jagode in kivi
Pozdravljene, strokovnjakinje za alergije! (tudi strokovnjaki, seveda)
Imam 15 mesecnega sina, ima izpuscaj na licku, ki ga je pediatrinja diagnosticirala kot atopicni dermatitis, je pa sedaj , ko sem menjala pralni prasek, skoraj izginil. Od hrane je skoraj vse, vendar samo doma pripravljene stvari, s cimmanj umetnih dodatkov in ce je mozno iz ekoloske pridelave. Zanima me, ce bi mu sedaj, ko imam polno gredo jagod, lahko dala tudi te. jagode in kivi menda pri alergikih odsvetujejo.
ZELO BOM VESELA ODGOVOROV, saj sem se jabolk ze navelicala, drugega domacega sadja pa zaenkrat ni in me zelo mika, da bi mu dajala tudi jagode.
Pozdrav, Barbara
Naša mala alergičarka je imela reakcijo samo na kupljene jagode – okrog je postala flekasta, hujšega pa sicer ni bilo. Gozdne jagode, ki jih naberemo v naravi, pa niso problematične, verjetno ne, ker so druga sorta, ampak ker niso špricane in sploh umetno spodbujane, da zrastejo.
Kivija še ni poskusila, ampak mogoče bo letos domač uspel 🙂
Pozdravljene,
moja hči, ki je sicer ultra alergik, uživa v jagodah in kiviju. Jemo domače, gozdne, kupljene, v kompotu…. še nikoli ni pokazala niti najmanjšega znaka alergije;
je pa lansko leto na dopustu reagirala na nektarino – do takrat jo je vedno normalno jedla, tistega dne pa ji je takoj ob stiku otekla ustnica.
Na vašem mestu bi mu ponudila manjši košček jagode in ga opazovala, verjetno se ne bo zgodilo ničesar.
Kar pa se mnenja alergologov tiče, pa le moja izkušnja: moja hči je alergična na ogromno stvari, ko je bila majhna so mi svetovali naj ji dajem le jabolko – kmalu se je izkazalo, da se ji je razvila zelo močna alergija nanj.
Lep pozdrav pa čimmanj reakcij,
T.
Hvala za odgovore, bomo poiskusili z jagodami, kivi pa ze dober mesec je, pa do sedaj ni bilo težav. Zaskrbelo me je, ker oba sadeža menda odsvetujejo atopikom, ker sta menda močno alergogena. Ne vem, ali lahko zaradi uživanja le teh nastopijo težave kasneje v življenju, npr. da postane otrok alergičen na druge sorodne snovi ( tako si jaz predstavljam navzkrižno senzibilizacijo)
LP,B
Hm, zanimivo…
Zdaj ste me pa malo opogumile! Moj 13m dečko, alergičen na jajca in pšenico, namreč ne je drugega kot jabolka, hruške, banane in višnje. Prepovedano jagodičevje, citrusi, breskve, marelice. Zelo “pestra” izbira sadja, ni kaj! Tudi ko sem na zadnji kontroli vprašala alergologinjo, če mu lahko poskusim dati kaj drugega, je samo odkimala. Pri vsem sadju, ki je/bo zdaj na voljo!
Ja treba bo malo tvegati…
Kaj pa meni o vsem skupaj Tanč?
Pozdrav, felo,
če se vam da, pojdite na forum pedaitrija, poiščite temo ukrepi pri alergijah-mleko in temo ukrepi pri alergijah-alergija na mleko in jajca. Tam piše, katero sadje naj bi uživali alergični otroci. Dejansko se odsvetuje tisto sadje, ki pogosto povzroča alergije. Torej, varovanje pred nadaljnjo senzibilizacijo. Ne da pa se dokazati, da se je nekdo senzibiliziral in imel alergijo kasneje v življenju, ker je jedel ali ni jedel v zgodnjem otroštvu npr. jagode. V bi8stvu gre res za preventivno ukrepanje, ni p anujno, da je otrok sedaj ali pa bo v bodočnosti alergičen na to.
lpTanč
Veliko otrok je alergično na jagode, posebno tiste zmrzovane in v sadnem jogurtu z jagodam in drugem sadju. Poskušati, ni greh. Če ob jemanju jagod opazite na koži rdeče madeže drobno hrapave srbeče ali nesrbeče, obstaja sum na alergijo na jagode, če teh ni, otrok lahko je jagode. Za alergijo na jagode ali katerokoli sadje ali zelenjavo, lahko pokličete na dežurni tel: 031/605-301 in boste dobili več informacij ali je vaš otrok alergičen na jagode ali ni, ali kaj drugega.
Lp.