Najdi forum

Izvid MR – koleno – športnik

Spoštovani.. pred 4 meseci sem si poškodoval koleno, izvid iz MR je sledeč:

Večji izliv.
Kolateralna ligamenta sta v redu, prav tako patelarni.
Zadnji križni ligament je distentiran, nehomogeno strukturiran. Sprednji križni ligament je nehomogen in parcialno rupturiran.
Večja lezija v zadnjem rogu medialnega meniska.
Začetne degenerativne spremembe lateralnega meniska, predvsem njegovega zadnjega roga.
Fabella.
Degenerativne spremembe kondilarnega hrustanca in s subtilno osteohobdralno lezijo v predelu lateralnega kondila.
Patelarni hrustanec je realtivno dobro ohranjen, lateralizacija patelle.
Bakerjeva cista.

Zdaj začnem z fizioterapijami, ker še čakam na ortopeda, je pametno da imam fizioterapije preden sploh vem če je operacija potrebna..?

Hvala in LP

Spoštovani,

fizioterapija je smiselna ne glede na to ali bo potrebno operativno zdravljenje ali ne. Sam (sicer le na osnovi izvida MR, kar ni dovolj!) menim, da bo operativno zdravljenje zelo verjetno potrebno. V boljšem stanju bodo koleno in obkolenske mišice pred operacijo, lažja bo rehabilitacija po operaciji.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni.

Pred letom dni, sem utrpela poškodbo kolena na smučanju.
(stranske vezi, križne vezi, meniskus, edem kosti…)

Na kontroli so mi napisali pivot- shift neg. Zanima me, kaj to pomeni.

Hvla in lep pozdrav.

Spoštovana,

to pomeni, da je pri enem izmed testov stabilnosti koleno stabilno.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

pozdravljeni!

imam probleme z levim kolenom, na izvidu za MR pa piše takole:
gre za znake degeneracije hrustanca patele; manjši znaki degeneracije medialnega meniska; manjše fibrotične spremembe medialnega kolateralnega ligamenta; izliv

s kolenom imam težave že 2 leti, močne bolečine in s tem neobremenjevanje kolena- posledica je vidna na kvadricepsu saj je zelo uplahnel,praktično nimam moči v levi nogi. vsako jutro je zelo zatečeno in precej negibljivo, problemi pa se pojavijo pri naporih kot so smučanje,saj se z njim ukvarjam profesionalno(freestyle). prosim za nasvet

najlepša hvala!
Uroš

Spoštovani,

v izvidu MR navajajo znake okvar sklepnega hrustanca na pogačici in manj tudi notranjega meniskusa, tekočino v kolenu in brazgotine notranje stranske vezi.

Priporočam pregled (s posnetki MR), ki je za odločitev o zdravljenju ključen!

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

Pred 4 meseci sem padel v klet po stopnicah. Zelo hudo me je zabolelo v desnem kolenu. Pred kratkim sem opravil MR desnega kolena. Izvidi so sledeči :

Preiskavo opravimo v standardnih ravninah in sekvencah.
Manjši izliv v kolenski sklep.
Povišana intenziteta signala kostnine, najverjetne aplazija kostnega mozga.
Kolenska sklepna špranja je primerno široka, nekoliko so zašiljene interkondilarne eminence.
Lateralni menisk ima primerno intenziteto signala.
V zadnjem rogu medialnega meniska je videti povišano intenziteto signala, spodnja atikularna površina je prekinjena, najverjetneje gre za rupturo.
Sprednji in zadnji križni ligament sta primerna.
Kolateralna ligamenta sta prav tako primerna.
Ligament patele ne kaže posebnosti.
Mnenje : minimalmno proste tekočine v kolenskem sklepu.
Ruptura zadnjega roga medialnega meniska.

Zanima me kaj to pomeni.

Imam pa še MR levega kolena kjer imam problem da mi vsake toliko časa izpahne pogačico.

MR levega kolena :

Preiskavo opravimo v standardnih ravninah in sekvencah.
Minimalno proste tekočine v kolenskem sklepu.
Povišana intenziteta signala kostnine, najverjetne aplazija kostnega mozga ali artefakti.
Kolenska sklepna špranja je primerno široka, interkondilarne eminenca so nekoliko zašiljene.
Lateralni menisk ima primerno intenziteto signala.
V posteriornem rogu medialnega meniska je minimalno povišana intenziteta signala.
Le nakaže se drobna prekinitev spodnje artikularne površine, lahko bi šlo za drobno poko ni pa zanesljivo.
Sprednji in zadnji križni ligament sta primerna.
Kolateralna ligamenta sta prav tako primerna.
Mnenje : minimalno proste tekočine v kolenskem sklepu, brez zanesljivih znakov za poškodbo pomembnih struktur, možna je zelo drobna poka v zadnjem rogu medialnega meniska.

Ker igram nogomet zaradi svojega dobrego počutja in zdravja, me zanima kakšno je vaše mnenje.. Ali je potrebna operacija, ali se lahko odpravi poškodba na kak drugačen način ( brez operacije) in tako naprej.

Prosil bi vas za vašo mnenje in obrazložitev MR obeh kolen.

Vnaprej se vam zahvaljujem!

Lep pozdrav, Sandro Vidović!

Spoštovani,

opisa MR obeh kolen sta podobna. Navajajo nekoliko več tekočine v kolenih, kot je normalno (znak draženja) ter zelo verjetni raztrganini notranjih meniskusov v zanjih delih.

Če ugotovitve kliničnega pregleda ustrezajo ugotovitvam pri prelgedu slik MR ter navedbam v izvidih MR, priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Lepo prosim za razlago MR izvida

Manj ko 5 ml izliva.
Kolaterna ligamenta sta še vredu, patelarni je nekoliko distendiran in degenerativno struktrurno spremenjen. Blago distendiran je tudi zadnji križni ligament. Sprednji ligament je mestoma precej tanek, nehomogene strukture, v tibijalnem delu so dopustne manjše natrganine.
Blaga oblika morbus Hoffa.
Lezija zadnjega roga medialnega meniska. Lezija je delno kombinacija posttravmatske in degenerativne vzdolžne lezije.
Manjša plitva osteohondralna lezija medialnega kondila.
Patelarni hrustanev je še vredu.
Lateralizacija patelle.

Zanima me tudi kakšno naj bi bilo zdravljenje.

Hvala

Lp

Spoštovani,

od kirurško pomembnih okvar/poškodb navajajo raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa in hrustančno-kostno okvaro/poškodbo notranjega čvrša stegnenice.

Zdravljenje je odvisno predvsem od Vaših težav in od ugotovitev kliničnega pregleda. Zelo verjetno bo to artroskopsko operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor. Imam pa še eno vprašanje. Lani novembra sem imela artroskopijo kolena, ker sem imel poškodbo meniskusa. Letos januarja sem začela s terapijami, kjer so mi izmeli gibljivost in je bila 60 stopinj. Potem pa me je terapevtka dala na neki aparat (ne vem kako se imenuje) kjer dala da mi koleno razgibava na 80 stopin 20min. Imela sem grozne bolečine, občutek sem imela, da se mi v kolenu nekaj trga in lomi. Na to sem jo opozorila a je rekla da moram pač potrpeti. Imam zelo visok prag bolečine a to je bilo neznosno. To je delala cel teden. Šele po opozorilu moje osebne zdravnice je s tem prenehala. Od takrat imam hude težave in izvid MR je pokazal dejansko poškodbo. Ker prej so bile vse vezi in ostalo vredu. Zanima me vaše mnenje kaj mislite, je mogoče da je ta poškodba nastala na terapijah?

Hvala za odgovor in Lp

Spoštovana,

priporočam, da se s posnetki opravljene MR oglasite na pregledu v naši ambulanti. Le tako (najpomembnejši so podatki pridobljeni pri pregledu) Vam lahko odgovorim na zastavljeno vprašanje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani!

Hvala za odgovor. Me pa še zanima koliko lahko obremenjujem nogo in ali moram imeti povito?
Hvala
lp

Spoštovana,

menim, da povijanje ni potrebno. Priporočam le tiste dejavnosti in obremenitve kolena, pri katerih ne čutite bolečin.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Ker sem opravil dve punkcije kolena in imam kljub temu še vedno težave pri hoji teka sploh ne morem izvajatui sem se odločil za samoplačniški MR izvid je sledeč:

Manjši izliv.Bakerjeva cista velikost 5,5x3x2 cm.
Sprednja križna vez je v večji meri ohranjena,možno pa je manjše natrganje v spodnjem posteriornem delu,kjer izgeldajo vlakna nekoliko zvijugana. Zadnja križna vez je ohranjena.
Oba meniskusa,kolaterarni vezi,patelarni ligament in tetiva kvadricepsa brez znakov za poškodbo.
Večjih defektov sklepnega hrustanca ne vidim,izgleda pa hrustanec medialne fasete patele mestoma nekoliko neraven,lahko poveršinski defekti. Manjših defektov ne morem izključiti tudi na trohlei stegnenice.
Kost im primerno intenziteto signala.
Odsklepna mehka tkiva so brez posebnosti.

Mnenje:
Izliv. Bakerjeva cista.
Nekoliko suspektna manjša parcialna ruptura sprednje križne vezi.
Suspektne površinske hrustančne lezije na opisanih mestih.

Zanima me kakšno je vaše mnenje kaj sledi kako hudo je moje koleno in kaj svetujete?
Mogoče Artroskopija kolena?

Hvala za odgovor in vase mnejen Darko.

lp

Spoštovani,

v izvidu navajajo manjši izvliv ter Bakerjevo (zakolensko) cisto (oboje je znak draženja) ter verjetne okvare sklepnega hrustanca na pogačici in na sprednjem delu stegnenice.

Priporočam (klinični) pregled (ta je bistven!) skupaj s posnetki opravljene MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani!

Postavila vam bom malo nenavadno vprašanje. Lepo bi vas prosila za podrobno razlago dveh izvidov. Pri obeh se gre za koleno. In če mi lahko poveste kakšno bi bilo zdravljenje pri enem in pri drugem izvidu. Ali je mogoča taka razlika če gre za preiskave v razmiku enega meseca.

Izvid 1:
Manj ko 5 ml izliva.
Kolaterna ligamenta sta še vredu, patelarni je nekoliko distendiran in degenerativno struktrurno spremenjen. Blago distendiran je tudi zadnji križni ligament. Sprednji ligament je mestoma precej tanek, nehomogene strukture, v tibijalnem delu so dopustne manjše natrganine.
Blaga oblika morbus Hoffa.
Lezija zadnjega roga medialnega meniska. Lezija je delno kombinacija posttravmatske in degenerativne vzdolžne lezije.
Manjša plitva osteohondralna lezija medialnega kondila.
Patelarni hrustanev je še vredu.
Lateralizacija patelle.

Izvid 2
V sklepni špranji je cca 5ml proste tekočine.
M.quadriceps femoris je homogene strukture.
M. tibialis anterior je brez posebnosti.
Patella je gladkih kontur. Ob narastišču patelarnega ligamenta na pogačico lateralno je v njem hipoehogeno področje, ki meri 10X1X2 mm.
M.semimembranosus in lateralni m. semitendinosus sta normoehogena.
V proksimalni tretjini medialnega kolateralnega ligamenta je hipoehogeno področje, ki meri 13X13 mm. Ob njej je nekaj mm efuzije. Vidni del medialnega meniskusa je nepoškodovan. Ob narastišču medialne glave m. gastroknemiusa ni izliva.
Mnenje: Cca 5 ml proste tekočine suprapatelarno.
Delna raztrganina patelarnega ligamenta ob narastišču na pogačico.
Delna raztrganina medialnega kolateralnega ligamenta v njegovi proksimalni tretjini.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav

Spoštovana,

res gre za precej različna opisa, ki se ujemata le v oceni proste tekočine v kolenu. V prvem opisu izstopa raztrganina zadnjega dela notranjega meniskusa, v drugem opisu pa delni raztrganini pogačične in notranje stranske vezi.

Priporočam klinični PREGLED s POSNETKI obeh opravljenih MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Sem aktiven nogometaš, 21 let, in sem se 1. marca 2014 poškodoval na nogometni tekmi. Namreč, pogačica je na levem kolenu v roku 5 min dvakrat skočila v levo in takoj nazaj na svoje mesto. Močno me je bolelo pod pogačico ter obe vezi na zadnjem delu kolena (levo-desno). Močno je vse skupaj nateklo, vendar pa je oplahnilo po dveh mesecih. Medtem sem miroval in pazil na nogo. Ko je oteklina izginila, nisem mogel stegniti noge čisto do konca, saj me je močno zbodlo in zabolelo pod pogačico, pri krčenju kolena nimam problemov. Fizioterapevt v klubu je svetoval MR, ki sem jo opravil. Pregled je pokazal, da je ”anteriorni križni ligament nekoliko zadebeljen, signal iz ligamenta je hierintenzivno spremenjen, struktura vlaken ni primerno ločljiva.” Skelet je v redu, ostale vezi so zrahljane. Zanima me, kaj to pomeni za moj šport v prihodnje in ali je možno, da se vse skupaj uredi do 1. avgusta tega leta?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

David

Spoštovani,

priporočam, da opravite še rentgensko slikanje OBEH pogačic tangencialno pri pokrčenju kolen 30 stopinj in da nato s posnetki (rentgenskimi in MR) pridete na pregled v našo ambulanto, kjer bova najprej ugotovila za kaj točno gre (za to je klinični pregled nenadomestljiv), nato pa Vam lahko dam željeni odgovor.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close