Najdi forum

Izvid MR – koleno – športnik

Spoštovani.

Prosim za razlago izvida MR desnega kolena. Fant je star 34 let in se aktivno ukvarja s športom. Težave s kolenom – bolečine nastajajo po končanih športnih aktivnostih. Prosim tudi za mnenje glede terapije ali kako (ne)obremenjevati koleno.

Srednje velik izliv. Nakazana Bakerjeva burza.
Entezopatija proksimalnega nasadišča patelarnega ligamenta.
Zmerna difuzna artroza, zlasti v medialnem in patelofemoralnem delu sklepa (manjše uzure hrustanca, ki mestoma segajo do kosti).
Medialni in lateralni meniskus sta normalna.
Ligamentarni aparat je v mejah normale.
Mnenje: Izliv. Artroza.

Hvala za odgovor in prijeten dan še naprej,
Katarina

Izvid govori za resne poškodbe ali okvare sklepnega hrustanca v sprednjem in notranjem delu kolena.
Priporočam pregled. Mogoče je, da bo potrebno operativno zdravljenje.
Do nadaljnjega vsekakor odsvetujem sunkovite in velike obremenitve kolena (tek, skoke, hojo navzdol, prenašanje in dvigovanje težkih bremen).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

SPOSTOVANI. imam tezave z kolenami imel sem ze RTG ki je pokazav da je prisotna PATELA BIPARTITA obojestransko .zanima me ka to sploh je in kako se zdravi.prosim za odgovor. hvala

Patela bipartita je pogačica iz dveh kosov. Gre za razvojno posebnost, ki običajno ne povzroča težav.

Priporočam pregled, saj je potrebno ugotoviti, kaj je vzrok vaših težav.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spostovani!

23.2.2011 sem si pri igranju nogometa poskodoval koleno. Naslednji dan sem sel na urgenco, kjer sem dobil izvid, ki pravi:
– balottement negativen,
– ligamentarni aparat cvrst,
– nogo dvigne od podlage,
– palpatorna bolecnost v predelu medialne sklepne spranje,
– gibljivost ohranjena
RTG: brez prepricljivih znakov sveze poskodbe skeleta
Diagnoza: izvin in nateg drugih in neopredeljivih delov kolena

Dne 26.5 sem opravil MR na Jesenicah:
Stanje po distorziji levega kolena

Izliva ni.
Pb. 4×1 cm velika multiseptirana Bakerjeva cista, ki sega kranialno anteriorno ob mišici semimenbranozus.
Izrazito linearno zvisanje signala v posteriornem rogu medialnega meniska, brez zanesljivih znakov rupture.
Nejasno se diferencira spodnja kontura telesa medialnega meniska, ceprav ni tipicnega izgleda za rupturo je na tem mestu sumljiva manjsa horizontalna ruptura v perifernem delu na tibialni povrsini meniska.
Lateralni menisk je primerne oblike in strukture.
Minimalen edem pod proksimalnim delom medialnega kolateralnega ligamenta – lahko stanje po distenziji.
Sicer je ligamentarni aparat levega kolena v mejah normalnega.
Sklepni hrustanec tibiofemoralnega in patelofemoralnega sklepa je primeren.
Signal kostnine je primeren.

Zakljucek:
Suspektna ruptura medialnega meniska – glej opis
Stanje po distenziji medialnega kolateralnega ligamenta
Bakerjeva cista

Osebno mnenje: cutim, da koleno se ni v optimalni formi. Zlasti morampaziti, kako z njim izvajam zunanjo rotacijo. Glede na to, da sem na internetu bral, kaj Bakerjeva cista je, me cudi, zakaj jo jaz imam, saj me ne boli za zadnji strani kolena, ampak na notranji in nikjer ne vidim nobene izbokline oz. otekline. Otekline ni bilo nikoli, niti na dan poskodbe ne.

Zanima me, v kaksnem stanju je moje koleno (razlaga naj bo prosim v normalnemu cloveku jasnem jeziku) in kaj to pomeni za moj sport? Sem profesor sportne vzgoje in rekreativni sportnik, zato mi to ogromno pomeni. Kolesarim in tecem ze kaksne dva meseca brez tezav. Bojim se sprtov, kjer so prisotni sprinti in hitro menjavanje strani (nogomet in tenis). Kdaj se lahko z njimi zacnem ukvarjati’

Hvala lepa za odgovor!

Lep dan!

Jure

Bakerjeva cista je izbočenje sklepne ovojnice v zadnjem delu, ki je posledica prekomerne tvorbe sklepne tekočine v kolenu. Prekomerna tvorba sklepne tekočine je običajno posledica mehanskega draženja v sklepu (pri vas je lahko vzrok raztrganina notranjega meniskusa). Glavna vloga meniskusov v kolenu je blaženje obremenitev. Najbolj so obremenjeni pri sunkovitih obremenitvah (hoja navzdol, tek, skoki) ter pri počepih in zasukih na kolenu. Takšne obremenitve vam odsvetujem.

Priporočam pregled skupaj s posnetki magnetne resonance, saj lahko obstaja operativna rešitev vaših težav.

Vsekakor se izogibajte obremenitvam, ki vam povzročajo bolečine in/ali otekanje kolena.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

Pred 8 leti sem imala rekonstrukcijo sprednje križne vezi. Pred kratkim sem s vso silo padla z istim kolenom na beton. Imam pekočo bolečino na levi strani pod pogačico in ne morem hoditi po stopnicah navzgor niti navzdol (bolečina je večja pri hoji navzgor). Pri hoji po ravnem kar hitro začnem čutiti, da nimam moči povleči spodnjega dela pod kolenom, kar ustvari ostro bolečino. Obisk pri ortopedu je ugotovil, da imam koleno stabilno. MR izid pa je pokazal:

– artefakti po predhodnem op. posegu
– manjši izliv
– kolateralna ligamenta sta v redu
– entezitis na nasadišču quadricepsove tetive
– začetna degenerativne spremembe paterlarnega ligamenta. Križna ligamenta sta v redu.
– degenerativno spremenjen zadnji rog medialnega meniskusa
– manjša hondralna lezija medialnega kondila
– patelarni hrustanec je primerno širok, kaže pa začetne strkturne spremembe v smislu blage degeneracije

Sem v prvem trimesečju nosečnosti. Ali je anestazija pri operaciji kolena res lahko nevarna za plod? Ko govorimo o nevarnosti anestezije za plod, je kakšna razlika med prvim in drugim trimesečjem? Strah me je, da če bi zaradi nosečnosti odložili operacijo in me napotili samo na (začasno) rehabilitacijo, bi ob nosečnosti v poznejših mesecih bila zaradi bolečin v kolenu pri mobilnosti prikovana na stanovanje.

Najlepša hvala za mnenje.

V prvih treh mesecih nosečnosti se oblikujejo telesni deli otroka , zakar se v tem obdobju izogibamo nenujnim zdravilom in operacijam. Pozneje otrok le še raste in zdravila nimajo več tako usodnega učinka.

Glede na ugotovitve magnetne resonance menim, da operacija ni nujna, težko pa le iz izvida presodim ali je sploh potrebna. Mogoče je, da bi lahko dosegla pomembno izboljšanje le z izvajanjem usmerjenih vaj.

Priporočam pregled s posnetki magnetne resonance.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

Stara sem 25 let. Že pol leta me mučijo hude bolečine v kolenih: vsako jutro, ko vstanem, pri hoji po stopnicah navzgor, pri sedenju, počepu (počepniti pravzaprav sploh ne morem), gibljivost je omejena, v sklepu mi poka. Bolita obe koleni, levo pa je oteklo. Prej sem trenirala ples, vendar sem treninge popolnoma opustila.

Za levo koleno sem dobila izvid MR:
Suprapatelarna plika, izliv v suprapatelarnem recesu in zadebeljena sinovialna membrana.
Ostalo vse vredu…

Ne razumem od kje/zakaj taka bolečina in kako jo odpraviti, če izvidi MR ne pokažejo nič? Kaj bi lahko bilo? Revma?

Naj omenim še, da so me kolena že pred tem kdaj pa kdaj bolela, sploh če so bila dalj časa v pokrčenem stanju. Sedaj pa je bolečina nevzdržna in me ovira pri športu, vožnji z motorjem in vsakdanjem življenju.

Trenutno čakam na ortopeda -datum imam šele septembra.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,
Ines

Vzrok je lahko bolezenski ali pa mehanski. Od bolezenskih sta najpogostejša revmatsko vnetje in vnetje, ki ga lahko sproži okužba z Borelijo. Takšni vzroki na magnetni resonanci niso vidni. Magnetna resonanca tudi relativno slabo prikaže okvare sklepnega hrustanca, ki so prav tako lahko vzrok vaših težav.

Priporočam pregled s posnetki opravljene magnentne resonance.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

Mi priporočate, naj grem na pregled k ortopedu čimprej – samoplačniško,
ali lahko počakam do septembra, ko sem naročena preko napotnice?

Skrbi me namreč, da bi bilo lahko kaj resnega in bi se v primeru odlašanja stanje le še poslabšalo…

V primeru da gre za obrabljen hrustanec (=okvara hrustanca?), ali nato vedno sledi artroskopija?

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Ines

Če se stanje v zadnjem času ni bistveno poslabšalo, lahko počakate do septembra. Seveda pa kolena v vmesnem času ne obremenjujte.

Pri okvarah sklepnega hrustanca ni vedno potrebno operativno zdravljenje (artroskopija).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni, prosila bi, da mi razložite izvide MR:

Izvid:
Minimalen izliv
Lateralni nagib patele in trohlearna displazija
Suspektna fisura posteriornega roga medianlega meniskusa

Ja za to potrebna operacija, če se želim še naprej aktivno ukvartaji s športom?

In kaj pomeni CT po Lyonskem protokolu?

Hvala za odgovore!

Lep pozdrav!

Jaz sem že operiral koleno (medialni meniskus)v valdoltri pri dr.Marčan-u.
Že teden dni po operaciji naj bi hodil kot nov naokrog ampak moja bolečina je bila še kar prisotna da sem podaljšal za 3-tedne bergle ker me je bolelo že pri hoji nato pa terapije ki so bila prava mora za mene kajti bi mogu vaje delat brez problemov mene pa je mučila že hoja kaj pa šele počepi ali kakršna koli dela z kolenom tako da se je to zavleklo na dva meseca terapij in počitka jaz pa še kar naprej imam probleme z kolenom delam pa v jamskih prostorih ki so dela pretežno v klečečih položajih in koleno je nenehno v gibaju in čutim pokanje v kolenu in ne morem počepnat do konca, ker me pod pogačico (na leni in desni strani boli )nekaj zustavi ko pa se dotaknem pa je kot neka bula sem bil na pregledu pri dveh spec. pa mi samo nogo pokrčijo in stegnejo v ležečem položaju in rečejo da je vse v redu ampak mene še vedno koleno boli najbolj pri hoji navzdol kjer koleno nabija sem bil tudi na MR po operaciji ki pa pravi takole.
V sklepu ni videti znaka izliva.
Korpus medialnega meniska je zmanjšan, signal iz korpusa in posteriornega roga je nehomogena,v korpusu in posteriornem rogu je hiperintenzivna špranja,ki sega skozi prosto površino meniska.Stanje po paracialni medialni meniscektomiji-ni moč reči ali so opisane spremebe prostale po operativnem posegu ali gre za ponovno poškodbo korpusa in posteriornega roga medialnega meniska.
Spremembe signala iz posterorne tibije izpod tibialne insercije medialnega meniska je degenerativne narave.
lateralni menisk je normalne morfologije in signala.
DR.Marčan pa odpiše da MRdesnega kolena pokaže stanje po parcialni resekciji posteriornega roga medialnega miniskusa .ostale strukture so v redu.
Ni indikacij za ponovno operativno zdravljenje.

Mene pa samo zanima kaj naj zdaj naredim kamor koli grem mi ne vrjamejo da me boli in z mislijo da se napravljam mi odvrnejo da z terapijam se bo popravlo je pa ze vec kot leto dni od operacije in vidnih izboljskov ni. meni pa je preostalo samo še to da pijem tablete ob bolečini in hlajenje kolena. prosil bi za nasvet hvala že v naprej.

Priporočam pregled S POSNETKI OPRAVLJENE MR po operaciji.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Prosim če mi lahko razložite mnenje MRI.

Mnenje:
Izliv.
Ruptura ACL in medialnega meinskusa.
Kontuzija tibialnega platoja posteriorno ter majhna cista pod narastiščem zadnjega roga laterlanega meniskusa.

Najlepša hvala.

LP
Gašper

Izvid kaže na večjo količino tekočine v kolenu, kot je to običajno, na raztrganino sprednje križne vezi (ACL) in notranjega meniskusa (MM), na udarnino zadnjega začetnega dela golenice in manjši s tekočino napolnjen prostor pod zadnjim delom zunanjega meniskusa.

Priporočam operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!
Sem vsestranski športnik, tudi tekač. Vendar sem s tekom prenehal zaradi bolečine v levem kolenu. Danes pa sem tudi dobil izvide:
MR L kolena:
Minimalni izliv.
Meniskusa sta ohranjena.
Vsi deli lat. kompleksa, tetiva popliteusa in popliteofibularni lig. so ohranjeni.
VEČJA DELNA RUPTURA PCL OB TIBIALNEM NARASTIŠČU. ACL je ohranjena.
MCL je vredu.
Tetiva kvadricepsa ter lig. patele sta ohranjena.
Nekoliko stanjšan pat. hrustanec lat. fasete, femoralni in tibialani je ohranjen.
Prikazani skelet ima normalen signal.
Mnanje:
Delna ruptura PCL. Nekoliko stanjšan hrustanec lat. fasete patele.

Kot razumem izvide, je malo obrablen hrustanec na zunanjem delu pogačice. Drugo pa je poškodba zadnje križne vezi. Tu bi prosil za pomoč, saj ne razumem koliko je vez poškodovana (pri zaraščanju vezi na golenico??)? Kako lahko to zdravim in ali je možna popolna regeneracija PCL in hrustanca?
Najlepša hvala za odg.
lp

Zadnja križna vez se lahko poškoduje le ob delovanju konkretne sile na koleno. Za opredelitev poškodbe zadnje križne vezi je nujno potrebna tudi klinična ocena (pregled).

Opis magnetne resonance kaže tudi na okvaro sklepnega hrustanca pogačice in an manjši izliv, ki je zelo verjetno posledica okvare hrustanca. Pri tovrstnih okvarah je potrebno presoditi pravilen položaj pogačice glede na stegnenico in oceniti funkcijo stegenskih mišic. V ta namen priporočam opraviti rentgensko slikanje obeh pogačic tangencialno (pri kotu 30 stopinj), opraviti izokinetične meritve stegenskih mišic (041753913) in pregled z izvidi in posnetki (tudi MR).

Glede na vse zbrane podatke, bom lahko svetoval smer zdravljenja.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni. Bil sem na MR desnega kolena, saj v njem čutim bolečine, ki se pojavljajo predvsem pri športnih aktivnostih(nogomet, kolesarjenje), ne morem narediti niti enega pravilnega počepa. Dolgo nazaj sem si poškodoval koleno, ampak takrat nisem bil pri zdravniku. Vendar mislim, da tista poškodba ni vplivala na desno koleno, saj se zadnje časa pojavljajo iste bolečine v obeh kolenih, predvsem če dolgo stojim na nogah. Star sem 21 let.

MR desnega kolena:

Na STIR sliki je viden manjši izliv retropatelarno, ki se širi v suprapatelarni recesus. Vidna je tudi suprapatelarno sinovialna plica. V ostalem na standardnih sekvencah T1, T2 in tudi STIR sliki ni zanesljivih patoloških sprememb.

Se da kaj “razvozlat” s tega MR mnenja?
Hvala za odgovor.

New Report

Close