izvidi TSH
Spoštovani g. Pirnat!
Pravkar sem prejela izvide UZ ščitnice (oba režnja sta povečana in zadebeljena, nehomogne, močno hipoehogne strukture, tudi nekaj predvsem trakastih hiperehogenih odbojev). Dodatni izvidi S-TG-rec.:51, S-Tiroglob.TG:2.11, S-Anti TG-Ab:2011, S-AntiTPO-Ab:128, Trak TSI 19 E/L.
Prve imunološke preiskave so bile:
TSH 0.007
T4 41.69
T3 18.27
Simptome, ki jih imam, so povečan srčni utrip (do 120) predvsem zvečer in tudi pogosto v mirovanju, potenje, nemir, tresenje rok, hitra utrujenost in otekanje očesnih vek ter pekoče oči(bila sem tudi pri okulistu, diagnoza: endokrina oftalmopatija.
Ker še čakam na ponovni pregled, bi vas prosila za mnenje, predvsem pa me zanima, kako se bo nadaljevala terapija.
Najlepša hvala in lep pozdrav!
Spoštovani!
Pri vas gre za bazedovko (avtoimunsko hipertirozo) in endokrino orbitopatijo. Prekomerno delovanje ščitnice navadno umirimo s tirostatiki (zdravila, ki zmanjšajo sintezo ščitničnih hormonov). Navadno uporabljamo Athyrazol v odmerku 2×20 mg dnevno, za umiritev simptomov pa dodatno neselektivni blokator beta adrenergičnih receptorjev – npr. Propranolol 3x20mg dnevno. Endokrino orbitopatijo zdravimo z zdravili, ki imajo protivnetno delovanje (Medrol). Zdravljenje bazedovke traja kako leto. Če se bolezen ponovi, če ne dosežemo stabilizacije delovanja ščitnice ali če se poslabša endokrina orbitopatija se najpogosteje odločimo za zdravljenje z radiojodom.
Lep pozdrav!