jagode in dojenje
Pozdravljeni,
mi lahko prosim namignete ali je pametno jesti jagode, če dojiš? Moja hčerkica je stara 5,5 mesecev, samo dojena. Sprašujem zato, ker se stalno omenja, da so jagode alergeno sadje, otroku jih seveda ne bom še ponujala, zase pa sem v dilemi (pa ravno sezona jagod je, pa tako dobro zgledajo:)).
Hvala in lep pozdrav,
Renata
Draga Renata,
najprej poskusite pojesti nekaj jagod. Če dojenček v naslednjih urah ne bo imel težav (kožnega izpuščaja), si jih le privoščite, a zmerno (skodelica na dan). Previdni bodite še pri nekaj naslednjih obrokih, saj lahko imunski sistem reagira na alergen šele pri drugem ali kasnejših vnosih. Če boste opazili, da so težave – se boste morali žal jagod izogibati.
Več o prehrani doječe matere, tukaj:
Pozdravljeni, Urša,
jagodni sok lahko poskusite piti. Prvi dan bi lahko začeli z manjšo količino, ki bi jo iz dneva v dan povečevali, če ne boste opazili negativnih odzivov na ta sok pri dojenčku. Dojenčki, ki so alergični na živila, so lahko včasih še posebej vznemirjeni, morda pogosteje podrejo mnogo večji kupček z mlekom kot ponavadi, včasih imajo zeleno blato, lahko imajo veliko plinov, ki smrdijo močneje kot običajno, lahko imajo izpuščaje na ličkih ali zadnjici in lahko dobijo ekcem. V kolikor imate v družini zgodovino alergij, bi bila na mestu večja previdnost.
Lep pozdrav,
LLL Urška
Pozdravljeni
Moj 9,5 mesecev star sincek je v petek dobil izpuscajcke po hrbtu in trebuhu,delno tudi po vratu in obrazu.Obiskali smo zdravnika,naredili so bris test je bil negativen.Takrat je zdravnik pripomnil da gre vrjetno za 5 ali 6 bolezen,vendar otrok cez vikend ni imel vrocine niti se ni slabo pocutil.Danes (nedelja) so izpuscaji izginili.Pomislila sem na alergijo,vendar mu v prehrano nisem uvajala novih zivil.Prvic odkar se je rodil sem v sredo edino pojedla eno veliko jagodo.Je mogoce da bi to sprozilo alergijo(preko dojenja seveda).
Hvala in lp,
Ana
Pozdravljeni,
pri peti bolezni pogosto ni vročine, tako da lahko bi šlo za to. Lahko bi šlo sicer tudi za izpuščaje zaradi jagode, nekateri otroci reagirajo z drobnimi pikicami, ki v nekaj dneh izzvenijo. Torej reakcija, o kateri sprašujete, pri tej starosti otroka je mogoča.