Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Izvud RTG PC in razlaga mnenja polmologa

Izvud RTG PC in razlaga mnenja polmologa

Zadari bolečin na spodnji desni strani reber, me je osebna zdravnica poslala na RTG PC v P-A projekciji. Rezultali izvida plevralnega izliva obojestransko ni. V preglednih delih pljuč je intersticij difuzno blago zadebeljen-videz blagih kroničnih intersticijskih sprememb, drugih prepričljivih patoloških sprememb ni. Srce je normalne velikosti, v hilusih mediastimu ne vidim posebnosti.

Z rezultati sem odšla k pulmologu. Pregledal je izvide RTG-ja (ter priloženo sliko-na CD-ju). Napisal je, da je dejansko viden nekoliko retikulomikronodularno zadebeljen pljučni intersticij. Podal je mnenje, da me napoti na HRCT pluč.

Stara sem 38 let, nekadilka, delam v čistem okolju, nimam nekih zdravstvenih problemov. V rani mladosti sem imela pljučnico in 2x bronhitis.

Zanima me, kako resna je lahko zadeva. Me zelo skrbi, da ni kaj resnega.
Ali je nujno treba naredit HRCT, glede na to, da je ta oblika preiskave podvržena precej močnemu sevanju in da s partnerjem delava na naraščaju.

Hvala za odgovor,
Lep pozdrav

Spoštovani,
to, kar se vidi na rentgenski sliki, ne razloži bolečin v rebrih. Torej gre za povsem nepovezano ugotovitev. Ki niti ne izgleda prepričljiva. Lahko, da je kakšne brazgotine, ki so ostale po pljučnici pred leti. Vsekakor izvid ni zelo sumljiv za neko nevarno bolezen. Jaz bi raje povprašal za mnenje izkušenega rentgenologa, ki je vešč ocene pljučnih rentgenogramov. Morda eno rentgensko kontrolo čez 2 meseca in primerjava slik pri rentgenologu na Golniku.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

New Report

Close