IZVIDI PLODA
Maja sem mogla prekinit nosečnost v 13t in 4d. Na nuhalni je zdravnica ugotovila napake pri plodu. V Ljubljani so mi naredili UZ in ugotovili ukrivljeno hrbtenico, trebušna votlina ni bila zaprta, srček ni bil na pravem mestu in za nogice so bili samo zaznamki. Rekli so, da so za vse krive resice oz. neki trakci, ki bi se mogli prilepiti ob maternico, vendar se pri meni niso in so se prepletli čez otročka. O tem vejo zelo malo, ker je to bol v teoriji, kot v praksi. Plod so po prekinitvi dali na preiskave. Prejšni teden sem klicala na genetiko, kjer so mi povedali, da je vse vredu in da morejo še patologi nardit preiskave. Zanima me, kakšne preiskave to so in kaj lahko pričakujem. Potem pa bi naj bila komisija, na kateri se sestanejo genetik, patolog in ginekolog, da dorečejo, kako v naslednji nosečnosti. Zdaj pa sem klicala še na patologijo, kjer bi naj bili izvidi šele sredi septembra. Konec meseca si želiva v nov boj, ker so nama zdravniki rekli, da lahko greva, vendar bi vseeno bilo dobro vedeti, so res za vse napake pri plodu krive resice ali je narobe kaj druga. Čakanje se mi zdi zelo dolgo, po lanskem SS in letošnji UPN, se nama zdi vsak mesec dragocen, meseci pa tečejo in se staram. Stara pa sem 30 let. Upam, da mi boste lahko vsaj na kaj odgovorili. LP
Po tem, kar ste zapisali sklepam, da čakajo še na zaključke obdukcije ploda in patohistološke izvide. Ti bodo dokončno pojasnili ali je bil plod poškodovan zaradi sindroma amnijskih open.Še danes ne vemo kaj ga neposredno povzroči, na srečo pa se pojavi le v določeni nosečnosti in tveganje za ponovitev v kasnejših nosečnostih ni povečano.
Če pričakujejo izvid v septembru lahko mirno zanosite iz dveh razlogov:
-če bi bile opravljene kromosomske preiskave pri plodu patološke, bi bili o tem že obveščeni, oziroma bi vas povabili na genetski posvet,
-če pa bodo priporočili kakšne preiskave pa so te možne šele po 10. tednu nosečnosti.
Srečno!
Pozdravljeni,
V začetku januarja sem imela umetni prekinitev nosečnosti. V teh dneh sem prejela iz UKC poročilo:
Analiza celic je pokazala 46 xy (normalen moški kariotip) in da so potrjene nepravilnosti na plodu (razcep stene prsnega koša in trebuha ter nepravilnost okončin).
Zanima me, kaj zdaj to pomeni in kaj so morebitni razlogi, da se je to pojavilo na plodu? Rada bi ponovno zanosila, pa zdaj ne vem, ali bi se to lahko pojavilo tudi pri naslednji nosečnosti? Stara sem 35 let
LP