Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Izvidi ultrazvoka srca

Izvidi ultrazvoka srca

Spoštovani!

Dvakrat sem prebolela kovid brez posebnih zapletov in 1x pljučnico

ter boreliozo. Vse to leta 2021 in 2022. Stara sem 69 let.

Moja osebna zdravnica je pri pregledu zaznala šum na srcu in me poslala na ultrazvok srca.

Prosila bi vas za vaše mnenje glede mojih izvidov ultrazvoka srca,

ali me mora kaj skrbeti oz. če je potrebno kakšno zdravljenje.

Hvala in lep pozdrav!

—————————————————————–

Kvaliteta posnetkov je zadovoljiva. Kalcinacije mitralnega obroča, sklerotičen sprednji listič mitralne zaklopke. Premer aorte 26mm, lističi aortne zaklopke trikuspidalni, slabše gibljivi, kalcinirani. Pulmonalna zaklopka bp, trikuspidalna zaklopka bp, gibanje interventrikularnega septuma je sinhrono z zadnjo steno, debelina septuma v sistoli 8-9 mm, zadnje stene v diastoli 8 mm, premer levega ventrikla v diastoli 46 mm, v sistoli 25 mm, iztisna frakcija 62%. Premer levega atrija 39x48mm (površina 18cm2), desni ventrikel 20mm, desni atrij 16x42mm. Ni perikardialnega izliva, ni znakov konstrikcije, ni segmentnih motenj v krčenju. Doplersko pretoki preko mitralnega ustja e val 1,0m/s, a val 0,6m/s, preko aorte 3,2m/s, maksimalni gradient tlaka preko aortne zaklopke znaša 40mmHh, srednji 16mmHg. S tkivnim doplerjem Sm 6, Em 10, Am
9, VTI LVOT 16 cm. EDV levega prekata 91 ml, masa levega prekata 131 gr/m2. Z barvnim doplerjem mitralna insuficienca 1. stopnje, ERO 12 cm2. Aortna insuficienca 0-1. stopnje, PHT 796. Trikuspidalna insuficienca 0-1. stopnje, ocenjen tlak v desnem prekatu znaša najmanj 32-36 mmHg+CVP. TAPSE desnega prekata 23mm. Ostanki Budd chiarjeve mreže v desnem atriju. D-dimer negativen.

Mnenje:
Levi prekat je normalno velik, sistolična funkcija je dobra, ni segmentnih motenj v krčenju, stene niso zadebeljene, utripni volumen dober. Oba preddvora v mejah. Kalcinacije mitralnega obroča, sklerotičen sprednji listič mitralne zaklopke. Blaga aortna in mitralna insuficienca, hemodinamsko nepomembni. Lističi aortne zaklopke kalcinirani, slabše gibljivi, blaga do zmerna aortna stenoza. Blaga trikuspidalna insuficienca s blago pljučno hipertenzijo. Glede na pretoke preko mitralnega ustja in tkivni dopler ni znakov motene diastolne funkcije levega prekata.
Perikard bp.

Spoštovana

Imate več ali manj normalne izvide ultrazvoka srca. Razen navedenih kalcinacij aortne zaklopke in s tem v povezavi blage do zmerne aortne stenoze, ki zaenkrat še ni problematična, drugih posebnosti ni. Razen zdravega načina življenja v smislu fizične aktivnosti in zdravega prehranjevanja, drugo zdravljenje ni potrebno.

LP

New Report

Close