Prosim za pomoč. Od zdravnikov ne morem dobiti jasnega odgovora. Pred leti sem na kontroli dobila izvid, da naj bi prebolela hepatitis B, na izvidu je bilo napačno ime, zato ga nisem resno jemala, nikoli nisem imela težav, prejela pa sem nekoč transfuzijo.
Ob rojstvu otroka je ta imel zlatenico zelo dolgo, jetrni testi so bili povišani kar nekaj mesecev, nato se je umirilo. Takrat so to razlagali kot prehajanje mojih protiteles skozi posteljico (za hepatitis). Mene niso ponovno testirali, izhajali so iz tega, kar sem jim povedala glede izvida z napačnim imenom. Otroka so kasneje normalno cepili tudi za hepatitis.
Ker sem bila vseskozi krvodajalka, pa me nikoli niso zavrnili, sem se pozanimala tudi tam. Ob zadnji krvodajalski so mi naredili posebni test, izvid je sledeč:
s bilirubin celokupni 14
s bilirubin direktni 4
s ast (got) 0,29
s alt(gpt) 0,24
s gama gt 0,41
s pripisom, da so vrednosti jetrnih testov in bilirubina normalne in da kontrole niso potrebne.
To so verjetno samo jetrni testi in še vedno ne vem ali sem bila kdaj okužena s hepatitisom B in kako se da to dokazat (osebna zdravnica me je tudi poslala samo na jetrne teste, ni pa potrdila ali ovrgla okužbe, kar verjetno je pomembno za moje zdravje vnaprej). Prav tako ne vem kaj to pomeni za mojega otroka. Če sem hepatitis res prebolela, kako mi tega niso ugotovili na krvodajalski?
Hvala za pomoč in odgovor
Pozdravljeni.
Po prebolelem hepatitisu B pride lahko do popolne ozdravitve, lahko pa pride do kronične okužbe in vztrajanja virusa v krvi obolelega. Kronična bolezen se ugotovi na podlagi odvzema virusnih markerjev iz krvi. Če darujete kri, zagotovo niste kronična nosilka hepatitisa B, ker kri redno in strogo pregledujejo na Inštitutu za transfuziologijo.
LP