Izvid punkcije
Pozdravljeni,
nekaj let že redno jemljem euthyrox 50, avtoimuno vnetje ščitnice.
Opažen je bil tudi gomolj, ki pa je od takrat, do zdaj skoraj za enkrat večji.
Trenutno počutje: utrujenost, depresivnost, otekanje.
Navajam zadnje izvide:
ST.LOC.: ščitnica palpatorno ni povečana.
UZ ŠČITNICE: oba režnja ščitnice sta normalne velikosti, nehomogene strukture, v levem režnju je videti izo do hipoehogeni nodus velikosti 16×23 mm.
Scintigrafija ščitnice: nodus v levem režnju je hipofunkcijski.
Lab. Rezultati: 15.10.2014
TSH 2,52; FT4 =16.30, FT3=3.71, Tg= 109.9
Mnenje: potrebna je uz vodena punkcija nodusa v l. Režnju
27.10.
Punkcija: redkejši zaprti folikli, par skupkov tirocitov z drobnimi jedri ter fokalno precej povečanimi atipičnimi jedri, nekaj skupkov tirocitov, ki tvorijo foliklom podobne strukture ter v ozadju kri.
Dg.: redkeje celični vzorec, prisotnost atiičnega epitela, morda fokalno suspektno, iz pregledanega vzorca ne morem izključiti oz. definitivno potrditi eventuelne tumorske rašče, morda folikularne.
Priporoča se ponovna punkcija.
18.11.
Ponovna punkcija, izvid:
Redkoceličen vzorec, kjer je le na enem mestu najti par skupin tirocitov, večinoma s povečanim atipičnimi jedri, neostro omejeno citoplazmo. Vmes je najti limfocitno infiltracijo.
Dg. In mnenje: pičel vzorec iz katerega ni mogoče zanesljivo opredeliti spremembe, diferencialno diagnostično morda tiroiditis, povsem zanesljivo pa ni mogoče izključiti neoplazme ščitnice (ocena po Bethesdi III).
Mnenje: priporočam levostransko strumektomijo.
Zaradi dogovora o posegu, naročena…..
Prosim, če mi lahko malo razložite nekatere izraze,….vsega ne najdem na internetu. Kolikor razumem, mi bodo odstranili levi reženj?
Se lahko ta poseg opravi v Mariboru?
Kaj je neoplazma, po Bethesdi?
Koliko je možnosti, da je rak, in kakšne vrste raka sumijo?
Hvala za odgovor, ker je težko čakati še dober teden do kontrole,
Lp, Šubi
Spoštovani!
Glede na navedeno gre za gomolj v ščitnici, kjer s citološko analizo vzorca niso mogli niti potrditi niti ovreči suma na karcinom ščitnice (Bethesda III). Glede na to, so se odločili, da vam bodo odstranili levi reženj ščitnice. Verjetnost, da gre za karcinom je 10 do 15%.
lp
Spoštovani!
Na pregledu ščitnice pri tirologu so mi opravili tudi punkcijo nodusa. Na izvidu, ki sem ga prejela piše: atipija folikularnih Hurthlovih celicl. Bethesda III.
Laboratorijski izvid je: TSH: 9,00 llllmE/l. Zdravnik ugotavlja, da gre za kronično vnetje ščitnice s hipotirozo in mi je predpisal jemanje Euthyrox 25 1.
Napotena sem tudi na scintigrafijo čitnice s pertehnetatom.
Lepo prosim, če mi razložite izvid punkcije nodusa, kaj je to hipotiroza in kaj pomeni scintigrafija. Me le skrbi, če je to maligno obolenje.
Nekih težav s ščitnico nimam. Vse to je bilo odkrito slučajno, ko sem po preboleli pljučnici opravila CT toraksa.
Za vaše odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
Lepo pozdravljeni!
Milena
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas za blago hipotirozo (premahno delovanje ščitnice) zaradi avtoimunksega vnetja (Hashimotov tiroidizis) in gomolj v ščitnici,ki je bil punktiran. Citološka anliza je nepovedna (atipija folikularnih Hurthlovih celicl. Bethesda III). Verjetno gre za spremembe v gomolju, ki so posledica avtoimunskega vnetja. Ni pa možno izklučiti Hurtlovega tumorja (adenoma, ali karcinoma). Scintigrafija je preiskovalna metoda, ki opredeli kakšen je gomolj, manj aktiven kakor zdrave celice (t.i.hladen gomolj), enako aktiven kot zdravo tkivo (evfunkcijski gomolj) ali bolj aktiven (vroč gomolj). Karcinomi so vedno hladni, niso pa vsi hladni gomolji tudi karcinomi. Hladnih tudi večina benignih gomoljev. V vašem primeru bo za popolno razjasnitev stanja ( ali gre za benigne ali maligne spremembe) verjetno potrebna kirurška odstranitev ščitnice.
Lp