Najdi forum

Pozdravljeni!

Stara sem 49 let, občasno sem imela težave v križu, ki so se stopnjevale. Opravila sem MR. Prosila bi vas za pomoč pri razumevanju izvida, ker je moj osebni zdravnik za nepredviden čas odsoten in tega v mojem ZD ne smatrajo kot nekaj nujnega, za kar bi se lahko obrnila na dežurnega zdravnika.

Zanima me, ali je smiselna kakšna nadaljnja terapija ali zdravljenje. Ker sem športno precej aktivna, me zanima, katere športne aktivnosti se priporočajo glede na izvid (cestno kolesarjenje, vadba z utežmi, hoja v hribe). In pa seveda me zanima, kako hude poškodbe so.

Ledvena lordoza in težiščnica sta primerni.

Od nivoja L2 do L5 so vidne začetne degenerativne spremembe z začetno spondilozo spondilartrozo in blago cirkumferenčno protrudiranimi i. v. diski, kar povzroča zožitve, kot opisano;

Na nivoju L2-L3 brez zožitev.

Na nivoju L3-L4 blaga zožitev desnega i. v. foramna.

Na nivoju L4-L5 manjša ruptura anulus fibrosusa diska v širini 9 mm v področju desnega lateralnega recesusa, kjer je protruzija najbolj izrazita. Desni recesus je posledično blago do zmerno zožen, oba i. v. foramna in spinalni kanal so blago zoženi. Na tem nivoju je lahko občasno dražena desna korenina L5.

Signal iz vidnega dela hrbtenjače je primeren.

Radikularne ciste na S2-S3 desno in na S1-S2 in S2-S3 levo.

Mnenje: Začetne degenerativne spremembe, kot opisano. Lahko občasno draženje desne korenine L5.

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo od nepravilnosti začetne obrabne spremembe medvretenčnih ploščic (z izbočenjem le-teh) in malih sklepov hrbtenice od 2. do 5. ledvenega vretenca, med 3. in 4. ledvenim vretencem navajajo blago zožitev prostora, skozi katerega izstopa desna živčna korenina, med 4. in 5. ledvenim vretencem manjšo raztrganino vezivnega obročka medvretenčne ploščice v širini 9 mm, z do zmernim zoženjem izstopišča desne živčne korenine ter blagim leve. Navajajo, da bi lahko bila občasno dražena desna živčna korenina v tej višini.

Opisujejo prostore napolnjene s tekočino ob živčnih koreninah, med 1. in 2. križničnim vretencem levo ter med 2. in 3. križničnim vretencem obojestransko.

Dolgoročno odsvetujem velike in sunkovite obremenitve telesa – tek, skoke, hojo navzdol, dvigovanja in prenašanja bremen, globoke predklone, priporočam pa okrepitev obhrbteničnih mišic in mišic stabilizatorjev trupa. Glede na navedene omejitve, odsvetujem vadbo z utežmi, ki obremenjuje ledveno hrbtenico, prav tako priporočam previdnost pri hoji v hribih (navzdol priporočam čim položnejšo pot in če je le mogoče brez nošnje dodatnih bremen (nahrbtnika)). Pomagajo lahko palice.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close