Najdi forum

izvid MR spodnjega dela hrbtenice

Pozdravljeni, zaradi dalj časa trajajočih težav z bolečinami v ledvenem delu, mišicah levega dela in občasno tudi desnega dela zadnjice, zadaj dol po nogah, mravljinčenja, s krči, sem opravil slikanje na MR. Dobil sem izvid in na podlagi izvida napotnico za pregled pri nevrokirurgu. Na datum pregleda pa še čakam. Prosil bi vas za vaše mnenje pri razlagi izvida. Star sem skoraj 42 let, visok 177 cm in težak 77 kg.

Blažja sinistrokonveksna skoliotična deviacija

Manjši hemangiom v korpusu L2.

Blažje spondilotične spremembe

Zmerna izguba intenzitete signala i.v. diskov L4-5 L5-S1 zaradi degeneracije.

V aksialni ravnini je v nivoju L1-2 vidna lažja protruzija i.v. diska, spinalni kanal je minimalno ožji

V nivoju L2-L3 je zmerna protruzija i.v. diska in kostne naplastitve, spinalni kanal je nekoliko ožji.

V nivoju L3-4 centralna protruzija i.v. diska in kostne naplastitve, spinalni kanal je nekoliko ožji.

V nivoju L4-L5 je izrazita centralna herniacija i.v.diska in kostne naplastitve, spinalni kanal je utesnjen.

V nivoju L5-S1 centralna protruzija i.v. diska brez utesnitve.

Pozdravljeni,

izvid ne kaže nič posebnega, so pa spremembe precej izražene za vašo starost. Gre za zmerno obrabo medvretenčnih sklepov in ploščic, najbolj izražena je sprememba na nivoju L4-L5, kjer je spinalni kanal utesnjen in verjetno prihaja do draženja živca. Je pa ta sprememba že stara, saj se na tem nivoju že pojavljajo kostne naplastitve. Prav tako gre za izgubo intenzitete signala hrbtenjače v spodnjem delu. Vidni so znaki bolečin, ki trajajo že dlje časa, lahko tudi samo občasno. Hrbtenica je namreč že razvila nepravilno ukrivljenost, da bi zmanjšala pritisk na razdražen živec ali več njih (sinistrokonveksna deviacija). Poljudno temu stanju pravimo protibolečinska drža.

S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Obrabnih sprememb, ki so že nastale, sicer ne moremo “izbrisati”, lahko pa uspešno odpravimo simptome, ki se ob tem pojavljajo in omejimo oziroma zaustavimo nadaljnje napredovanje sprememb.

Vabljeni na pregled v eno izmed naših ordinacij: https://www.mo-gy.si/kam-na-pregled/

lep pozdrav

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***
Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close