Najdi forum

Aha najlepša hvala. Zanima me samo še kako se ponavadi pozdravi kot ste rekli delna raztrganina sprednje križne vezi ali je potrebna operacija?

Za meniskus vem, da če želim igrat nogomet, da je potrebna operacija.

Hvala za odgovor.
Lp, Dejan

Spoštovani,

odvisno od funkcije vezi. Pred operacijo priporočam opraviti meritev stabilnosti kolena z artrometrom GNRB (dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913 ali [email protected]).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,

Po pregledu pri ortopedu z izvidom MR, ki je pokazal počen meniskus in bo potrebna artroskopija. Križna vez pa bi bila vredu, saj sem že leta 2012 bil operiran na križni vezi in pobrušen meniskus je bil zraven.

Ortoped mi je priporočal kolesarjenje, plavanje, fitness. Zdaj že skoraj mesec treniram (kolesarjenje, fitness) in sicer 3-4x tedensko, izogibam pa se hitrim in sunkovitim gibom.

Zanima me ali lahko koleno dodatno poškodujem s kolesarjenjem in fitnessom? Prekolesarim tudi več kot 15km, v fitnessu pa delam vaje, ki so me jih naučili pri prvi rehabilitaciji.

Bolečin pri kolesarjenju, fitnessu ni, tudi koleno po končanem treningu ne zateka.

Hvala za odgorov

Lp, Dejan

Spoštovani,

če se bolečine in otekanje ne pojavljata, ne.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni!

Da ne odpiram nove teme, bi vam postavila vprašanje kar tukaj.

Stara sem 31 let in imam več kot 6 mesecev bolečine v levem kolenu in pred dvema mesecema sem zatipala tudi zakolensko bulo. Naj še dodam, da si kolena nisem poškodovala oz. ni prišlo do nobene poškodbe.

Opravila sem MR in bi vas prosila za razlago in mnenje kako postopati naprej.

Izvid:
Srednje velik izliv ter nekoliko zadebeljena proliferirana sinovija.
Majhna pika mediopatelaris.
Srednja in zadnja križna vez, kolateralni ligamentarni aparat in ligament patele ter tetive kvadricepsa so ohranjenega poteka in primerne intenzitete signala na vseh sekvencah.
6 x 2 x 2 cm velika deloma septirana Bakerjeva cista na tipičnem mestu, ki je lahko deloma rupturirana.
4 x 3 mm velik edem hrustanca medialne fasete patele. V ostalem so hrustančne površine levega kolenskega sklepa ohranjene.
Izliv v proksimalnem tibiofibularnem sklepu ter deloma septirana približno 12 mm velika gangljiska cista posteriorno ob sklepu.
Medialni in lateralni meniskus sta na vseh rezih in sekvencah primerne oblike in intenzitete signala.

Mnenje:

Srednje velik izliv, velika verjetno že rupturirana Bakerjeva cista ter nekoliko proliferirana sinovija.
Edem hrustanca medialne fasete patele.
Priporočajo revmatološko obravnavo.

Prosila bi vas za mnenje na podlagi izvida in kaj po vašem mnenju sledi.

Hvala za vaš čas in trud

LP

Spoštovana,

glede na izliv v kolenu in veliko Bakerjevo (zakolensko) cisto (ta je običajno posledica dolgo časa trajajoče prekomerne tvorbe tekočine v sklepu) ter ob odsotnosti jasnega mehanskega vzroka, tudi sam priporočam diagnostično obdelavo v smeri bolezni, ki bi lahko povzročale vnetje (revmatske bolezni, okužba z borelijo). Če bodo ti razlogi izklučeni, priporočam pregled v naši ambulanti s posnetki opravljene MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani!

Prosil bi vas za razlago MR izvida, ki sem ga dobil danes, saj ga kot laik ne razumem. S kolenom imam probleme že dlje časa, vendar sem imel zadnje dve leti kar mir… Sedaj sem bil zaradi bolečin v bolniški mesec in pol, hodil na fizioterapije (samoplačniško in na napotnico – laser, ultrazvok, mravljinčki). Slikanje je bilo izvedeno že po prestali fizioterapiji, ko se je stanje (vsaj po mojem mnenju) že precej izboljšalo (sodeč po bolečini). Sedaj sem zopet v službi, ker mi komisija ni odobrila podaljšanja. V službi pa veliko klečim, sem na lestvi, gruštu,…

Zanima me, ali je sodeč po spodnjem izvidu potrebna operacija, oz. kako hudo je vse skupaj in kaj se da storiti za izboljšanje, ozdravljenje poškodbe???

IZVID:

Slikanje levega kolena. nekoliko stanjšan in nehomogen signal iz artikularnega hrustanca v medialnem delu sklepa. debelina in signaliz hrustanca ne kažejo drugih sprememb.
medialni menisk ima deformiran korpus in posteriorni rog ki imata signal nehomogene intenzitete, centralno hiperintenzivno spremenjen s hiperintenzivnimi špranjami, ki gredo do površine meniska, kažejo na poškodbo. ob bazi posteriornega roga medialnega meniska je videti drobne cistične spremembe. lateralni menisk ne kaže sprememb oblike ne signala. … /ligamenti so vsi v redu/… v sklepu je bideti manjši izliv. poplitealna cista. majhna prepatelarna burza.
gre za poškodbo medialnega meniska, znaki cistične degeneracije? manjši znaki degeneracije hrustanca v medialnem delu sklepa, manjši izliv, poplitealna cista.

Njalepša hvala in lp, Rok.

Spoštovani,

v izvidu MR navajajo raztrganino notranjega meniskusa, manjše obrabne spremembe sklepnega hrustanca v notranjem delu kolena, čezmerno tekočino v sklepu ter zakolensko (poplitealno) cisto (izbočenje sklepne ovojnice v zadnjem delu sklepa). Zelo verjetno je glavni problem kolena notranji meniskusa, kar se da ugotoviti s kliničnim pregledom. V tem primeru bi se lahko težave z artroskopskim operativnim posegom bistveno zmanjšale ali celo odpravile.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Najlepša hvala za hiter odgovor, sedaj sem tudi že bil pri ortopedu v SB Celje, kjer so me vpisali na čakalno listo za artroskopijo. Res je, največji problem je medialni menisk, ki je deloma zdrobljen. Ortoped glede na moja leta (33) vsekakor svetuje operacijo, saj naj bi menisk delal le še večjo škodo (načet je tudi hrustanec). Ocenjuje, da ga bodo del odstranili. Menim, da sem poškodbo pridelal z leti, saj sem si koleno prvič poškodoval v vojski, od takrat pa imam občasno bolečine in probleme (od oteklin, nabiranja vode). Pred 2 mesecoma je bilo stanje najslabše do sedaj, saj nisem mogle stopiti na nogo zaradi bolečin. Po počitku in bolniški (1 mesec) se je stanje dosti izboljšalo, opravil sem tudi fizioterapijo (UZ, laser, mravljinčki – ali to sploh kaj pomaga pri meniskih?) Ali je glaven počitek in razbremenitev?

Trenutno velikih bolečin nimam, na operacijo naj bi čakal nekje 6, 8 mesecev. Zanima pa me, kako poteka okrevanje po taki operaciji (kako dolgo v bolnici, doma,…) in kaj priporočate (fizioterapija in druge oblike okrevanja), da se zadeva čimprej in čim bolje pozdravi in v karseda največji meri izboljša po operaciji ter ali potem obstajajo zame kakšne omejitve kar se tiče športa in gibanja.

Najlepša hvala za odgovor in lp, Rok.

Spoštovani,

zmanjšanje težav je zelo verjetno predvsem posledica zmanjšanih obremenitev.

Polno okrevanje po tovrstnih operacijah traja približno 3 mesece (do zaključka tudi rehabilitacije mišic). Normalno hojo običajno dosežete že v nekaj dneh po operaciji. V prvih tednih po operaciji priporočam delo skupaj s fizioterapevtom, ko boste dosegli polno gibljivost kolena in bo izzvenela tudi oteklina (običajno v nekaj tednih po operaciji), pa še z osebnim trenerjem. Svoje fizioterapevte in osebne trenerje imamo v Celju, Ljubljani, Mariboru in v Novi Gorici.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Da ne odpiram nove teme, prosim za preprosto razlago izvida MR kolena. Imam 60+. Klecnila sem na pločniku v neravnino (luknjo), nisem padla, v zraku sem se zasukala, nekaj mi je kot počilo pod kolenom in spredaj v kolenu, močno zabolelo, komaj sem naredila še par korakov in končala na urgenci. Diagnoza: izvin in nateg drugih in neopredeljenih delov kolena. Imela fizioterapijo, magneti, protibolečinsko terapijo in telovadbo. Gibljivost in stabilnost izboljšana. Občasna bolečina v kolenu in golenici me še opozarja, da še ni vse v redu. Ker je ravno čas dopustov in moj napotni zdravnik odsoten, sem neučakana in prosim za preprosto razlago MR kolena.

Kaj se da še narediti za izboljšanje. Posebno po daljšem počitku se pojavi bolečina, tudi v spanju ob premiku kolena. Koleno spredaj imam tudi sicer rahlo otečeno. Hladni obkladki mi ne prijajo. Večkrat vzamem pred sprehodom kakšen lekadol, pred večjim naporom pa Nalgesin. Hoje zmorem največ kake 2-4 km v enem kosu, odvisno od dneva. Vsak drugi dan grem na sobno kolo (5 km). Delam terapetvske vaje za kolena.

Ali bo potreben kakšen poseg za izboljšanje oz. odpravo težav?

Hvala za namig in lep pozdrav!

Laura 2

Spoštovana,

v izvidu navajajo raztrganino obrabljenega notranjega meniskusa in obrabne spremembe v vseh delih kolena ter oteklino mehkih tkiv v sprednjem delu kolena. Odločitev o vrsti najprimernejšega zdravljenja je odvisna predvsem od ugotovitev kliničnega pregleda, ki ga priporočam hkrati s pregledom posnetkov opravljene MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni, dobila sem izvid MR za koleno, prosim za nasvet, ker svojega ortopeda še nekaj časa ne bom videla.

Izvid je pokazal en problem na kolenu in sicer kronično rupturo posteriornega roga medialnega meniska.
Izvid pravi:V posterialnem rogu je vidna hiperintenzivna, do površine meniska potekajoča špranja, kar kaže na kronično rupturo meniska, lateralni menisk ima normalno obliko, gladko in regularno površino. notranja struktura ima homogen signal nizke intenzitete.

Zanima me kaj to pomeni, in ker se veliko ukvarjam s športnom (tek, tenis, spininng in body pump trenutno) katere so obremenitve ki jih ne smem izvajati – koleno namreč boli prav naključno…včasih tudi ko samo ležim, tako da mi je jasno, da ne smem izvajat vaj ki bolijo, zanima me le če je kaj posebej neugodno, še bolj pomembno pa katere mišice naj posebej krepim…ortoped mi je pred samim izvidom že omenil, da operacija najverjetneje ne pride v poštev, ampak da bomo satnje skušali izboljšati s krepitvijo mišic..torej katerih.

Hvala, LP

Spoštovana,

po opisu gre za raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa. Če Vam meniskus povzroča težave (bolečina v zadnjem notranjem delu kolena in/ali otekanje), priporočam operativno zdravljenje. Mišice pri tem ne morejo pomagati. Do ureditve problema odsvetujem tek, skoke, hojo navzdol, poklekanje, počepanje, dvigovanje in prenašanje bremen ter zasuke na okvarjenem kolenu.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

prejela sem izvid MR preiskave desnega kolena. Prosim Vas, če bi mi lahko na preprost način razložili kaj se dogaja z mojim kolenom in nadaljnje zdravljenje.

Izvid:
nap dg: inkarceracio MM
MR desnega klena v standardnih ravninah in sekvencah:
Brez izliva v sklepu.
Križna in kolateralna ligamenta, tetiva kvadricepsa in ligament patele so ohranjeni. Kalcinacije ob patelarnem narastišču tetive kvadricepsa- entezopatija. Začetna atrofija vastusa lateralisa.

Laterani meniskus primeren.
Medialni miniskus v področju korpusa stanjšan, v posteriornem rogu sta vidni dve krajši poševni fisuri, ki segata do spodnje površje meniskusa-ruptura MM. Dislokacije fragmentov ni.

Večje hrustančne lezije ali defekta ni videti. Patelofemoralni sklep primeren. Edema kostnine ni.

Mnenje:
manjša reptura med. meniskusa- dve krajši poševni fisuri post. roga MM

Trenutno nosim polovični gibs, bolečina je še vedno prisotna.
Najlepša hvala za Vašo pomoč.
Lp

Spoštovana,

v izvidu MR navajajo: obloge kalcija na končnem delu kite štiriglave stegenske mišice (posledica okvare), manjše mere zunanjega dela štiriglave stegenske mišice od pričakovanj ter manjšo raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa.

Priporočam hkratni klinični pregled kolena in pregled posnetkov MR!

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani!

Oče (56 let) je bil pred kratkim na MR preiskavi kolena in hrbtenice. Bi lahko prosim pojasnili izvid preiskave? Morebitni nasveti za nadaljnje zdravljenje ali preventiva, saj se že več let spopada z bolečino v levem kolenu, zaradi česar kdaj težko vstane. Predlagate gibanje kolena?

Napotna diagnoza: gonalgia

MR levega kolena v standardnih ravninah in sekvencah:
Srednje veliki izliv v sklepu. Poplitealno interkondilarni fosi, za posteriorno kapsule, so vidne manjše cistične multilokularne spremembe skupnega premera približno 2 cm – verjetno lobulirana ganglionska cista. Patelofemoralni sklep primeren.

Laterolateralni meniskus strukturno spremenjen – degeneracija, brez rupture, ohranjene oblike. Medialni meniskus je v področju posteriornega roga ob narastišču prekinjene kontinuitete videz transverzalne oz. subtotalne radialne rupture, brez dislokacij fragmentov. Edem ACL in PCL, prekinjene kontinuitete ni videti.

Manjši, verjetno trakcijski edem kostnine ob proksimalnem narastišču ACL, v ostalem brez edema kostnine ali okolnih mehkih tkiv. Hrustanec ohranjen.

Mnenje: Obsežnejša, verjetno subtotalna radialna ruptura post. roga MM. Edem ACL in PCL, prekinjene kontinuitete ni videti. Manjša multiokularna ganglionska cista poplitealno, izliv v sklepu.

Za odgovore se vam vnaprej lepo zahvaljujem.

Staša

Spoštovani,

menim, da bi bila najboljša rešitev artroskopska operacija. Za polnovreden odgovor bi moral klinično pregledati tako koleno kot tudi pregledati slike opravljene magnetne resonance.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

prosim za razlago izvida MR kolena

Spoštovani,

v izvidu navajajo raztrganje notranjega meniskusa tipa ročaja vedra (strgan del je pomaknjen v sredino kolena) ter okvare sklepnega hrustanca pogačice in notranjega kočnega dela stegnenice, ki segajo do polovice debeline. Priporočam hitro artroskopsko operativno zdravljenje – popravilo (zašitje) notranjega meniskusa in morebitno zgladitev sklepnega hrustanca.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close