Najdi forum

Izvid MR – koleno – športnik

Spoštovani!

Tudi jaz bi prosil,če mi lahko razložite izvid magnetne resonance kolena.

MRI KOLENA LEVO:
Napotna diagnoza:Sum na rupturo sprednje križne vezi,nestabilno koleno.
Preiskava je bila narejena v treh ravninah in običajnih sekvencah.
Kljub ponovitvam so v vseh ravninah prisotni artefakti zaradi premikanja,ocena je orientacijska.

Srednje velik izliv,več v lateralnem recesusu.Minimalna (le nakazana) Bakerjeva cista.
V posteriornem delu korpusa in na prehodu v posteriorni rog je videti poševno
linearno hiperintenzivno linijo,ki sega do sklepne površine na tibialni strani-horizontalna in delno
radialna ruptura z razmikom delov meniska.Anteriorni rog je centralno hiperintenzivnega signala,zaradi artefaktov ne morem povsem zanesljivo izključiti možnosti kompleksne rupture,ki bi segala na
sklepno površino tibije.
V korpusu lateralnega meniska so tri različno usmerjene fisule,vendar nobena prepričljivo ne sega
na sklepno površino.
ACL je hiperintenzivnega signala,vlakna so neurejena-st. po popolni rupturi ACL.PCL in kolateralna
ligamenta bso ohranjeni.
Edem lateralne interkondilarne eminence,ki sega tudi subhondralno.Sklepnega hrustanca zaradi artefaktov ne morem oceniti.Večjih globjih defektov prepričljivo ne vidim.
Nekoliko nehomogen signal hrustanca na pateli-lahko le zaradi artefaktov.Večjih defektov ne vidim.

MNENJE:
Nestabilna kompleksna ruptura MM v posteriornem delu korpusa.Možnost stabilne kompleksne rupture v anteriornem rogu?
St. po popolni rupturi ACL.
Edem lateralne interkondilarne eminence.

Zanima me,ali bi moral zaradi premikanja(na vse pretege sem se trudil biti pri miru,vendar mi je
kar naprej trzala noga) še enkrat opraviti pregled z magnetno resonanco?

Naj povem še,da gre za staro poškodbo,ki se je zgodila pri smučanju(pri padcu mi je zavrtelo koleno)
in ni bila nikoli dovolj sanirana.Sedaj se mi dogaja,da je koleno zelo nestabilno.Gib naprej-nazaj ni problematičen,v kolikor pa koleno obremenim levo-desno,mi skoči ven.Dovolj je že napačen gib pri hoji
in se zgodi.

Za vaš odgovor se lepo zahvaljujem

Spoštovani,

za nasvet, ali je potrebno ponovno slikanje, bi moral videti slike opravljene MR.

V izvidu navajajo popolno raztrganino sprednje križne vezi, nestabilno raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa ter oteklino centralnega začetnega dela golenice na zunanji strani.

Glede na kombinacijo poškodb priporočam operativno zdravljenje – nadomestitev (rekonstrukcijo) sprednje križne vezi in oskrbo strganega meniskusa (popravilo ali delno odstranitev).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Po opravljenem pregledu z MR slikami pri ortopedu je izvid sledeči:

V desnem kolenu najdemo polno gibljivost,nekoliko podaljšan premik posteriorno,ker je na obeh kolenih simetrično-konstitucijska varianta.Prednja križna vez primerno drži,prav tako kolateralne vezi.
Pogačica je stabilna,test za patelofemoralni hrustanec negativen,močna bolečnost pa na apeksu patele.
Na MR kolena kakšne hujše patologije ni videti. Tudi pripenjališče ligamenta patele ob samo pogačico ne kaže znakov vnetja.
Ne glede na negativni izvid MR se mi zdi,da je pacientov glavni problem trenutno skakalno koleno. Vzrok otekanja kolena mi iz dosedanjih pregledov ni jasen. Vsekakor svetujem,da se sedaj najprej usmeri v fizikalno terapijo(UZ,lase4r,frikcijske tehnike,ekscentrična vadba,senzomotična vadba) Boleče dele naj večkrat dnevno samo izmasira z Voltaren gelom. Priporočam,da v času FT prejema tudi antirevmatik v nizkih dozah ( Olfen 100SR, redno mese dni) .

Glede kolena ga uvrščam v listo čakajočih na oddelek za atroskopije in poškodbe pri špotu na ortopedski kliniki in bo pozvan na čakalni knjigi.

Diagnoze:

Entezopatija spodnjega uda,neopredeljena

Zanima me ker se izogibam operaciji ali je možno,da se koleno uredi s FT ali bo obvezna operacija kako resna je poškodba skok koleno??

Hvala za vaše mnenje in nasvtev..

lp

Spoštovani,

z izrazom “skakalno koleno” običajno označujemo okvare pogačične vezi v zgornjem delu, ki nastanejo zaradi ponavljujočih skakanih (lahko tudi tekaških ali drugačnih sunkovitih) obremenitev. S “skakalnim kolenom” ne morem(o) pojasniti otekanja kolena.

Glede na to, da so bili z MR izključeni najpogostejši mehanski razlogi za otekanje, priporočam pred artroskopsko operacijo (ta lahko sicer pokaže tudi okvare, ki se na MR ne vidijo) izključiti še najpogostejše bolezenske vzroke (revmatske bolezni, urični artritis, okužbo z borelijo).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni.
Prosim za razlago izvida MR

MR desnega kolena

Nap.dg.:Laesio m.m. den dex

V kolenskem sklepu je majhen izliv.
Tetiva kvadricepsa in lig. patele sta ohranjena.
sprednja in zadnja križna vez,kot medialni in lateralni kolateralni ligament so v mejah normalnega.
Medialni meniskus ima v zadnjem rogu povišano intenziteto signala, hiperintenzivna linija prekinja lateralno površino-suspektno za delno rupturo.
prepričljive prekinitve artikularne površine meniskusa namreč ne vidim.
Lateralni meniskus je ohranjen.
Večje poškodbe sklepnega hrustanca ne vidim.

Prosim za vaš odgovor.Lp
Intenziteta signa skeleta je v mejah normalnega, brez edema.

Spoštovani,

v izvidu MR navajajo malo prekomerne tekočine v sklepu (znak draženja) in verjetno delno raztrganino notranjega meniskusa v zadnjem delu.

Zdravljenje je odvisno predvsem od ugotovitev kliničnega pregleda in od Vaših težav. Priporočam pregled s posnetki opravljene MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Prosim za razlago izvida MRI DESNEGA KOLENA

Poškodba je nastala pri nogometu, udarec z notranje strani kolena!

MR SLIKANJE

Na sklepu ni videti petoloških sprememb intenzitete signal.
nekoliko nehomogen signal iz hrustanca patele.
debelina in signal iz artikularnega hrustanca ne kažejo drugih patoloških sprememb.

medialni menisk ima zmanjšan korpus, korpus in posteriorni rog imata centralno signal
nehomogene intenzitete, brez hiperintenzivnih špranj, ki bi kazale na poškodbo.
literalni menisk ne kaže sprememb oblike na signal.

anteriorni križni ligament ima ohranjeno kontinuiteto, signal iz ligamenta je primerne
intenzitete,strukture vlakon ni premerno ločljiva.
posteriori križni ligement ne kaže sprememb oblika na signala.

medialni in lateralni ligament na kažeta sprememb blike na signala.

tetiva kvadricepsa in patelarni ligement ne kažeta sprememb oblike na signala.

v sklepu ni videti patološko povečane količine izliva.

gre za znake degeneracijo medialnega meniska,manjši znaki degeneracije hrustanca
petele, manjše fibrotične spremembe anterirnega križnega ligementa, stanje po manjši poškodbe .

kaj mi svetujete?

hvala za odgovor!
lp

Spoštovani,

v izvidu navajajo obrabne spremembe notranjega meniskusa in sklepnega hrustanca pogačice ter brazgotinske premembe sprednje križne vezi (lahko stanje po delni poškodbi).

Priporočam opraviti meritev delovanja sprednje križne vezi z artrometrom GNRB (izvaja sodelavka dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913 ali [email protected]) in nato pregled v naši ambulanti. Odločitev o načinu zdravljenja je sicer odvisna predvsem od Vaših težav in od ugotovitev kliničnega pregleda!

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani!

Sin je športnik in si je poškodoval koleno. Po opravljeni MR je iz vid sledeč:

Majhen sklepni izliv.
Sklepni hrustanec patele in drugod je brez defektov (erozij) in je primernega signala.
Posteriorne križne vezi ne diferenciram – ruptura.
Kiti m. biceps in m. popliteus sta primerni.
Ligamenti ekstenzornega aparata, sprednja križne vez in kolateralna ligament so norrmalni.
V korpusu in posteriornem rogu medialnega meniskusa je linija zvišanega signala – degenerativne spremembe. Lateralni miniskus je primeren.

Mnenje: Ruptura PCL.

Prosim za vaše mnenje in že v naprej hvala in lep dan.

Spoštovani,

v izvidu MR navajajo popolno raztrganje zadnje križne vezi. Priporočam klinični pregled in hkratni pregled posnetkov MR. Zelo verjetno bom priporočil operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Sem 28-letni rekreativni vsestranski športnik, do sedaj pa nisem imel nobenih težav s poškodbami. Tedensko se rekreativno ukvarjam z nogometom, tekom, itd.,… V petek (dan po urah nogometa) sem začutil kot nekakšno oteklino v leve kolenu. Sprva sem mislil da gre za kakšen preteg, vendar do danes (4-dni kasneje) je zadeva še vedno enaka. V koleno nisem dobil nobenega udarca, prav tako me koleno ne boli ob hoji, teku, itd,… Če je noga iztegnjena čutim zelo majhno napetost v spodnjem delu kolena (levo in desno od spodnjega dela pogačice), ko koleno skrčim, pa je ta občutek večji. Zelo zelo rahlo ob hitrem iztegu noge začutim na zadnji strani zelo majhno in kratko bolečino.
Zanima me kaj bi to lahko bilo? Ker me bolečina ne ovira me zanima, ali se lahko normlano gibam in rekreiram?

Hvala za odgovor.

Lp

Spoštovani,

pred večjimi obremenitvami kolena priporočam, v izogib nastanku dodatnih okvar in/ali poškodb, najprej klinični pregled in nato usmerjeno slikanje glede na ugotovitve pregleda (najverjetneje z magnetno resonanco).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Zdravo. prosil bi za mnejne MR izvida:

Medialni menisk ne kaze sprememb oblike,korpus in posteriorni rog imata signal nehomogene intenzitete,centralno hiperintezivno spremenjen s hiperintezivnostjo
ki gre do inferiorne povrsine meniska,kaže na poskodbo.
Laterialni menisk ima zmanjsan,deformiran korpus in posteriorni rog,ki imata signal nehomogene intenzitete,centralno hiperintezivno spremenjen s horizontalno
hiperintenzivno spranjo,ki gre do povrsine meniska,kaze na poskodbo.

Anteriorni krizni ligament ima ohranjeno kontinuiteto,signal iz ligamenta je zmerno hiperintenzivno spremenjen,struktura vlaken ni primerno locljiva.
Posteriorni krizni ligament ne kaze sprememb oblike ne signala.

Medialni kolateralni ligament je malo zadebeljen,vec proksimalno,zmerno hiperintezivno spremenjen globoki sloj ligamenta in povrsina ligamenta.
Lateralni kolateralni ligament ne kaze sprememb oblike ne signala.
Medialni patelofemoralni ligament je zadebeljen in hiperintezivno spremenjen,neostro omenjen.
Lateralni patelofemoralni ligament je zadebeljen in hiperintezivno spremenjen,neostro omenjen,vsebuje okroglasto premembo premera do 27mm(najveretneje hematom)

Tetiva kvadricepsa in patelarni ligament ne kazeta sprememb oblike ne signala
v sklepu je videti izliv.

hvala za odgovor!

Spoštovani,

v izvidu navajajo okvare /poškodbe zadnjih delov obeh meniskusov, vezi na notranji in zunanji strani pogačice (v slednji kroglasta struktura, verjetno krvavitev) ter brazgotino v zgornjem delu notranje stranske vezi.

Gre za neobičajno kombinacijo poškodb (okvar) (vezi na notranji in zunanji strani pogačice). Priporočam pregled s posnetki opravljene MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

prosila bi vas za razlago izvida MR slikanja kolena.

Majhna anteriorna translacija tibije.
Anteriorni križni ligament je elongiran, hiperintezivno spremenjen ter neostro omejen; struktura vlaken ni primerno ločljiva.
Lateralni kolateralni ligament je proksimalno malo zadebeljen, nekoliko nehomogene intenzitete.
V sklepu je videti le malo izliva.

Poškodba se je zgodila pri doskoku, pri katerem mi je koleno klecnilo na notranjo stran. Pojavilala se je takojšnja oteklina, ki je po nekaj dneh izginala. Kakšen mesec po temu še nisem mogla popolnoma iztegniti kolena. Od poškodbe je sedaj že 4 mesece, stanje se je zelo izboljšalo. Občasno še dobim rahle bolečine v kolenu pri športu ali imam občutek, da koleno ni stabilno.

Ali lahko s fizioterapijo in samostojnimi vajami saniram poškodbo?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Spoštovana,

v izvidu MR navajajo raztrganje sprednje križne vezi ter zadebelitev zunanje stranske vezi v zgornjem delu.

Za polnovreden odgovor bi moral koleno najprej klinično pregledati. Zelo verjetno fizioterapija in vaje ne bodo zadoščale.

Priporočam naslednje:
1. opraviti meritve stabilnosti kolena z robotskim artrometrom GNRB
2. pregled v naši ambulanti z izvidi meritev GNRB ter s posnetki opravljene MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani!

Sem Neža, stara 15 let. Od petih let se rada ukvarjam z športom (obiskovala sn 4 leta klasične in 6 let ritmične gimnastike ter ples, zdaj pa se ukvarjam le še z baletom, kjer končujem 7 razred). Sicer se s tekom ali igrami z žogo nisem nikoli ukvarjala, ker me vse prej kot veselijo, vendar pa rada rolam in drsam. Smučm ne zaradi očetove poškodbe kolena, prav tako je imela težave s koleni tudi moja mama. Kolesarim ne pogosto, saj mi prav tako kot tek ali odbojka, košarka… povzroča še večje bolečine v kolenih.
Vse se je začelo, ko sem se junija leta 2008 nerodno spotaknila ob okrasni grmiček in z desnim kolenom z vso težo padla na kamenje, pri čemer sem si koleno prebila. Rana se mi je zagnojila vendar se je po nekaj tednih sama zacelila. Takoj sem začela opažati zadajočo bolečino v notranjosti kolena, ki kljub pediatričinim zagotovilom, da je to posledica rasti, še do danes ni ponehala. Čez dve leti sem enako bolečino začela opažati še v levem kolenu. Nato sem vsako leto vsaj za dva meseca zaradi neznosnih bolečin morala opustiti vse športne aktivnosti, razen športne vzgoje v šoli, saj nisem imela zdravniškega opravičila.
Pred slabim letom sem končno prišla do ortopeda, ki je opazil znake nestabilnosti kolena ter predvideval, da gre morda za poškodbo meniskusa, vendar se mu je to zdelo malo verjetno, saj se ne spomnim poškodbe… V začetku avgusta 2014 sem si poškodovala skočnico in zato vse so decembra nisem telovadila. Bolečine v obeh kolenih pa so ostale.
Bolečino občutim kot pritisk, ki traja, spremlja pa ga utripajoče zbadanje. Bolečino sicer občutim v notranjosti kolena ter na spodnjem delu pogačice, prav tako pa tudi na predelu, kjer se koleni tikata (tam pod kožo občutim nekakšne trše koščke, ki jih na drugih kolenih načeloma ni čutiti). Bolečino dodatno poslabšata veter in mraz, ter vsakršen tek, ne glede na podlago (stadion, gozdna pot…) ter hoja navzgor in navzdol (stopnice, gore…). Boleče je tudi dolgotrajnejše sedenje ter vsakršno klečanje ali čepenje. Trikrat se mi je koleno takoj po aktivnosti zaskočilo in ga nisem mogla premakniti, vendar sem ga naslednji dan že lahko premikala, večkrat pa se je že zgodilo, da kolena nisem mogla povsem iztegniti in skrčiti. Pred kratkim sem približno 3 minute klečala in ko pa sem vstala, sem imela občutek, da sem imela premaknjeno pogačico (kot, da ne bi ležala na svoje mestu), kar je ponehalo po dobrem tednu. Obe koleni mi poleg tega pokata in marsikdaj se skoraj znajdem na nosu, saj mi desno koleno kar naprej kleca.
Decembra sem šla na MRI in izvidi so pokazali to:
DESNO KOLENO (poleti m bila za to koleno na fizioterapiji za meniskus – ultrazvok, lasar, TENS)
Izliva ni
Signal iz kostnine je primeren.
Sklepni hrustanec, ligamentarni aparat in prikazane mišice s pripadajočimi tetivami so primerni.
Zaznan višji signal v meniskusu.
Hrustanec v patelofemoralnem kompartmentu ima nekoliko heterogen videz, gre za blago hondromalacijo, stanje je še nekoliko boljše kot na levi strani.
LEVO KOLENO
Izliva ni
Signal iz kostnine je primeren
Sklepni hrustanec, meniskusa, ligamentarni aparat in prikazane mišice s pripadajočimi tetivami so primerni.
Hrustanec v patalofemoralnem kompartmentu ima nekoliko heterogen videz, gre za hondromalacijo.

Zelo bom vesela razlage izvida, saj ga ne povsem razumem, pa tudi Vašega mnenja ter nasvetov.
Že v naprej najlepša hvala za Vaš trud in čas.

Lep pozdrav, Neža

Spoštovana,

v izvidih MR obeh kolen navajajo okvare sklepnega hrustanca na sprednjih – pogačično-stegneničnih delih, v desnem pa tudi višji signal v meniskusu (ni navedeno v katerem).

Priporočam, da se najprej obrnete na sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913 ali [email protected] in se z njo dogovorite za izvedbo izokinetičnih meritev stegenskih mišic (meritev moči in vzržljivosti stegenskih mišic, ki pomembno vplivajo na delovanje predvsem sprednjega dela kolen), nato pa obisk naše ambulante z izvidi meritev in s CD-ji s posnetki MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani.

Najlepša hvala za Vaš odgovor in informacije.

Lep pozdrav, Neža

Prosim.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close