sem bil zaposlen v kraju, kjer je imela čez cesto “ordinacijo” vedeževalka. V 4 letih nisem videl niti enega moškega obiskovalca. Ženske pa večinoma ene in iste. Ena je celo zapustila moža in 2 majhna otroka, ter po cele dneve sedela pred njeno hišo, delala pri njej na vrtu, ji čistila avto. OK ?
Ne razumem ZAKAJ? je treba vnaprej vedeti ali boš imel skravžanega moža in koliko otrok ali boš dobil denar od nekje pa kako se boš šef držal ali boš naredil izpit ali …
Pameten človek načrtuje sam svoje življenje, za uspeh se mora sam potruditi, vsak dan znova in znova pričeti živeti po danih možnostih, študirati, delati, pošteno živeti in se naučiti sprejemati neizbežne življenjske udarce, kot so bolezen, ev. nesreče, smrt itd, kar nam je pač namenjeno in čemur se ne moremo izogniti. Obisk “jasnovidke” (spretnega
izkoriščevalca človeške naivnosti oz. neumnosti) nam ne bo v nikakršno pomoč, kvečjemu v moralno in materialno škodo.
V težkih življenjskih preizkušnjah se imaš kam zateči, saj so na mnogih
telefonskih številkah noč in dan dosegljivi usposobljeni ljudje, ki radi žrtvujejo svoj prosti čas ZASTONJ, da poslušajo človeka v stiski in mu dobro svetujejo.
Šla sem k strokovnjaku, ki me je samo pital s tabletkami. Šele taprava šlogarca, ki je pred menoj kot mozaik razgrnila moje življenje, da sem si ga ogledala od zunaj in me opozorila na nekatere pomembne stvari, ki sem jih prezrla ali pa pred njimi zatiskala oči, mi je vlila upanje, voljo in pogum, da sem se lotila čiščenja “Avgijevega” hleva. Glede na to, kar si napisal o vedeževalka, se Ti očitno niti sanja ne o njihovem delu.