izvid Mri ter mnenje o rekreaciji
Pozdravljeni.
Bil sem na magnetni resonanci ledvenega dela hrbtenice. Dobil sem naslednji izvid:
“Zravnana lumbalna lordroza. Korpusi vretenc imajo normalno obliko in položaj. Subhondralne spremembe signala v višini L5-S1 so degenerativne narave, v ostalem je signal iz skeleta normalen.
V višini L5-S1 je diskus malo znižan, hipointenziven, izbočen na celotnem obodu malo bolj posterocentralno, kjer je znotraj anulusa kratka vzdolžna T2 hiperintenzivna fisura. Krovne plošče so malo bolj nepravilne, subhondralno so degenerativne spremembe signala. Začetne degenerativne spremembe malih sklepov (malo bolj levega). Opisano ne zožuje spinalnega kanala, malo zožen je levi foramen. Ostali diskusi so normalne višine, signala, ohranjenih kontur. Spinalni kanal in foramni so primerno široki.
V duralni vreči ni videti patoloških sprememb. Prikazani del hrbtenjače je normalne oblike in signala. V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti patoloških sprememb.
Mnenje: Degenerativne spremembe v višini L5-S1 (oseohondroza, spondilartroza) ne zožujejo spinalnega kanala, malo zožujejo levi foramen.”
Kaj zdaj to pomeni? S katerim športom se lahko ukvarjam? Tek? Kolesarstvo?
Zjutraj, preden vstanem, se raztegnem, prav tako zvečer. Zjutraj me precej boli, pogosto tudi čez dan. Polahko delam tudi vaje, ki so mi bile pokazane na fizioterapiji.
Hvala za odgovor.
lp
Spoštovani!
Gre predvsem za obrabo medvretenčne ploščice L5-S1, ki ne utesnjuje bistveno živčnih korenin. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje, za mišico transversus abdominis – PLANK, fizioterapijo 1x letno. Lahko kolesarite, pri teku pa se raje izogibajte dolgim tekom in trde podlage, ker bodo lahko bolečine še hujše.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Ne smete dvigovati pretežkih bremen, oziroma jih morate dvigovati pravilno – iz globokega počepa, da ne dvigujete s križem (ledvena hrbtenica ne sme biti v kifozi).
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Pri izvajanju stabilizacijskih vaj bi vam predlagal posebno pozornost. Predvsem z vidika natančnosti izvedbe. Namreč le ta pogojuje učinkovitost, ki jo želite s tem doseči in ne nazadnje končni rezultat (lažje delovanje). Pravilen stabilizacijski vzorec, ki se ga je možno naučiti in avtomatizirati, pa se pozitivno odraža v vsakodnevnih situacijah in zmanjšuje obremenitev na hrbtenico. Srečno.
Spoštovani!
Ni problema, lahko imate malo dvignjeno ležišče. S tem ne bi smeli škodovati ledveni hrbtenici.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Ni problema, lahko imate malo dvignjeno ležišče. S tem ne bi smeli škodovati ledveni hrbtenici.
Lep pozdrav!