Izvid MR vratne hrbtenice
Spoštovani,
Lepo prosim za razlago sledečega izvida MR vratne hrbtenice:
Primerno oblikovana vratna lordoza.
Izguba intenzitete i.v. diskov zaradi degeneracije v nivojih C2-C7.
V sagitalni ravnini je vidna zmerna protruzija spondilofitidisk kompleksa posteriorno v nivojih C3-C4, C4-C5, C5-C6 ter zmerna do obsežna protruzija spondilofitidisk kompleksa v nivojih C6-C7 ter Th1-Th2.
V aksialni ravnini je v nivoju C6-C7 vidna zmerna do obsežna protruzija spondilofitidisk kompleksa paracentralno levo, ki odriva duralno vrečo in zmerno oži spinalni kanal ter oba nevroforamna, bolj je prizadet levi nevroforamen.
Th1-Th2 nivo ni prikazan v celoti, manjka kavdalni del; vidna je zmerna do obsežna protruzija spondilofitidisk kompleksa paracentralno desno, ki odriva duralno vrečo in zmerno oži spinalni kanal ter desni nevroforamen.
V preostalih nivojih prikazanih v aksialni ravnini (C4-C5, C5-C6 ter C7-Th1) spinalni kanal ni pomembneje zožen.
Hrbtenjača ne kaže večjih patoloških sprememb intenzitete signala, manjših na magnetu nizke jakosti ne morem izključiti.
Struktura skeleta je v redu.
Najlepša hvala že v naprej!
Lep pozdrav,
Žiga
Niste sicer napisali, koliko ste stari, vendar gre za precej močne degenerativne spremembe tako v vretencih kot v ploščicah v celem predelu vratne hrbtenice, bolj izražene v spodnjem delu. Najbolj izrazita sprememba je v zadnjem segmentu vratnega dela (C6-C7), kjer je tudi zožen hrbtenični kanal.
Prav tako niste napisali o simptomih, običajno pa se pri taki diagnozi pojavljajo bolečine, ki se selijo tudi v roko.
Ocenjujem, da bi se težave dalo rešiti z manualno medicino, kar bi lahko potrdil po kliničnem pregledu in pregledu dokumentacije, zato vas vabim, da se s slikami in izvidi prijavite na pregled v naši ordinaciji.[/url]
Lep pozdrav,
Hvala za razlago.
Star sem 30 let. Moje težave pa niti niso bolečine, predvsem nestabilnost in omotičnost, občasne vrtoglavice. Bi to lahko bilo zaradi tega? Sam sem bil zaradi tega naročen na vrsto preiskav, med drugim tudi na MR vratne hrbtenice. Menite da je to vzrok za moje težave?
Hvala in lp,
Žiga
Seveda je lahko to vzrok vaših težav, po slikanju MR ga bodo lahko potrdili ali ovrgli.
Lep pozdrav
Vendar glede na to, da je na podlagi izvida najbolj izrazita sprememba v zadnjem segmentu vratnega dela (C6-C7), kjer je tudi zožen hrbtenični kanal, bi to ravno tako lahko povzročilo moje težave? Glede na celoten izvid bi vi prav vratni hrbtenici pripisali vzrok za moje težave, ali niti ne?
Hvala za vaše mnenje.
Lp, Žiga
Z veliko verjetnostjo bi dejal, da je vzrok v vratni hrbtenici, brez pregleda pa tega ne morem trditi.
Lep pozdrav,
IZVID RADIOLOŠKE PREISKAVE
MR TORAKALNE HRBTENICE:(N)
Izvid:
MR torakalne hrbtenice:
Napravljene so standardne sekvence in projekcije.
Fiziološka kifoza še je nakazana.I.v. prostora TH6-TH7 in TH7-TH8 sta zožena z oslabljenim i.v. signalom v smislu degenerativnih sprememb.Vidne so tudi kostne naplastitve ob zadnjih robovih omejenih korpusov. Na aksialnih posnetkih v nivojuTH6-TH7 je vidna dorzalna centralna protruzija i.v.
diska velikosti cca 3×4 mm, ki utesnjuje sprednji subarahnoidni prostor in je v stiku z medulo spinalis.Brez zanesljivega patološkega signala v meduli oziroma večjih znakov morebitne demielinizacije.Vidne so posamezne manjše Schmorlove hernije od TH7 navzdol.
Prosim za mnenje izvida.
lp
Mišo
Pomembnejše spremembe so v segmentu Th6-7, ostale niso tako kritične.
V prsnem predelu je sicer hernija dokaj redka, morda gre za posledico stare poškodbe (glede na naplastitve vsaj 3-5 let).
Na žalost niste navedli simptomov, ponavadi se v takih primerih pojavijo v spodnjem delu telesa.
Če ni simptomskih znakov, ni kritično, sicer pa vam svetujem pregled v naši ordinaciji.[/url]
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
vljudno bi vas prosila za razlogo MR hrbtenice. Stara sem 51 let, pred 12.leti sem bila operirana za diskus hernijo v ledvenem delu na levi strani.
“Križ” me zelo boli, poleg tega opažam desno koleno nekako tuje(mrtvo), občasno mravljinci v levi roki od zapestja v prste.
Kakšna je rešitev za to stanje?
Hvala za odgovor in lep dan želim, Milena
Pozdravljeni,
gre za izražene obrabne spremembe v ledvenem delu hrbtenice, vidne so posledice operativnega posega na ravni vretenc L5-S1. Glede na bolečine v področju kolena, predvidevam, da gre po vsej verjetnosti za draženje korenine L4. Mravljinčenje v roki so zagotovo posledica sprememb v vratnem delu hrbtenice in jih z ledvenim delom ne moremo povezovati.
Težave, ki jih opisujete v večini primerov s tehnikami manualne medicine uspešno simptomatsko zdravimo.
V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,