Najdi forum

Pozdravljeni,

star sem 22 let in ukvarjam se s športom, natančneje z dvigovanjem uteži. Danes sem dobil MRI izvid in zanima me vaša obrazložitev diagnoze ter mnenje glede poteka saniranja poškodbe. Torej, bo glede na rezultate sledečega MRI izvida potrebna operacija ali se je lahko izognem in poškodbo odpravim s fizioterapijo?

MRI IZVID: Nativno MR slikanje leve rame po standardnem protokolu.

Signal iz skeleta v področju leve rame je normalen (otoček kompakte posteriorno v glavici humerusa). Akromioklavikularni sklep je v mejah normale. Nižji položaj in povečan lateralni naklon akromiona zožuje akromiohumeralno špranjo, bolj posteriorni del.
V subakromiosubdeltoidni burzi je malo tekočine.

Glavica humerusa je normalne oblike, pravilno se artikulira z normalno razvitim glenoidom, sklepna špranja je primerne širine. Sklepne površine so gladke, hrustanec normalne debeline in signala. Kolikor je na nativni MR preiskavi moč oceniti, je glenoidni labrum normalno razvit in ohranjen. V sklepu ni izliva.

Posteriorna vlakna tetive supraspinatusa so z burzalne strani prekinjena skoraj čez celo debelino – ohranjena je le četrtina debeline (2mm) z artikularne strani. Prekinitev meri 5mm v AP in lateralni smeri, 2mm v kraniokavdalni smeri. Gre za večjo parcialno burzalno rupturo narastišča tetive supraspinatusa. Preostala tetiva je primerne debeline in signala, mišica ohranjena.
Tetiva infraspinatusa je normalne debeline, ohranjene kontinuitete, superiorna vlakna so v področju prepleta s tetivo infraspinatusa srednje zvišanega signala – blaga tendinoza. Mišica ohranjena.
Tetiva subskapularisa je ohranjene kontinuitete, normalne debeline in signala, mišica ohranjena.
Tetiva bicepsa je intaktna, poteka normalno v bicipitalnem sulkusu.

MNENJE:
Večja parcialna burzalna ruptura narastišča posteriornih vlaken tetive supraspinatusa.
Nižji položaj in povečan lateralni naklon akromiona zožuje akromiohumeralno špranjo (bolj posteriorno).

To je vse kar piše na listu.
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor! Hvala.

Spoštovani!

Žal Vam povsem jasnega odgovora na Vaše vprašanje ne znam dati. Težave v rami Vam najverjetneje povzroča omenjena parcialna ruptura mišice supraspinatus.

Potek celjenja tovrstnih ruptur je lahko zelo različen. Lahko se postopoma zacelijo, lahko dolgo vztrajajo nespremenjene, lahko pa postopoma napredujejo, da se razvije ruptura popolne debeline. Kaj storiti? Svetovanje je v tem primeru zelo individualno. Vem, da se zase (pri 33-letnih, rekreativno ukvarjanje s košarko, občasno delo doma/na vrtu/v gozdu) ne bi odločil za operacijo, temveč bi počakal ter opazoval razvoj poškodbe. V kolikor bi bolečine postopoma minile, gibalna funkcija rame pa bi ob tem bila dobra (polna gibljivost, primerna moč), bi ramo pričel postopoma obremenjevati do polnih obremenitev. V kolikor potek ne bi bil tako idealen, marveč bi bolečine vztrajale, bi odvisno od stopnje težav po pretečenem obdobju verjetno od nekaj mesecev do nekaj let (odvisno od stopnje težav) odšel na pregled k ortopedu/travmatologu, ki se ukvarja z ramensko kirurgijo ter se posvetoval o možnih rešitvah. Če bi kadarkoli v vmesnem času začutil, da se je v ramenu kaj dodatno “utrgalo” oz. da bi rama postala gibalno ovirana (predvsem močno poslabšanje bolečine ob določenih gibih ali pa izrazita nemoč pri izvajanju določenih gibov), bi obiskal ortopeda/travmatologa pod “zelo hitro” (v obdobju nekje do 14 dni) za nadaljnja navodila. Obstaja namreč strah, da se tetiva, ki je že sedaj delno poškodovana, popolnoma utrga ob tem pa se mišica prične krčite (retrahira). Mišico, ki je dalj časa tako zakrčena (zaradi popolne rupture tetive ni napeta) je izredno težko ponovno raztegniti in tetivo rekonstruirati. Funkcija takšne zakrčene mišice praviloma, tudi po operativnih posegih, ostane manjvredna (suboptimalna).

Žal tudi operativni poseg ni absolutna garancija, da se tetiva ne bo ponovno utrgala. Ravno tako se pri rekonstrukciji delne rupture tetive rotatorne manšete praviloma najprej ustvari popolno rupturo, ki se jo nato fiksira s sidri. Tako je potreben polni obseg rehabilitacije, ki traja nekje 6 mesecev. Lahko pride do slabega vraščanja tetive s kasnejšo rupturo, do vztrajajočih bolečin ipd., skratka tudi operativni poseg ni garancija, da boste kasneje brez težav.

Morda edini razlog, ki bi zame govoril v prid operativnega posega, bi bila izrazito slabša moč rame (tudi ko se bodo bolečine umirile) in bi Vi (poklicno ali vsaj zaradi subjektivno izredno pomembne prostočasne dejavnosti) potreboval polno mišično moč. Vendar, kot rečeno, se nagibam k začetni fizioterapevtski oskrbi/obravnavi, v primeru, da bi prišlo do ponovne poškodbe (popolne rupture tetive) pa takrat operativni poseg.

Z lepimi pozdravi in vse dobro,
Klemen Aleš Pilih

New Report

Close