Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Izvid , razlaga diagnoze

Izvid , razlaga diagnoze

Pozdravljeni.

Pred 10 dnevi sem imela uz srca, zaradi slabega ekg- ja, in kardiolog mi je zatrdil po uz , da je z mojim srcu vse ok, da je zdravo in da so tudi zaklopke ok.

Diagnoza pa;

I44.4 levi sprednji hemiblok

R01.0 funkcionalni srčni šum.

Lepo prosim, če lahka pokomentirate diagnozo.

Hvala,  lep pozdrav

Spoštovana

Levi sprednji hemiblok je specifična vrsta prevodne motnje v srcu, ki se pojavi, ko električni impulzi, ki običajno potujejo skozi srčno mišico, ne morejo pravilno doseči levega prekata. Ta motnja se pogosto diagnosticira z elektrokardiogramom (EKG), kjer lahko opazimo značilne spremembe v obliki QRS kompleksa.  LSH je povezan z različnimi srčnimi stanji. Klinične posledice LSH so lahko različne, nekateri bolniki ostanejo asimptomatski, medtem ko drugi lahko doživljajo simptome kot so utrujenost, omotica ali celo srčne aritmije.

Funkcionalni srčni šum je zvok, ki ga srce proizvaja med črpanjem krvi in ni povezan s strukturnimi nepravilnostmi srca. Ti šumi so pogosto benigni in se pojavijo pri zdravih posameznikih zaradi povečane hitrosti krvnega pretoka skozi normalne srčne strukture. 

Če nimate drugih simptomov in glede na izvid ultrazvoka srca, vam ni treba skrbeti. Seveda, v primeru težav (bolečine v prsih, aritmija, hitra utrujenost), pa bi bila potrebna dodatna diagnostika.

LP

Najlepša hvala za hiter odgovor.

Ampak me skrbi ta situacija. Zelo skrbi

Jezi me, ker kardiolog teh diagnoz ni omenil, ko sem bila pri njemu, da bi lahka še kaj vprašala. Dobila sem po posti izvid s tema diagnozama.Vi ste mi veliko napisali, ampak vseeno imam občutek, da srce ni več zdravo.

Stara bom 48 let, ne pijem alkohola, ne kadim, se redno gibljem,  zdravo prehranjujem, holesterol ok….  vse ok…..zakaj je nastal ta LSH ?

V letošnjem letu se mi je začelo dogajati, da slabše spim, večkrat me zbudi močno bitje srca. To sem povezala s stresom v sluzbi… ampak se mi dogaja tudi, ko sem fraj, manj pogosto, ampak se.

Ugotovila sem tudi, da je srce postalo zelo občutljivo. Vse ga iztiri, od pretople vode, če se preveč najem zvečer, kar je zelo poredko, ampak takrat bom sigurno slišala ponoči močno bitje srca, na fizioterapijah, ki jih imam 1x na leto, za vratno hrbtenico, sem začela opažati, da srce ponori- močen utrip, če mi dajo elektriko ali laser na vratno hrbtenico. … zakaj se vse to dogaja, če je srce zdravo,  kot trdi kardiolog ?

Upam, da odgovorite.

Hvala vam 😉

Odgovor na objavo uporabnika
Reni327, 23.11.2024 ob 07:07

Najlepša hvala za hiter odgovor.

Ampak me skrbi ta situacija. Zelo skrbi

Jezi me, ker kardiolog teh diagnoz ni omenil, ko sem bila pri njemu, da bi lahka še kaj vprašala. Dobila sem po posti izvid s tema diagnozama.Vi ste mi veliko napisali, ampak vseeno imam občutek, da srce ni več zdravo.

Stara bom 48 let, ne pijem alkohola, ne kadim, se redno gibljem,  zdravo prehranjujem, holesterol ok….  vse ok…..zakaj je nastal ta LSH ?

V letošnjem letu se mi je začelo dogajati, da slabše spim, večkrat me zbudi močno bitje srca. To sem povezala s stresom v sluzbi… ampak se mi dogaja tudi, ko sem fraj, manj pogosto, ampak se.

Ugotovila sem tudi, da je srce postalo zelo občutljivo. Vse ga iztiri, od pretople vode, če se preveč najem zvečer, kar je zelo poredko, ampak takrat bom sigurno slišala ponoči močno bitje srca, na fizioterapijah, ki jih imam 1x na leto, za vratno hrbtenico, sem začela opažati, da srce ponori- močen utrip, če mi dajo elektriko ali laser na vratno hrbtenico. … zakaj se vse to dogaja, če je srce zdravo,  kot trdi kardiolog ?

Upam, da odgovorite.

Hvala vam 😉

Vaši opisi simptomov, kot so močno bitje srca (palpitacije), občutljivost srca na različne dražljaje ter težave s spanjem, so lahko povezani z več različnimi dejavniki. Pomembno je razumeti, da so palpitacije pogosto benigni simptomi, ki jih lahko povzročijo stres, anksioznost ali celo prehranske navade. Na podlagi vaših opisov ni mogoče neposredno potrditi da je  levi hemi blok vzrok za opisane simptome. Simptomi, ki jih opisujete, bi se lahko ujemali z nekaterimi znaki levega hemi bloka, vendar so tudi značilni za druge vzroke, kot so anksioznost ali preobremenjenost. Diagnosticiranje levega hemi bloka običajno vključuje elektrokardiogram (EKG), ki razkrije značilne vzorce, ki kažejo na kračne bloke. Nadaljnje vrednotenje lahko vključuje ehokardiografijo in obremenitveno testiranje za oceno delovanja srca in identifikacijo morebitnih osnovnih stanj, ki prispevajo k simptomom, npr ali obstaja ishemija (nezadostna prekrvavitev) srčne mišice. Strategije obvladovanja so odvisne od resnosti simptomov in osnovnih vzrokov, vendar lahko vključujejo spremembe življenjskega sloga, zdravila, kot so zaviralci adrenergičnih receptorjev beta ali zaviralci ACE itd. Svetujem, da se obrnete na kardiologa za dodatna pojasnila in ev. dodatne diagnostične preiskave. V vmesnem času lahko pomagajo kakšna blažja pomirjevala.

lp

Hvala go. Anonimnež. Bila sem pri kardiologu, ampak je po pregledu srca z uz, dejal, da je srce zdravo in da trenutno ne potrebujem zdravil, da je treba težavo spremljati in zdrav slog življenja.

Mogoče je res vse skupaj od stresa oz moje aknssioznosti. Bom poskušala še s kakšnimi blagimi pomirjevali. Trenutno jemljem mg glicinat, omega3 in b kompleks. Probala bom pa tudi q10. Če mi mi svetujete kakšno pomirjevalo,  ki je naravno in se ga da kupiti v lekarni,  bom hvaležna.. lp 💜

Pzdravljeni

Pomotoma sem poslal prejšnji dopis kot “anonimnež”. 🙂

Naravna pomirjevala so priljubljena izbira za tiste, ki iščejo načine za zmanjšanje tesnobe in stresa brez uporabe sintetičnih zdravil. Ta sredstva pogosto temeljijo na rastlinskih izvlečkih in imajo lahko blagodejne učinke na duševno zdravje. Navedel bom nekaj od teh. To so baldrijan, šentjanževka, melisa, kamilica, hmelj.. Znano “zdravilo” ki se ga lahko kupi v lekarnah brez recepta je tudi persen ipd.

LP

Pozdravljeni !

Gospod Ozrenko, spet se javljam, da vam postavim še eno vprašanje. In vesela bom odgovora.

Zanima me , če so lahko pelpitacije srca in vse težave zgoraj opisane, tudi zelo velika anksioznost, povezane s premalo delujoco ščitnico?

Hvala , lep pozdrav

Pozdravljeni

Da, palpitacije srca in težave z anksioznostjo so lahko povezane s premalo delujočo ščitnico (hipotiroidizmom). Hipotiroza lahko prispeva k fizičnim simptomom anksioznosti ter posredno vpliva na srčno funkcijo.

LP

New Report

Close