Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni izvid po bronhoskopiji

izvid po bronhoskopiji

Spoštovani.
Vljudno bi prosila za mnenje oz. razlago izvida. Žal ob odpustu iz bolnišnice pri starejši gospe nisem uspela govoriti z nobenim zdravnikom, gospa pa sama ni natančno razumela kakšna je prognoza. Trenutno je gospa v fazi čakanja še na en pregled, vendar ne ve, ali gre za rakavo obolenje ali ne. Nihče še z njo ni spregovoril glede morebitnega zdravljenja, operacije, kemoterapije, drugih možnosti…če so. Zelo bi bila hvaležna, če bi nam lahko kaj več povedali glede na spodnje izvide. Zahvaljujem se vam in vam želim vse dobro.

Navajam: ….ugotavljamo več različnih lezij po pljučih. Slikovno dokumentacijo smo ponovno pregledali z radiologom. Glede na dosedaj opravljeno diagnostiko v LB3 gre za karcinoid. Sicer vidna tudi 5 mm velika lezija v levem sp. režnju, tudi desno zgoraj apikalno mlečno steklo s solidnim delom, lahko začeten adenokarcinom. Dogovorimo se, da bi gospa opravila PET CT in po prejemu izvida bi se odločali o dodatni CT vodeni punkciji lezije v predelu levega zg. pljučnega režnja.

Po bronhoskopiji: citološki izvid TBB LB3: Karcinoid. TBB LB4: vnetno reaktivni proces.
Histološki izvid: BB LB3: Verjetno karcinoid. opravili bomo dodatne preiskave. TBB LB4: kronični bronhitis. Nereprezentativen vzorec za oceno sprememb pljučnega parenheima.

CT GLAVe: Na skeletu lobanje ni videti za zasevke sumljivih sprememb.
CT ABDOMNA: Povečanih bezgavk v abdomnu ni videti. V prikazanem skeletu po oceni ni videti za zasevke sumljivih lezij. Vranica hipodenzna lezija premera okrog 3,5 cm, DD verjetno hemangiom.

Dober dan,
no, to pa ni prav, da se ob odpustu ne razloži, kaj je zdravstveni problem.
Karcinoid je redka vrsta pljučnega tumorja, ki je po navadi manj maligen od klasičnega pljučnega raka. Problem je, ker je v pljučih videti več sprememb in zaenkrat ni jasno, če gre morda še za kakšen tumor. Zato je naročeno posebno slikanje (PET CT), ki bo pokazalo, ali je treba punktirati še katero od lezij v pljučih in ali je ugotovljen karcinoid mogoče zdraviti z operativno odstranitvijo (če je eden, potem se da, če pa jih je več, potem pa ne). Torej je glede zdravljenja še veliko opcij odprtih.
LP
MK

Objava čaka odobritev

Dober dan,

enostavno povedano: z ultrazvokom so videli eno bezgavko in so jo punktirali. Vzorec so poslali na pregled z mikroskopom. Več bo pa povedal zdravnik, ki vodi diagnostiko.

LP

MK

Objava čaka odobritev

New Report

Close