Izvid MR vratne hrbtenice-bolečine v desni roki
Spoštovani,
prosim vas za mnenje glede na izvid MR vratne hrbtenice. Bolečine segajo v desno roko, neizmerne bolečine pa so ponoči, ko roko ne morem samostojno brez pomoči druge roke premakniti.
Izvid:izravnana vratna lordoza, blaga retroverzija desno.
Delna segmentacija korpusov C5-C6, nesegmentacija fasetnih sklepov C5-C6.
Začetna spondiloza, iv hondroza C3-C4, zmerna spondiloza iv hondroza C4.C5, C6-C7.
Spondiloartroza C3-C4, C4-C5, C6-C7, C7-Th1.
Dorzolateralni spondilofiti zožujejo naslednje iv foramne:
-izrazita zožitev desnega iv foramna v višini C4-C5, zožitev ocenim za 2/3
-blaga zožitev desnega iv foramna v višini C6-C7, zožitev ocenim za 1/3
Pomembne stenoze spinalnega kanala ni videti.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Anton
Spoštovani,
izvid kaže na akutno stanje težav, hrbtenica je v vratnem delu v nepravilnem položaju (izravnana lordoza z retroverzijo), tak položaj hrbtenica sčasoma razvije, da bi zmanjšala pritisk na razdražen živec (poljudno temu lahko rečemo tudi protibolečinska drža).
Sicer spremembe niso kritične do te mere, da bi zahtevale kakšren koli (operativni) poseg. Niso niti sveže, saj spondilofiti (izrastki) nastanejo po 5 letih od prvih degenerativnih sprememb. Najbolj izraziti sta spremembi na nivojih C5-C6 in C6-C7, kjer verjetno prihaja tudi do draženja enega ali več živčnih pletežev. SImptomatika, ki jo opisujete, popolnoma sovpada z izvidom. SIcer zgolj na podlagi zapisa na forumu, vendar s precejšnjo verjetnostjo lahko dodam, da gre z vašem primeru za t.i. cervikobrahialgijo.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Za natančen nasvet glede zdravljenja bi morali opraviti klinični pregled, poleg izvida pa natančno pregledati tudi slike, ki ste jih prejeli na CD-ju.
Vabim vas, da se naročite v eno izmed naših ordinacij: https://www.mo-gy.si/i-htm/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Prosila bi vas za razlago izvida, oziroma nasvet kako naj stanje popravim.
Stara swm 45 let. Pred 4 leti so mi, po mesecu nevzdržnih bolečin, v spodnjem delu hrbtenice z MR slikanjem odkrili obsežno hernijo. Pol leta sem bila “invalid”. Z manualno terapijo se je stanje izboljšalo toliko, da sem lahko hodila, potem pa je bolečina počasi pojenjala, vendar jo čutim še danes.
Pred 3 meseci pa se mi je pojavila močna bolečina v desni roki. Prilagam MR izvid, ki sem ga prejela.
Kako hude so poškodbe in kako bi se jih dalo odpraviti?
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam,
Sasa
MR cervikaine hrbtenice
Izravnana cervikalna lordoza, začetna kifotična deviacija v segmentu C5-C6,
Desekacija cervikalnih i.v. diskov, zmerna C6-C7, dodatno so i.v. diski C3-C4, C5-C6 in C6-C7 cirkumferetnd protrudirani, osteofit disk kompleks izrazito zožuje desni i.v. foramen C6-C7, zmerno levi foramen C6-C7, blagc oba foramna C5-C6.
Cervika|ni spinalni kanal je primerne širine.
Ni morebitnih patoloških formacij ali patoloških sprememb signala v vratni hrbtenjači
Prikazani skelet je primernega signal a, višina vretencev je ohranjena.
Mnenje:
Napredovale degenerativne spremembe spodnjega dela vratne hrbtenice z izrazito zožitev desnega i. foramna C6-C7. možno draženje desne korenine C7.