Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Izvid rtg pljuc

Izvid rtg pljuc

Najprej lep pozdrav!
Pisem zaradi izvida moje mami.. je fizicno aktivna zenska pri 60ih.. vsak da hodi redno na sprehode kadila ni nikoli prav tako ne pila. Prehranjuje se in zivi zdravo! Zadnji mesec pa vsako jutro mocno kaslja(suh kaselj). Pravi da je intenzivno bolj zjutraj.. cez dan poneha oz. Se omili.. prehodi okoli 4 do 8 km na dan.. pravi da ji hoja po ravnem ne predstavlja hudega napora, bolj je zadihana v hrib vendar mislim da ni odstopanja od normale(primerno letom)… bila pri zdravniku in ob poslusanju pljuc je dr. slisal piskanje.. poslal jo je na rtg pljuc v ZD. prosim za razlago izvida oz oceno, skusamo ostati pozitivni vendar je seveda prisoten strah.. IZVID : RTG P.C. V DVEH PROJ.:SRCE NORMALNE VELIKOSTI. SIRSI LEVI HILUS KOT NA ZADNJEM POSNETKU IZ LETA 2014.AORTA KALCINIRANA. ZGOSTITEV 1,5 X 2 CM V D. ZG. PLJ. REZNJU. NEPOJASNJENE INTERSTICIJSKE SPREMEMBE. GLEDE NA ANAMNEZO, KLINICNI IN LABORATORIJSKI IZVID KRVI ANTIBIOTICNA TERAPIJA. NAPOTITEV NA HRCT PLJUČ.
prosim za razlago in hvala ze vnaprej!!!

Dober dan,
verjetno je bil narejen CT pljuč, to je glede na izvid rentgenske slike in glede na simptome res treba narediti. Oziroma napotitev v ambulanto za pljučne infiltrate, kakršna je na Kliniki Golnik.
LP
MK

Spoštovani,

Star sem 60 let. Že 10 let imam astmo. Moja astma je kar urejena. Na letnem pregledu (UKC Golnik) me je pulmologinja napotila na RTG prsnih organov. Na izvidu je radiolog predlagal še kontrolni rentgenogram prsnih organov.

Dobil sem izvid, ki me je pretresel. Tudi na ponovnem RTG svetuje radiolog še dodaten RTG pc z označitvijo. Od izvida je minilo že skoraj mesec dni, s strani pulmologinje pa nisem še dobil napotnice.

Napotna diagnoza:

Nenormalni izvidi diagnostičnih slikovnih prikazov pljuč

Radiološka preiskava:

RDP81 RENTGENOGRAM PRSNIH ORGANOV – 2 SMERI (Z17ACR532406418)

Izvid:

Primerjava s predhodnim rentgenogramom z dne 16.02.2024.

Dober delni regres zgostitve v levem spodnjem pljučnem polju v projekciji za srcem.

V projekciji 6. anteriornega rebra desno se projecira nodularna lezija velikosti 15 mm, lahko mamila

ali lezija na koži dd lezija v pljučih, svetujem kontrolni RTG pc z označitvijo mamil ali drugih kožnih

znamenj.

Plevralnega izliva ni videti.

Konture hilusov in mediastinuma so brez posebnosti.

Srce je normalne velikosti, aorta je sklerotična in v descendentnem delu zdaljšana.

 

Prosim za obrazložitev in mnenje

Najlepša hvala in lep pozdrav,

Marjan

Na rentgenski sliki se gleda sence. Če je slika samo ena, potem se pri kakšnih okroglih sencah včasih ne da reči, ali je npr kakšna gostejša sprememba na koži, ali v pljučih. Rentgenolog je previden in ne bi rad narobe tega ocenil. Tudi manjši pljučni tumor lahko izgleda kot majhna okrogla senca na pljučih. Zakaj pa niste vabila na ponovno slikanje dobili, pa ne vem. Bi bilo najbolj pametno, da jih pokličete in opomnite, da čakate na napotitev na ponovno slikanje z označevanjem.

LP

 

New Report

Close