Najdi forum

Jama kanalizacije

Pozdravljeni! Kanalizacijsko jamo oz. njen pokrov imamo na travnati povrsini. Ali obstaja kaksen nacin, kako jo prekriti, da bi izgledalo bolj estetsko? Zaenkrat smo to resili z grmom v loncu, ki smo ga postavili na pokrov jame. Ali obstajajo morda kaksni “kamuflazni” pokrovi, ki olepsajo oz. skrijejo pokrov jame na vrtu in hkrati omogocajo, da se jama se vedno lahko odpira? Ali pa morda kaka ideja ureditve okrog pokrova jame, ki bi ga bolj lepo vkljucilo v travnato povrsino?
Hvala!

Pozdravljeni! Kanalizacijski jaški so velik križ v vrtu. Arhitekti in gradbeniki jih radi postavljajo v tratno površino, ker jim je to z vidika pozicioniranja, vgradnje in vzdržeavnja najlažje. Kar preprosto kaže na to, da jim je za celoten izgled ureditve (hiša in vrt) prav malo mar. Ena od rećite je, da vrh jašeka poglobite za 30 cm, ga prekrijete z polivinilom in zemljo ter posejemo travo. Pred tem si ga morate označiti, da ga boste ob morebitnem odpiranju lahko našli.
Sicer pa ga včasih prebarvamo na zeleno ali pa obsadimo. Če je potrebno jašek vsako leto vsaj enkrat odpreti, predenj oziroma iz smeri, od koder je viden, zasdimo grmovnice, ki ga zakrivajo, hkrati pa na “hrbtni” strani omogočilo dostop. Lahko pa ga obsadimo z nizkimi rastlinami (npr.: brini), ki ga s časom prerastejo. Če le ni na sredi trate (kar pravilom je) ga lahko vključimo v večjo stranjeno gredo, kjer ni tako viden oziroma ga rastline zakrijejo.
Če želite, da bodo rastline dobro uspevale in vam bodo v veselje še vrsto let, svetujem, da jih kupujet pri preverjenih vrtnarijah in ne najcenejše po katalogu ali v kakšnem splošnem vrtnem centru (v smislu Vse za vrt in dom).
Veliko užitkov pri delu ali počivnaju v vrtu.

Najlepsa hvala za hiter in izcrpen odgovor! 🙂

New Report

Close