Izvid MR vratne hrbtenice
Prosila bi za razlago izvida. Ker imam že 2 leti neprestano bolečine, slabosti, omotice, sem bila zopet prvič napotena na MR. Prvič sem bila napotena k nevrokirurgu, opravila sem 3 fizioterapije, samoplačniško fizioterapijo (manualna terapijo), redno hodim na masaže,vsako jutro delam raztezne vaje, čeprav imam občutek da me po njih še vse bolj boli… Ampak stanje ni boljše, bolečine sevajo v rame, roke, pekoč občutek med lopaticami, ramenski obroč, vrat, glavoboli, ki jih prej nikoli nisem imela. Vrtoglavica je odvisna od tega, kako obrnem, vstanem, v sedem.
Izvid: Izravnana cervikalna lordoza.
Spondilotične spremembe in izguba intenzitete signala I. V. diskov zaradi degeneracije. Višina i. v. Prostorov primerna.
V aksialni ravnini je v nivoju c5-c6 vidna protruzija I. V. diska in kostne naplastitve, spinalni kanal ni bistveno utesnjen.
V nivoju c6-c7 širokobazna centralna protruzija diska, ki minimalno pritiska na duralno vrečko.
Pred dvema letoma je bila protruzija samo na c5-c6 sedaj pa že tudi c6-c7.
Hvala. Lp
Spoštovani!
Imate izbočeni ploščici na dveh nivojih (C5-C6 in C6-C7), ki bistveno ne utesnjujeta živčnih stuktur. Operativni poseg ni potreben, svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo, za mišice trapecius, romboide, serratus anterior, vaje z elastiko, tudi za mišice rotatorne manšete. Ponovite tudi fizioterapijo v ZD (UZ, laser, magnet, IF, TENS). Lahko pridete tudi k meni na pregeld, da pregledam CD z MR posnetki, vendar glede na napisan izvid operacija ne bo potrebna.
Lep pozdrav!