Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca izvid-par pojasnil

izvid-par pojasnil

Pozdravljeni!

Danes sem dobila izvid MR možganov, kontrolna zaradi MS.

V primerjavi z lanskim letom bistvenih sprememb ni ne v velikosti in ne v številu lezij, po aplikaciji kontrasta ni videti aktivnosti lezij.
Skratka, do tule vse oh in sploh in super :))

To, da “obnosne votline kažejo zadebeljeno sluznico etmoidov”, pa mislim, da za zdajšnji čas prehladov ni nič posebnega?

Ne vem pa, kako naj si razlagam “izstopa likvor v seli turciki v smislu t.i.empty sele, hipofiza je videti relativno majhna.
V stranski projekciji se kažejo tudi spremembe v korpus kalozumu, ki kaže nekoliko nazobčano spodnjo steno.”

Lahko kaj pokomentirate? Vsaj toliko, da bom lahko dočakala mojega nevrologa in še njegov komentar ob pregledu slik? Prosim…

Pozdravljena!
Tisti s sluznico etmoidov be verjetno na to temo, kot ste ugotovila sama. Empty sella je radiološka diagnoza, opis. Običajno gre za benigno (ne-nevarno) stanje, lahko tudi “anatomska varianta” kar pomeni, da določen del ljudi to pač ima. Nanaša se na to, koliko je to področje napolnjeno z možgansko tekočino.
Iz tega, da hipofiza (žleza v možganih, ki nadzira izločanje hormonov) izgleda nekoliko manjša, ne morem sklepati kaj dosti. Korpus kalozum je normalna struktura v možganih, kaj pomeni, da ima nazobčan rob, pa žal ne vem.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Najlepša hvala!

Torej ni kake posebno velike potrebe, da bi me bilo strah 🙂

Zaskrbelo me je, ker sem bila lani prav tako na MR, pri istih in tudi mnenje je napisal isti spec.radiolog.

Le da lani o velikosti hipofize, empty selli, korpus kalozumu in stanjih tam ni bilo nič govora…

Bi bil zaradi hipofize potreben kak pregled pri endokrinologu?

Se pa od lani do letos v povezavi z MS ni zgodilo popolnoma nič, le za dokončno potrditev sem imela marca lumbalno punkcijo.Tako da predvidevam glede na zdajšnje slike, da še ne potrebujem kakih zdravil:)

Lep pozdrav in še enkrat hvala!

Običajno se spremlja nivoje hormonov ob težavah. Ne verjamem, da bi bilo to potrebno zgolj zaradi “izgleda nekoliko manjše” hipofize. Kar se tiče ostalih sprememb, je žal področje dokaj specifično in vam žal iz opisa dodatnih sprememb v primerjavi s prejšnjim izvidom, ne vem povedati kaj več. Za to bo verjetno res treba počakati nevrologa.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close