Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Izvid MR L/S hrbtenice

Izvid MR L/S hrbtenice

Lepo prosim za razlago in nasvet kako naprej. Stara sem 50 let, me pa že 5 tednov močno boli v predelu zadnjice in leve noge. Postavili so mi diagnozo išias in me poslali na MR. Sicer sem normalne postave, rada pešačim, kolesarim, smučam… Moje delo je pretežno sede, lahko tudi stojim ali hodim ( učiteljica ).

Zanima me tudi kakšne dejavnosti mi priporočate in česa se naj izogibam ( šport )? Kakšne vaje? Mi priporočate operacijo ali ne?

Naj povem še, da sem marca močno padla na smučanju. Je to lahko od tega?

Moj izvid MR ja je sledeči: Standardne sekvence in ravnine. Zravnana lordoza. Ohranjen višinskega premer korpusov in primeren signal kostnine. Ob spodnjih terminalnih ploščah korpusov L4 in L5 večji Schmorlovi herniji obdani s spremenjenim signalom kostnine po tipu M>odic 2 in sicer z malo edema. I v. prostori proksimalno so ohranjeni, zelo zreducirana L4-L5 in L5- S1 ter znižan signal i.v. diskov. Spondilartroza v v začetno zmerno. Medularni konus do višine L1. V nivoju L3-L4 protruzija diska posteriorno z manjšo fisuro centralno vtiskuje duralno vrečko in oba recesusa ter začetno zožuje levi nevroforamen. V nivoju L4-L5 protruzija diska posteriorno s fisuro vtiskuje in odriva duralno vrečko. Vtisnjena recesusa in začetno zožena nevroforamna, bolj levi. V nivoju L5-S1 večja ekstruzija diska cetralno in lateralno levo izrazito odriva in izrazito vtiskuje duralno vrečko kontralateralno. Popolnoma vtisnjen levi recesus vendar je nevroforamen začetno zožen, tudi na desni strani.

Mnenje: Velika ekstruzija diska L5-S1 centralno in lateralno levo.

Spoštovani!
Gre za veliko hernijo na nivoju L5-S1 levo, ki vam pritiska na živec. Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje, zato vam svetujem pregled pri ortopedu, da pregleda slike. Verjetno bo potrebna operacija. Lahko pridete tudi k meni.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close