Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Nevrokirurgija Izvid MRI s kontrastom

Izvid MRI s kontrastom

Pozdravljeni. Prosim za razlago izvida.. Kaj bi to lahko bilo? Multiple skleroza? Hvala za vaš odgovor.. 

OPIS:

MRI glave s kontrastom – kontrola

V primerjavi z MR preiskavo z maja 2023 je do 10 mm velika kortiko/jukstakortikalna lezija levo frontalno, na meji s srednjim frontalnim girusom, videti enake velikosti in oblike, še ena linearna 5 mm velika lezija je malo bolj anteriorno in kavdalno v področju zgornjega frontalnega girusa in še nekaj subtilnih suspektnihe lezij in sicer ena drobna par milimetrov velika v skorji anteriornega dela levega cinguluma, dve subtilni leziji parietalno in sicer ena v skorji parietalnega dela levega cinguluma in ena drobna v beli možganovine semiovalnega centra parietalno levo. Vse opisane drobne lezije so v levi hemisferi, po kontrastu se nobena od njih ne obarva. Na difuzijskeml slikanju ni restrikcije ali svežih ishemičnih lezij, tudi ni starih postinfarktnih lezij v povirju večjih arterij ali znakov makroangiopatije. Na SWI ni videti hemosiderinskih depozitov ali mikrokrvavitev.

Mnenje:

Opisane drobne lezije bi lahko bile mikrovaskularne etiologije, zlasti glede na razporeditev vse v levihe hemisferi (v povirju leve ACI?), ne morem povsem izključiti demielinizacije?

Svetujem še slikanje v vratnih arterij, UZ in nadaljno diagnostiko.

TOF MRA:

Tudi današnji MRA so možganske arterije videti normalnega poteka in kalibra.

Spoštovani!
Opisane spremembe bi lahko bile povezane z ožiljem, lahko so pa tudi drugega izvora. Svetujem nadaljne preglede kot so jih svetovali, predvsem pa pregled pri nevrologu. Za multiplo sklerozo je še prezgodaj za govoriti.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Pozdravljeni. Prosim za razlago izvida. Hvala za vaš odgovor.

OPIS:

MRI glave s kontrastom

Obnosne votline so normalno predihane.

Orbiti so simetrično normalno. Mastoida piramid sta normalno pnevmatizirana.

CISS sekvence: kohlei sta simetrično, notranja sluhovoda normalno široka in semicirkularni kanalčki piramid normalno. Nervus stato akustikusa in facialisa v notranjih sluhovodih in pontocerebelamnih kotih normalno. Nervus trigeminusa normalno potekata preko apeksov piramid. Patoloških struktur v pontocerebelarnih kotih ni videti. Nevrovaskularnih konfliktov pontocerebelarno tudi ni videti.

 Možganski ventrikli so zmerno široki. Razširjeni so subarahnoidni likvorski prostori girusnih brazd. Videti je hudo atrofijo temporalno, zlasti temporopolamo in temporobazalno ter tudi dorzalno na levi strani temporalno je nad piramido področje atrofije in glioze možganovine veliko 30 mm, ki je lahko tudi stara postkontuzijska sprememba. Desno temporapolarno je področje atrofije in glioze veliko 20 mm. Periventrikularno so T2 in FLAIR hiperintenzivne ishemične kapice in v koroni radiati subkortikalno je videti nekaj pervaskularnih starostnih peg, ki so velike največ 10 mm. Niso konfluentne. Blaga ateroskleroza možganovine.

 Atrofija fronto parietotemporalnega korteksa, tudi medialno temporalno. MTA Indeks II.. Široke bazilarne cisterne in zmerna atrofija mezencefalona ter cerebeluma infratentorialno,

 

 

Spoštovani!

Gre za že dokaj izrazito atrofijo možganovine, tako da svetujem čimprej pregled pri nevrologu. Potrebno je ugotoviti vzrok.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close