Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Izvid ščitnica – mejni TSH

Izvid ščitnica – mejni TSH

Spoštovani
Danes sem prejela izvid, ki je sledeč:
TSH 5.15
T3 4.42
T4 12.47

Pred 3 leti sem zaradi hipertiroze prejela dozo radioaktivnega joda, do danes nisem jemala nobenih zdravil, sedaj pa izvidi kažejo na blago, premajhno delovanje ščitnice.
Zaradi mejne vrednosti sva z mojo splošno zdravnico v dilemi ali naj začnem jemati kakšno zdravilo.
Kaj menite vi? Naj omenim še, da konec letošnjega leta nameravam zanositi. Ali je bolje že pred zanositvijo spraviti delovanje ščitnice v meje normale.
Hvala in lep pozdrav, Mateja

Spoštovani!

Glede na načrtovano nosečnost priporočam, da začnete nadomeščati ščitnične hormone (npr. Euthyrox 25 do 50 ug dnevno. Tudi blago premajhno delovanje ščitnice (latentna hipotiroza), lahko povzroči motnje menstrualnega ciklusa, oziroma negativno vpliva na plodnost. Tudi zapleti v nosečnosti so pogostejši. Po začetku zdravljenja je potrebno kontrolirati TSH in ščitnične hormone po dveh do treh mesecih. Ko boste zanosili je tudi potrebno določiti TSH in prilagoditi (najpogosteje zvišati) odmerek zdravila.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close