Izvid MR kolena
Pozdravljeni,
prosim vas za razlago mnenja MR kolena:
Velik izliv, plika suprapatelaris
suspektna fisura hrustanca, trohleje femurja
ruptura MM in LM
obloroba koščica ob medialnem interkondilarnem tuberklu
stanje po distenziji in zelo verjetno parcialni repturi ACL
Bakerjeva cista
Najlepša hvala za vaš odgovor in čas.
lp
Irena
Spoštovana,
velik izliv, plika suprapatelaris – veliko tekočine v kolenu, guba sklepne ovojnice nad pogačico
suspektna fisura hrustanca, trohleje femurja – sumljivo na poko sklepnega hrustanca na sprednjem delu stegnenice
ruptura MM in LM – raztrganina notranjega in zunanjega meniskusa
obloroba koščica ob medialnem interkondilarnem tuberklu – oblorobo (verjetno) prosto telo v sredini kolena
stanje po distenziji in zelo verjetno parcialni repturi ACL – stanje po nategnitvi in zelo verjetno delni raztrganini sprednje križne vezi
Bakerjeva cista – zakolenska cista
Zelo verjetno bo potrebno artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni
Prosim,ce mi lahko “prevedete” izvd.
Danes so mi opravili astroskopijo kolena.
Kompleksna ruptura medialnega meniskusa,kjer so prisotni vecji flapi v zadnjih dveh tretjinah,tudi horizontalna ruptura,poapnitve. Naredimo parcijalno resekcijo medialnega meniskusa.
Ugotovimo precej razcefran lateralni meniskus v sprednji polovici,naredimo toaleto s shaverjem.
Na centralnem delu pogacice je prisotna obraba hrustanca in vecji podminirani kos hrustanca.
Naredimo toaleto tega predela
Mogoce veste,koliko je rehabilitacija.
Hvala lepa za vas odgovor
Lp Tjasa
Pozdravljeni
Prosim,ce mi lahko “prevedete” izvid.
Danes so mi opravili artroskopijo kolena.
Kompleksna ruptura medialnega meniskusa,kjer so prisotni vecji flapi v zadnjih dveh tretjinah,tudi horizontalna ruptura,poapnitve. Naredimo parcijalno resekcijo medialnega meniskusa.
Ugotovimo precej razcefran lateralni meniskus v sprednji polovici,naredimo toaleto s shaverjem.
Na centralnem delu pogacice je prisotna obraba hrustanca in vecji podminirani kos hrustanca.
Naredimo toaleto tega predela
Koliksna je rehabilitacija? Prosim za Vase mnenje,glede sporta. Kaj mi priporocate.
Hvala lepa za vas odgovor
Lp Tjasa
Pozdravljeni,
navajajo kompleksno (večsmerno) raztrganino notranje vezivno-hrustančne ploščice, z večimi poševnimi raztrganinami v zadnjih dveh tretjinah, ki sta tudi vodorano raztrgani, s poapnitvami (oblogami kalcija). Strgane predele ploščice so odstranili. Našli so tudi razcefrano zunanjo vezivno-hrustančno ploščico v sprednjem delu, kjer so jo zgladili z brivnikom ter obrabo sklepnega hrustanca na centralnem delu pogačice, z večjim odluščenim delom, kjer so hrustanec zgladili, najverjetneje tudi z brivnikom.
Kolikšna je rehabilitacija?
Dolžina rehabilitacije je odvisna od hitrega pričetka in od intenzivnosti le-te. Lahko traja od nekaj dni do nekaj mesecev.
Priporočam takojšen pričetek fizioterapije, s ciljema, čim prej doseči polno aktivno gibljivost operiranega kolena in ohraniti dobro delovanje stegenskih mišic.
Prosim za Vase mnenje glede sporta. Kaj mi priporocate?
Dolgoročno priporočam predvsem športe, ki kolena ne obremenjujejo sunkovito in/ali močno – plavanje, nordijska hoja, predvsem po ravnem in kolesarjenje.
Prosim.