Izvid MR kolena
Pozdravljeni,
Star sem 39 let in se s športom ukvarjam že od malih nog. V mladosti sem resno treniral košarko, v zadnji dekadi življenja pa se večinoma ukvarjam s tekom, hojo v hribe, plezanjem in smučanjem (tudi turnim). Pri slednjem mi je po dnevu preživetem na snegu na poti domov oteklo koleno, prisotna je bila tudi bolečina, kljub temu, da med aktivnostjo kakšne bolečine nisem začutil. Napotil sem na MR in prejel naslednji izvid:
Majhen izliv v kolenskem sklepu. Brez posebnosti poplitealno. Križna ligamenta sta primerna. V poteku kolateralnih ligamentov ni vidnih posebnosti. Meniska sta primerna. Edem kostnine glavice fibule s tanko hiperintenzivno linijo na T1 sekvenci. Artikulacijske površine so ohranjene. Mnenje: Majhna fraktura glavice fibule.
Oteklina je po treh dneh izginila, prav tako tudi bolečina. Od dogodka je minilo 10 dni, zaenkrat je prisotno le občasno malo zbadanje v kolenu in manjši občutek nestabilnosti. Zanima me, če lahko postopoma pričnem z razgibavanjem in obremenjevanjem noge, ali je bolje, da z aktivnostmi počakam še nekaj časa.
Je možno, da gre pravzaprav za kakšno staro poškodbo in mi težave pravzaprav povzroča kakšna druga obraba, npr. hrustanec, ali je fraktura sveža?
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
Pozdravljeni,
v izvidu navajajo od nepravilnosti majhno količino prekomerne tekočine v kolenu (znak draženja) ter zlom glavice mečnice.
Je možno, da gre pravzaprav za kakšno staro poškodbo in mi težave pravzaprav povzroča kakšna druga obraba, npr. hrustanec, ali je fraktura sveža? Fraktura (zlom) je zelo verjetno sveža, kaj pa je vzrok za draženje kolena, pa je potrebno še ugotoviti. Priporočam hkratni klinični pregled kolena in pregled posnetkov slikanja kolena z MR.
Najlepša hvala za hiter odgovor. Naknadno sem naredil še RTG, kjer je bilo ugotovljeno, da ni znakov za svežo poškodbo skeleta in dobil diagnozo Fisura capituli fibule dex. minima.
Ali to pomeni, da draženje kolena ni posledica omenjene poškodbe? Je lahko vzrok tudi obraba hrustanca, klju temu, da MR tega ne omenja in piše, da so artikulacijske površine ohranjene?
Za dodaten odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Prosim.
Poka glave mečnice ne more biti vzrok za draženje v kolenu. Najverjetnejši razlog za draženje so poškodbe/okvare sklepnega hrustanca.