Najdi forum

izvid ns in dht

Pozdravljeni!
Obračam se na vas, saj sem zelo zmedena po izvidh ns in dht, ker mi trenutno ne zna nihče razložiti.
Po opravljeni ns je bil izvid glede na mojo starost 4o let.
tedni gestacije 12 in 2 dni
PLODOV UTRIP 171 bpm
CRL 59.8 mm
BPD 19.2 MM
NT 2.o mm
nosna kost vidna, ostalo bp
adjust risk:
TRISOMY 21 1:179 (1:75 background risk)
TRISOMY 18 1:548 (1:181 ” )
TRISOMY 13 1:655 (1:568 ” )

po opravljenih DHT pa se je izvid poslabšal
free b-hCH 38.2 IU/I EQUIVALENT TO O.996MOM
PAPP-A 1.5OO iu/I equivalent to o.467 MOM

sedaj pa je izvid
TRISOMY 21 1:117
TRISOMY 18 1:3233
TRISOMY 13 1:494

sedaj sem čist panična in zelo me je strah, kaj bo. Dnevi do amniocinteze se vlečejo in kje bo še izvid. Kot vidim je rezultat dht vezan tudi na težo matere. Vidla sm da so mi pripisali dva kg več kot v resnici mam.

A mi lahko z laičnimi besedami lahko nekako razložite izvid, a je zelo slabo, ali je še možnost da bo otrok zdrav.

Še enkrat lep pozdrav pa oprostite mi za mojo nevednost.

Nobenega razloga ni za strah še posebej ne za paniko. Daleč največja verjetnost je, da se bo vaš otrok rodil zdrav.

Vsaka 40 letnica ima višje tveganje za rojstvo otroka s kromosomsko napako npr. Downovim sindromom kot ga je imela v mlajšem obdobju. To splošno tveganje vsake 40 letnice, da se ji rodi otrok z Downovim sindromom je 1:75 (back ground risk), za trisomijo 13 1:568 za trisomijo 18 1:181.

Rezultat presejalnega je vedno skupno ovrednotenje tveganja zaradi starosti+izmerjene nuhalne svetline + nivoja hormonov. Dokončen izračun vašega izračunanega statističnega tveganja, je pokazal, da se je tveganje za najpogostejši trisomiji (21 in 18) zmanjšalo, nebistveno malo pa se je spremenilo pričakovano tveganje za trisomijo 13. Ker je pomembna komponenta izračuna tveganja starost je ta seveda bistveno vplivala na ocenjeno vrednost tveganja.

Rezultat presejave pomeni, da vam priporočamo diagnostično preiskavo prenatalno kariotipizacijo (amniocentezo) tako kot vsaki 40 -letnici. Največkrat in to je kar pri 97% vzorcev z visokim ocenjenim tveganjem, na srečo potrdimo, da ima plod normalen kariotip.
Srečno!

New Report

Close