Jamais vu
Mene pa zanima, kakšni bi bili primeri JAMAIS VU.
Jamais vu ali »nikoli videno« je napačen občutek, ko oseba sedanje dogajanje občuti, kot da ga opravlja prvič, vendar ga je zagotovo že opravljala, doživela v preteklosti.
Zanima me, kako se to zgodi v vsakdanjem življenju, kakšni so primeri.
Hvala.
“jamais vu” uporabljamo za primere, ko neka oseba, iz različnih razlogov, določen dogodek odpravi iz aktivnega spomina. Ta dogodek se preseli v podzavest. Razlogi za to so lahko naključni, namenski ali terapevtski. N.pr. mlada deklica, ki je bila zlorablčjena, lahko nadaljuje svoje življenje z veliko manj motnjami, če ji uspemo dogodek izbrisat iz aktivnega spomina. Zadeva deluje tudi avtonomno, ko zavestno nekaj, kar nam ni po volji, odložimo.
Hvala za odgovor. Kakšen bi bil pa primer sedanjega dogajanja, ki ga oseba občuti, kot da ga opravlja prvič, a ga je gotovo že opravljala?
Na primer igranje klavirja? Prepričana je, da ga nikoli ni igrala, ko pa poizkusi, zna?
Hvala.
Tole vprašanje pa že spada v področje znanstvene fantastike, s katero pa se, žal, ne ukvarjam. V kolikor bi šlo za nek prizor, videnje ali drug preblisk spomina, bi lahko rekel, da je to “deja vu”, igranje klavirja pa se, kot posebna spretnost, zapisuje v del spomina, ki se prenaša v dokaj globokih nivojih pasivnega spomina in nisem še ime primera, da bi se tako globok del pasivnega spomina aktiviral. Govorim pa seveda rad le o stvareh, ki jih poznam. Morda vam bo kakšđen teoretik to znal razložiti bolje od mene, jaz sem namrej že “deja vu” , delno in ne tako redko, smatram in tudi pogosto prepoznavam, kot neki, čisto nežni, epileptični napad.
Forum je zaprt za komentiranje.