Izvid MRA – kolki
Pozdravljeni!
Od meseca aprila imam težave s križem. Zdravnica pa je napotila na slikanje hrbtenice. Poudarjena je bila lumbalna lordoza, horizontalno položenj sakrum, za RTG kolkov pa je v izvidu pisalo, da ni prepričljivih patoloških sprememb. Po fizioterapiji se stanje ni izboljšalo. Napotena sem bila k nevrologu, ki ni opazil sprememb, napotil me je k ortopedu. Ta je ugotovil, da težave izhajajo iz levega kolka, vendar si težav v celoti ne zna razlagi, zato me je napotil na MRA.
Prosim, če mi lahko razložite mnenje oz. izvid MRA:
Najverjetneje inzula kompakta vratu levega femurja. Diferencialno diagnostično osteoid osteom, kar pa je glede na leta pacietnke zelo malo verjeten. Poleg tega ni okoliščnega edema kostnine, prav tako ne večjega izliva v kolčnem sklepu, kar bi lahko govorilo v prid slednje diagnoze. Potrebna pa je korelacija z že opravljenimi rentgenogrami. Majhna subkoritikalna psevdocista foave capitis femurja desno.
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Opisujejo zgostitev kosti v predelu vratu leve stegnenice. Kot razlog za zgostitev kosti navajajo osteoid osteom, kožni tumor, ki pa je glede na Vašo starost in na odsotnost otekline v okolici malo verjeten. Ne glede na to Vam priporočam čimprejšen pregled pri ortopedu.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
vljudno prosim za tolmačenje izvida mag. resonance levega kolka, kinje bila narejena mesec dni po bolečini. ki mi je onemohočala normalno hojo. Mesec dni sem jemala tudi Brufen.
MR:
Nekoliko zadebeljena tetiva ilotibialnega trakta v predelu narastiŝča na levo kristo iliako v dolžini 2 cm. V tem področju je manjši edem same tetive in okolnih mehkih tkiv. Desno podobnih sprememb ni.
Brez izliva v kolčnem sklepu.
Obsklepna kostnina ima normalni signal.
Narastiŝča tetiv na medenični obroč in veliki trohanter so brez posebnosti. Ishiofemoralni prostor je primerno širok. Sakroiliakalna sklepa in simfiza niso patoloŝko spremenjni.
Znaki proksimalnega sindroma iliotibalnega trakta v predelu narastišča na kristo iliako levo.
Hvala v naprej.
Lp.
ND
Pozdravljeni,
v izvidu navajajo nekoliko zadebeljen začetni del iliotibialnega trakta levo (zadebelitev mišične ovojnice na zunanjem delu stegna, ki poteka od grebena črevnic do začenih delov golenic).
Priporočam fizioterapevtsko zdravljenje – lokalno protivnetno in regenerativno obsevanje (TECAR, magnet, ultrazvok in/ali laser), masažo po metodi prečne frikcije, raztezanje iliotibialnega trakta in ekscentrične vaje za krepitev stegenskih mišic.