Najdi forum

LWS, BWS skenirano: (Končano) Eno je
rahla levokonveksna torakalna skolioza z
Vrh pri TH3 in diskretni desni konveks
torako-ledvena rotacijska skolioza z vrhom
pri L1 brez pomembnega Cobbovega kota. št
velik nagib medenice (desno
višji greben glave stegnenice za 1,7 mm).

in star odstop roba na ventralnem spodnjem robu
iz L4, sicer pravilna oblika in zgradba BWK in
tovornjak. Prostora na disku je običajno veliko. the
Costovertebralne povezave, sklepi vretenčnih lokov
in vidni nevroforamini nepomembni. Doslej
ocenljiva pravilna oblika in struktura
medenični skelet. Na kolčnih sklepih in na
Sakroiliakalni sklepi (kaudalni od grace guard
superponirane) redne sklepne ugotovitve.

Kaj vse to pomeni?

In kaj moram narediti? Kakšno zdravljenje rabim naprej?
Infiltriranje sem ze imela.

Pozdravljeni,

občutek imam, da gre za prevod. Pojavlja se namreč več nepovezanih in nelogičnih besed. Prosim pošljite mi originalno besedilo ali pa natančneje pretipkajte.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Orginal je v Nemščini, morda mi lahko vseeno pomagate?

LWS, BWS eingescannt: (Fertig) Es findet sich eine

geringe linkskonvexe Thoracalskoliose mit

Scheitelpunkt bei TH3 und eine diskrete rechtskonvexe

thoraco-lumbale Rotationsskoliose mit Scheitelpunkt

bei L1 ohne nennenswerten Cobb-Winkel. Kein

signifikanter Beckenschrägstand (rechts

höherstehender Femurkopfscheitel um 1,7 mm).

Zeichen der geringen deformierenden Spondylose mit

Zuschärfungen der Wirbelkörperkanten an der LWS

und alte Kantenablösung an der ventralen Unterkante

von L4, sonst reguläre Form und Struktur der BWK und

LWK. Die Bandscheibenräume sind regulär hoch. Die

Costovertebralverbindungen, die Wirbelbogengelenke

und einsehbaren Neuroforamina unauffällig. Soweit

beurteilbar reguläre Form und Struktur des

Beckenskeletts. An den Hüftgelenken und an den

Sacroiliacalgelenken (caudal vom Gnadenschutz

überlagert) regulärer Gelenksbefund.

Pozdravljeni,

Kaj vse to pomeni? Od nepravilnosti navajajo v izvidu stransko ukrivljenost prsne hrbtenice, z vrhom v višini 3. prsnega vretenca, v levo, brez pomembnega nagiba medenice (glava desne stegnenice je 1,7 mm višja od glave leve), blago izražene okvare medvretenčnih ploščic ledvene hrbtenice, brez zožitev mest, skozi katera izstopajo živčne korenine.

In kaj moram narediti? Kakšno zdravljenje rabim naprej? Priporočam fizioterapevtsko zdravljenje – lokalno protivnetno in regenerativno obsevanje (priporočam predvsem TECAR in/ali magnetoterapijo) ter usmerjeno okrepitev obhrbteničnih mišic in mišic stabilizatorjev trupa. Naučene vaje priporočam nato redno izvajati! Pri nas se lahko obrnete na sodelavko doc. dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – [email protected].

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni

Se zahvaljujem van za odgovor

Vendar me zanima: če imam hudo ukrivljeno prsno hrbtenico? Saj imam zelo hude bolečine zadaj v hrbtu in levo spodaj po terapiji, ki sem jo prijela od zdravnika 3 inekcije v hrbtu in tablete relaksantov mišic se stanje ni izboljšalo saj imam kot ene “krče” ce lahko tako rečem spodaj levo in včeraj še pod popkom in na desno je segala bolečina takoj ko sem vzela tableto za relaksantov mišic mi je minila malo vendar me bolečina ovira pri hoji na levi nogi čutim mravljičanje.

Šla sem k Ortopedu in je rekel da naprej jemljam te tablete, če ne bo minilo moram vzeti ta teden še eno Inekcijo ki sega do Kosti (Zanima kakšna je ta inekcija? In ali res deluje?

Če situacija ne bo minila rabim kakšno kirurško zdravljenje? Ali kako naprej?

Pozdravljeni,

po opisu sodeč, ukrivljenost ni huda. Bi pa za opredelitev moral videti posnetke.

Ne vem sicer, kakšna injekcija je predvidena. Zelo verjetno gre za t.i. blokado, kombinacijo lokalnega anestetika in hormonskega protivnetnega zdravila. Injekcija je lahko učinkovita.

Vsekakor priporočam pred kakršnimikoli operativnimi posegi, izčrpati vse možnosti neoperativnega zdravljenja. Odločitev o operaciji mora temeljiti predvsem na morebitnih okvarah živcev (klinični pregled in/ali elektromiografska preiskava) in/ali na drug način neobvladljivih bolečinah.

Vsaj tako sem od Ortopeda slišala, da Injekcija sega do kosti.

Torej Simptome, ki jih imam glede bolečin v hrbtu, so začasno? Se da še drugače odpraviti ? saj na levi nogi čutim mravljičanje, in bolečino spodaj v hrbtu zadaj ki sega spredaj levo spodaj (saj je ista mišica) in me ovira ce hodim dlje imam kot ene krče spodaj trebuha če ne vzamem tableto relaksantov mišic ne gre drugace

No mogoc pa res bo ta inekcija pomagala. Saj po treh inekcij v hrbtu še kar ni se stanje izboljsalo in me skrbi.

Hvala vam za odgovor.

Poskusite najprej z injekcijo in fizioterapijo. Če ne bo šlo, pride v poštev tudi operativno zdravljenje.

Spoštovani g.Pilih,

Na vas se obračam ker resnično nevem več na koga se lahko obrnem.

Leta 2014 sem rodila. Par mesecev po porodu se je na levi strani noge pričela pekoča bolečina med  hojo na spodnjem zunanjem delu goleni. Bolečina je po prenehanju hoje ponehala. Leta 2017 me je pregledal ortoped, narejena tudi preiskava MR ki je pokazala, da gre za tenosinovitis peronalnih kit v distalnem delu leve goleni. Po fizioterapiji se je stanje umirilo in je bilo skoraj vredu do leta 2021. Po 2 porodu so se pričele ponovno te težave in sicer sedaj na obeh nogah. Bolečina se prične že po 100 m hoje, po počitku preneha ampak se z hojo ponovno vrne nazaj. Na tem predelu je noga zelo pekoče boleča na otip. Ko bolečina popusti pri mirovanju je ok. Konec decembra 2021 sem bila 2 cepljena z Pfizeriovim cepivom. Po 5 dneh se je pričela huda pekoča bolečina, predvsem na levi nogi od gležnja, ahilove tetive do kolena. Bolečina je bila najhujša v mirovanju v večernih urah. Marca sem zaradi tenditisa ahilove tetive in tenosinovitisa na obeh nogah  opravila fizioterapijo, po kateri ni bilo nič boljše. Napotena sem bila k ortopedu, kateri ja na podlagi izvidov ortopeda in MR presodil, da gre za vnetno dogajanje. Naredila sem MR križničnih sklepov,ki si bili v mejah normale. Opravila sem tudi krvne preiskavs, SR 13, CRP 6, levko 10.4, v DKS blaga limfocitoza 3.6 ( 1.1- 3.5 ), urat 342 ( 143-339 ).

Ortooed je določil ,da gre za putiko in zaključil z mojo obravnavno. Priporočal mi je še samoplačniški pregled pri revmatologu ( na napotnico mi ni želel izdati, prav tako ne moja osebna zdravnica ker je mnenja, da to ni putika ). Maja 2022 sem bila pri revmatologu,kateri je pogledal vse izvide in rekel, da ne gre za putiko ampak da se pojavlja tenosinovitis obojestransko. Opravila sem tudi MR desnega gležnja,ki je pokazal naslednje : sprednjega talofibularnega ligamenta ni, na talarnem narastišču je manjša kostna naplastitev, zadebeljen sprednji tibiofibularni ligament z manjšimi kostnimi naplastitvami ob narastišču,predvsem na strani tibule. Opisano predstavlja stanje po starejši rupturi LTFA in zaceljeni poškodbi sprednjega dela tibiofibularne sindezmoze. Nakazani robni osteofiti anteromedialnega dela zgornjega skočnega sklepa,bolj na strani talusa- povsem blaga fokalna artroza. Blaga proliferarivna entezopatija ahilove tetive in plantarne fascije, sicer imajo tetive normalen potek, v tetivah ovojnice ni izliva ali sinovitisa.

Predhodne poškodbe: strgana križna vez na desnem kolenu, diskus hernia L5-S1 in začetne degenerativne spremembe na L/S prehodu.

Obstoječe bolezni: astma, hidradenitis suparativa ( potrjen oktobra 2021 )

Opombe: babica imela putiko , MDS in luskavico

Trenutno imam največji problem z pekočo bolečino na levi nogi med hojo, konstantna bolečina desnega gležnja, zadnja 2 meseca bolečina desnega kolena. Velikokrat se mi zadnje časa dogaja, da sta gleženj in koleno okorela.

Ali mislite, da gre tukaj res za putiko? Sklepi mi je otekajo, niso rdeči in ne gre za nekaj dnevno bolečino.

Ali gre lahko za kakšno obliko artritisa? Je mogoče kaj lahko povezano z HS?

Se opravičujem za dolgi zapis. Želela sem ujeti bistvo zadnjih 7 letih, ker še vedno nevem od kje izvirajo težavem, bolečine se pa vedno bolj stopnjujejo in širijo na ostale sklepe.

Najlepša hvala za vašo pomoč

Lep pozdrav

Spoštovani,

Ali mislite, da gre tukaj res za putiko? Sklepi mi je otekajo, niso rdeči in ne gre za nekaj dnevno bolečino. Glede na opis, malo verjetno.

Ali gre lahko za kakšno obliko artritisa? Lahko. Priporočam, da opravite še serološke preiskave za okužbo z borelijo.

Je mogoče kaj lahko povezano z HS? Malo verjetno.

Mogoče stopite še do dermatologa, ki se ukvarja z luskavico. Včasih, sicer redko, lahko tudi ta, čeprav na koži ni izražena, povzroči vnetje sklepov.

Spoštovani g.Pilih,

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

Bom prosila zdravnico za preiskavo borelije. Pri dermatologinji sem vodena. Na zadnjem pregledu sem omenila, da mi je revmatolog kamor sem šla samoplačniško predlagal preiskavo HLA B27. Ker sem bila pri revmatologu samoplačniško mi ni mogel izdati napotnice za to preiskavo, moja osebna zdravnica in dermatologinja pravita, da mi te preiskave tudi ne moreta izdati.

Samo še dve vprašanji bi imela za vas:

– ali bi bil smiselen podroben pregled pri revmatologu na napotnico z odvzemom različnih krvnih preiskav? Na samoplačniškem gre za pregled izvidov, težav in pogovor.

–  Kako lahko omilim oziroma ali je možno karkoli urediti glede bolečine na zunanji strani goleni med hojo. Pri dveh malih otrocih je težko,da ne morem oditi na normalen sprehod,kaj šele da bi izvajala večjo aktivnost.

Najlepša hvala za vse vaše nasvete. Zelo cenim vašo pomoč in nasvete.

Prijeten pozdrav

.

Spoštovani,

– ali bi bil smiselen podroben pregled pri revmatologu na napotnico z odvzemom različnih krvnih preiskav? Na samoplačniškem gre za pregled izvidov, težav in pogovor.

Takšen pregled bi bil vsekakor smiseln.

–  Kako lahko omilim oziroma ali je možno karkoli urediti glede bolečine na zunanji strani goleni med hojo. Pri dveh malih otrocih je težko,da ne morem oditi na normalen sprehod,kaj šele da bi izvajala večjo aktivnost.

Najboljša rešitev bi bila ugotovitev vzroka in njegova odprava, sicer pa priporočam multimodalno protibolečinsko zdravljenje (jemanje več protibolečinskih zdravil hkrati): kombinacijo nesteroidnega antirevmatika (npr. Naklofen, Nalgesin…), paracetamola (nrp. Lekadol, Daleron…) in metamizola (npr. Analgin, Metamizol Stada…).

New Report

Close