Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje izvidi pregleda ščitnice

izvidi pregleda ščitnice

Pozdravljeni dr. Pirnat!

Prejela sem izvid pregleda ščitnice pa me zanima vaše mnenje o možnostih zdravljenja (rezanje -če se odločim, ali to pomeni tablete do smrti?). Za obsevanje se za enkrat še ne bom odločila.

Zanima me, koliko časa imam za alternativno zdravljenje, predno mi ne preostane drugega kot uradna medicina.

Izvid je naslednji:

TSH: 0.031 mE/L
FT4: 20,9 pmol/L
FT3: 9,21 pmol/L
TG: 29 ug/l

Gomolj v spodnjem delu levega režnja, ki je scintigrafsko vroč (ali se lahko to spremeni brez radijoda, npr. s tabletami?), na UZ pa hiperehogen z anehogenimi lisami.

Kaj to točno pomeni?

Hvala za odgovor,

meti

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice), zaradi avtonomnega gomolja ščitnice. Gre za gomolj, ki prekometrno proizvaja in izloča ščitnične hormone, ne glede na regulacijske mehanizme. Vzrok je genetska mutacija. Najprimernejši način zdravljenja je aplikacija radiojoda, druga možnost je kirurška odstranitev gomolja. Z zdravili ozdravitve ne dosežemo. Tudi alternativnega zdravljenja ne priporočam.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni še enkrat!

Niste mi odgovorili še na vprašanje o tem, če se odločim za odstranitev gomolja, ali to pomeni jemanje tablet so smrti.

Hvala,

Marjeta

Spoštovani!

Pri kirurškem zdravljenju solitarnega avtonomnega gomolja ščitnice, navadno odstranijo tisti reženj v katerem gomolj leži. Navadno je potrebno po kirurškem posegu trajno jemati nizek odmerek tiroksina.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close