Izvid MR ls HRBTENICE
Pozdravljeni,
Prosila bi vas za mnenje .
Stara sem 45 let in že skoraj pol leta imam težave v križu. Boli me proti levemu kolku in po nogi do kolen.Čez dan težje vstajam in malo težje hodim zvečer ko se pa ulegnem v posteljo se pa bolečine krepijo in zelo teško sploh spim.
Prilagam MR LS hrbtenice.
Hrbtenica ima nekoliko zravno lumbalno lordozo:korpusi vretenc imajo normalno obliko in položaj.Kostni spinalni kanal je primerno širok.Kostni mozeg vertebralnih korpusov je v mejah normale,v korpusu Th 12 manjša pikčasta hipointenzivnost na vseh sekvencah.
V višini Th 9-10 so vidne degenerativne sprememembe levega malega sklepa,kar malo utesnjuje posteriorni likvorski prostor.
V višini diskusov L1-2 do L4-5 je spinalni kanal primerno širok.
Višina diskusa L5-S1 je malo znižana,signal iz diskusa je hipointenziven.Kontura diskusa je malo izbočena na celotnem obodu,fokalno bolj posterocentralno,blago bolj na levi strani(manjša centralna subligamentna hernija),vidne so manjše degenerativne spremembe malih sklepov:spinalni kanal ni pomembno zožen,malo je utesnjen levi reces in levi foramen.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb.Prikazani del medule ima normalen položaj,obliko in strukturo.
V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti patoloških sprememb.
Hvaležna bi bila za ogovor in mneje ter nasvet kako si pomagat.
Pozdravljeni,
izvid opisuje številne obrabne spremembe v ledvenem delu hrbtenice, ki pa niso kritične. Zelo pozitivno je, da nikjer ni vidnih znakov prizadetosti hrbtenjače.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Priporočam, da se naročite na pregled v vam najbližjo ordinacijo, s seboj pa poleg izvidov prinesete tudi slike.
http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
Stara sem 27 let in imam bolecine v krizu. Zdravnica me je napotila na MR.
Lepo vas prosim vas za obrazlozitev izvida.
Ledvena lordoza je fiziološka.
Spinalni kanal je razvojno primernih dimenzij.
Na vretencih so začetne degenerativne spremembe in sicer spondilartroza.
Vretence L5 je ventralno pomaknjeno za manj kot 1/4 širine korpusa.
Ni jasno ali gre za postisthmično spondilolizo obeh artrikularnih nastavkov L5 ali samo za hipoplazijo.
Disk L5S1 je znižan,slabo hidriran in herniiran.
Hernija je centralno in desno ter vtiska duralno vrečo ter odriva desno korenino posterolateralno.
V glavnem sta deformirana in ne bistveno ožja foramna L5S1.
MNENJE: – HD L5S1
-? spondilolize L5-priporocam CT
– zacetne degenerativne spremembe ledvenih vretenc
Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.
Pozdravljeni,
izvid kaže na spremembe v spodnjem delu ledvene hrbtenice, gre za hernijo v predelu L5-S1in sum na preobremenjenost vretenca L5, kar posledično lahko pomeni razstapljanje le-tega (t.i. spondiloliza). Sicer sam pregleda nisem opravil in se lahko vežem zgolj na zapis izvida, vendar s precejšnjo gotovostjo lahko trdim, da se to ni zgodilo. Kot priporočeno, opravite preiskavo CT, ki bo sum spondilolize po mojem mnenju po vsej verjetnosti izključila.
V kolikor bo ta sum ovržen, lahko pridete na pregled v eno od naših ordinacij. S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere.
http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Najlepša hvala za odgovor,prosila bi vas za se eno razlago izvida…pisala sem vam ko sem dobila mr izvide, sedaj pa sem po priporocilu opravila se ct pregled. Razberem, da je sum na spondilolizo ovrzen tako kot ste predvidevali vi. Vas pa prosim ce mi lahko se ostalo obrazlozite.
Izvid CT hrbtenice:
Sinistrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice.
Poudarjena ledvena lordoza.
Nakazana anterolisteza L5 napram S1 (za 3mm),brez spondilolize.
Znizan i.v.disk nivoja L5-S1.
Visina korpusov vretenc in struktura skeleta sta primerni.
Sirokobazna protruzija i.v.diska nivoja L5-S1 centralno ter paracentralno desno.
V preostalih nivojih ledvene hrbtenice so spinalni kanal in nevroforamri normalno siroki.
Bi se moje tezave dale popraviti z manualno terapijo pri vas, ne bo potrebna operacija?
Ze v naprej hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
izvid na srečo ne opisuje znakov spondilolize, 3 mm premik pa se velikokrat zgodi zaradi znižanega medvretenčega prostora zaradi obrabnih sprememb in ni kritično.
Lep pozdrav,