Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija izvidi gastroskopije

izvidi gastroskopije

Pozdravljeni!
Se opravičujem, ker se spet obračam na Vas, vendar bi rada da mi natančno razložite kakšni so izvidi. Nekaj razumem sama, citiram izvid, točno tako, kot piše.
Spec. IgE na KML 0,59, cel. IgE 68
Spec.IgE na sojo:pod 0,35kU/L
Ostali izvidi EMA, tTGM, IgA, IgE na jajce so normalni.
EGDS: Požiralnik: Nad kardijo erozija na 3. uri-ezofagitis LA-A. Kardija 26 cm. V Inverziji vidna insuficienca kardije. Želodec: Korpus brez sprememb, akutno marogast,vidne posamezne erozije. Dvanajstnik:Bulbus in ostali deli dvanajstnika so normalni.(dr. Brecelj)
Patohistološka diagnoza/mnenje:
1.Tri koščki?? Dva je dvanajstnik, tretji pa je košček videza sluznice požiralnika. Zmeren duodenitis. Ni znakov za celiakijo.Vprašanje alergije. Blag ezofagitis 1b.
2. Antrum. HP 0. Neaktivno vnetje blage intenzivnosti. Fibroza, blaga hiperemija. Refluks?
3. Požiralnik. Blag ezofagitis 1 bc. Ni pomnožitve eozinofilnih celic. (Dr. Boris Vodopivec)
Iz tega razumem, da ima rano na požiralniku, vnetje želodca in dvanajstnika-je potem pokazala histologija-blago. Kaj pomenijo LA-A?
Piše da v inverziji kardija slabše deluje, kaj to pomeni? Zakaj so pri histoloških izvidih vprašaji? Ali ima vse to zaradi alergije ali refluksa, ali obojega. Kaj pomeni točka 2. Antrum……..
Za terapijo sem dobila samo ultop 2 krat na dan 1 mesec, če ne bo bolje pa mleko stran. Ali je normalno da mu dajem mleko, če je test pozitiven. Se opravičujem ker Vas vse to sprašujem, toda to sem dobila po pošti in mi nihče ni nič razložil.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Veliko več smo, kot le telesa in osebnosti. Ne glede na spreminjajoči se zunanji videz je notranji duh vedno lep in ljubeč

Dober večer Zvončica,
izvid govori o izgledu prebavil od požiralnka do dvanajstnika in opisuje spremembe, ki so vidne.
EGDS (ezofagogastroduodenoskopija: ogled požiralnika, želodca ter dvanajsternika):
Nad delom, kjer požiralnik vstopa v želodec (kardija) so vidne razjede, ob izvleku instrumenta pa opiše, da se kardija slabše zapira, je nezadostna (insuficientna), kar povzroča gastroezofag.refluks-vračanje hrane iz želodca v požiralnik. LA-A ne vem, kaj pomeni, neka kratica. Želodec je sveže vnet (izgled akutno marogast) s posameznimi razjedami. Bulbus (prehod iz želodca v dvanajsternik) in dvanajsternik sta v redu.

Odvzeti so bili koščki tkiva, kažejo vnetne spremembe, ni značilnih sprememb za celiakijo, dopušča možnost alergije. Ni bakterije helikobakter pilori. Vprašaji pri pa-hi izvidih so verjetno zato, ker patolog ni imel dovolj podatkov (npr. če bi napisali na napotnico, da ima otrok znake refluksa, bi to šlo skupaj s sliko, ki jo je videl pod mikroskopom, tako pa samo sklepa in ugortvlja, da je enako kot pri refluksu).
Točka 2. Antrum: pomeni del med poširalnikom in želodcem, ni bakterije (HP 0), neaktivno blago vnetje s pordelo sluznico, fibroza pa nakazuje, da je morda zadeva starejša, zaceljena.
Ne gre SAMO za Ultop, pač pa za edino primerno terapijo, ki bo pozdravila vnetje prebavne sluznice.
Ker pa so spec. IgE na KML le blago povišani, bi najprej videli, kako se bo stanje pozdravilo brez ukinitve mleka, šele ob vztrajanju znakov bi se odločili za dieto brez KML (glede na to, kako pomembno živilo je to).
Spec. IgE na jajce in sojo so normalni, testi protitelesa na celiakijo negativni.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Kaj je potem vzrok, da ima moje dete, ki se najbolj zdravo prehranjuje daleč naokoli in vsi samo zavijajo z očmi, ko nisem dovolila, da mu dajejo določenih živil, takšne težave. Refluks in alergija hkrati, verjetno. Ali je to kar ima hudo vnetje ali samo malo. Ali to vnetje opraviči težave, ki jih je imel. Revček se mi kar smili, če ima nekatere rane že zaceljene se mu to vleče že dolgo časa. Samo prej ni znal povedat, da ga boli.
bojim se, da če mu dajem KML bo potem ko preneham z ultopom, čez nekaj mesecev spet na istem, ali ultop lahko naredi tako, da je potem manj možnosti, da se to ponovi.
Kaj pa ta kardija ali se to da popraviti, samo ali z operacijo. Mogoče pa bi se potem izognili tem težavam; saj kolikor razumem je najbolj poškodovan požiralnik, saj mu hrana verjetno skoz po malem zateka nazaj in ga draži.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Veliko več smo, kot le telesa in osebnosti. Ne glede na spreminjajoči se zunanji videz je notranji duh vedno lep in ljubeč

Pozdravljeni, Zvončica,
vzrok ni enostaven, možno je, a ima refluks zaradi alergije na KML, čeprav je po izvidu Spec.IgE alergija na KML blaga, ali pa je morda že v izzvenevanju, saj nekako po 1. letu nekje do 3. leta izzveni.
Tudi vnetja so trenutna blaga, verjetno pa je imel prej hujše težave.
Kardija po opisu ni hudo prizadeta, so pa vidne spremembe, zaenkrat ni govora o operaciji, saj se vse dokaj dobro sanira z Ultopom. Tudi kasneje pride operacija v poštev samo pri res nedelujoči kardiji, pri hudih spremembah na požiralniku, pa še to ne vselej. Pri vas ne bo tako, saj so spremembe blažje, pa še pravočasno ste v “obdelavi”, da uporabim to grdo besedo.

Kar držite se navodil, saj se običajno z Ultopom krasno popravi in so otroci prvič po doooolgem času brez težav.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Dobro jutro!
Ja, to je prvič da je izvid pozitiven na KML pri 3-9 mesecih je bil nagativen. Vse je bilo negativno. Kot dojenček je zelo veliko polival in imel je od rojstva do 4 meseca drisko- tekoče blato z krvavomi nitkami. Potem je kar naenkrat postal zaprt in to se je potem vleklo do sedaj ali je bil zaprt ali pa je imel drisko in ko sem omejila KML je 14 dni 1. v življenju kakal normalno, do te nedelje, ko je spet dobil drisko. V pon je bilo uredu, včeraj pa je spet 4 krat kakal, čeprav pri tem ni imel bolečin. Upam, da je to samo viroza in bo potem spez normalno kakal.
Po 1 letu je bruhal le v primeru, če se je preveč najedel, če se je vozil v avtu in če je takoj po jedi skakal in norel. do tega poletja, ko je kar naenkrat brez veze začel bruhati, ponavadi po jogurtu ali grizu in ko je po obilnem obroku še pil- verjetno je imel spet prepoln želodček. Zaradi bolečin do letošnjega januarja ni tožil od takrat pa vedno bolj.
Upam, da se ni alergija šele začela in bo res izvenela.
Sem naredila 1 napako, jutri bo 3 tedne od gastroskopije, od takrat sem mu samo 1 teden dajala ultpo 2 krat, ker je takrat dr. rekel da bomo čez emn teden dozo zmanjšali, ker ga je trebuh še bolj bolel sem mu 2 dajala samo 1 teden, porem pa 1, ali naj mu sedaj spet začnem dajati po 2. Ali bo kaj narobe, ker mu nisem že prej.Koliko časa po terapiji se stanje popravi in mali ne bo imel več težav.
Spet sem napisala roman, vendar rada bo vedela vse o bolezni mojega otroka in se ji čim bolj izognila. Hvala za Vaše potrpljenje in dragocene odgovore.

Ma, Zvončica, jaz mislim, da bi mu popolnoma ukinili mleko. Te driske in krvave nitke, pa potem zaprtje, pa polivanje, pa refluks in vnetja sluznice prebavil … Pa tudi spec.IgE so končno pozitivni.
Po Ultopu se stanje običajno popravi kmalu, odrasli po nekaj dneh povejo, da so boljši. Otroci pa še ne znajo dobro opredeliti počutja, sklepamo da so boljši tudi v nekaj dneh ali 1 tednu.

lp
Tanč

New Report

Close