Najdi forum

Pozdravljeni.

1 leto nazaj sem pri hoji v hribe padla in se udarila v levo koleno. Takrat je bil takoj opravljen MR in RTG-vse ok. Ker me po 1 letu  koleno se vedno boli, predvsem ce kaj aktivnega pocnem(zelo rada hodim v hribe,kolesarim,tudi hodim), je zadeva zelo moteca. Pogosto me boli tudi v mirovanju oz imam nek cuden obcutek nestabilnosti v kolenu. Spodaj nov izvid,tako da prosim za nasvet 🙂

hvala

Klinični podatki: Poškodba hrustanca patele. MR levega kolena:

Minimalni izliv.

Zmeren lateralni nagib patele za 22 stopinj. Višje ležeča patela, indeks višine Insall-Salvati izmerim 1,6. Primerna globina trohlee. Primerni razmerji faset patele in trohlee femurja. TT-TG razdaljo izmerim 13 mm, kar je še v mejah normalnega.

Meniskusa imata normalen signal.

Križna ligamenta sta ohranjena.

Kolateralna ligamentarna kompleksa sta v redu.

Tetiva kvadricepsa ter ligament patele sta ohranjena.

Znakov za hrustančne lezije ni.

Prikazani skelet ima normalen signal.

Mnenje:

Blaga patela alta. Zmeren lateralni nagib patele.

Spoštovani!

Sem prebral izvid MR. Kot je navedeno v zaključnem mnenju imate blago patello alto (visoko ležečo pogačico) iz zmeren lateralni nagib patellae (nagib pogačice na zunanjo stran).

Obe stanji povezujemo predvsem z nagnjenostjo k izpahom pogačice. Pogačica se v veliki večini izpahne na zunanjo stran, zato jo “zunanja” lega nekoliko bolj ogroža za izpah. Visoko-ležeča pogačica pa je anatomska varianta pri kateri pogačica leži višje položena in zato le delno prihaja v stik z njenim žlebom, kar jo posledično ravno tako dela manj stabilno.

Stanji pa nista takšni, da bi ju na prvo žogo povezovali z bolečinami. Vendar … Imel sem že paciente pri katerih je bilo najdeno podobno stanje kot vaše pa so imeli bolečine. Lahko bodisi zaradi preobremenitve lateralne fasete po kateri drsi na zunaj pomaknjena pogačica, bodisi zaradi neoptimalnega drsenja po trohlei (pogačičnem žlebu). Vendar bi pričakoval vsaj kakšen indic sprememb povezanih z bolečino na MR (ali edem kostnine pod hrustancem ali hondromalacijo/zmehčanje hrustanca). 

Posnetke mi lahko preko WeTransferja (ali podobnega orodja) posredujete na [email protected], da jih pregledam še sam in Vam povem, kaj mislim.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Pozdravljeni,

Pri popoldanskem počasnem rekreativnem teku (pred 10 dnevi) sem začutil bolečino v levem kolenu, ki se je ponoči stopnjevala. Bolečina se je malo umirila po petih dnevih terapije z Naklofen duo.

Danes še vedno čutim v različnih položajih (hoja in mirovanje) bolečino.

Prilagam tekst izvida MR kolena iz 28.8.2022:

Velik izliv v kolenskem sklepu

Brez posebnosti v poteku kolat.lig.

Križna lig. sta v mejah normalnega. Laterarni menisk je ohranjen.

Amputiran prosti rob medialnega meniska v področju telesa. Horizontalna ruptura medialnega meniska v področju prehoda telesa v post.rog.

Hrustanec nosilne površine med.komp. je stanjšan in neravnih kontur.

Hrustanec centralnega dela patele in trohlee je izrazito stanjšan, mestoma povsem denudiran s strani patele, posamezne globoke fisure s strani trohlee.

 

Mnenje:

Hondromalacija gradus 4 patele in trohlee.

Hondromalacija gradus 2 nosilne površine med. kompartmenta.

Ruptura med.meniska.

 

Prosim za vaše mnenje glede potrebnega nadaljnjega zdravljenja.

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Mislim, da bo potrebna kolenska artroskopija za oskrbo poškodbe meniskusa, hkrati pa je potrebno pregledati sklep med pogačico in sregnenico ali je možno narediti kaj v zvezi z okvaro hrustanca tega predela.

Po opisu sodeč, gre za še kar obsežno poškodbo notranjega meniskusa. Glede na to, da se je to zgodilo, kot ste napisal, pri banalni aktivnosti, je možno, da je material meniskusa že precej utrujen. Operater se bo tako moral odločiti ali je na mestu meniskus poizkusiti ohraniti ali ga bo potrebno v poškodovanem delu odstraniti.

Predlagam Vam, da si izberete kolenskega artroskopista (travmatologa ali ortopeda) in se naročite na kontrolo (s seboj prinesire izvid in predvsem posnetke MR preiskave). Seveda Vam ja na voljo tudi Arthronova ambulanta.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Pozdravljeni,

En teden nazaj sem si poškodoval desno koleno.Pred parimi dnevi sem opravil mr desnega kolena ter danes dobil izvide.lepo bi prosil za vase meneje.

Vsaj subtotalna ruptura ACL.

Ruptura medialnega meniskusa.

Plitva subhondralna impresija posteriornega roba lateralnega tibialnega platoja s kontuzijo kostnine.

Izrazita distenzija mehkih tkiv posterolateralnega kota.

 

Hvala za vaš odgovor

Lp.Uroš

 

 

Spoštovani!

Potrebno se je odločiti glede na želje, pričakovanja in trenutne težave. Faktorji, ki vplivajo na odločitev pa so po mojem mnenju sledeči:

1. Glede impresije lateralnega tibialnega platoja ne bi storili ničesar, samo zaenkrat obremenjevanje do bolečine, po potrebi hoja z berglami, hkrati pa razgibavanje razbremenjenega kolena v čim večjem obsegu brez siljenja v bolečino prvih 4-6 tednov po poškodbi.
2. Distenzijo posterolateralnega kota je potrebno opredeliti klinično (s pregledom). Bolj verjetno se mi zdi, da operativnega pisega v zem predelu ne boste potrebovali, vendar v primeru izrazitega popuščanja obstaja tudi ta možnost.

3. V kolikor ste mlad, športno aktiven in imate težave s stabilnostjo kolena po poškodbi se nagibamo k rekonstrukciji ACL. V kolikor ste bolj zmerno fizično aktiven, potem ta ni povsem nujna. Lahko se opravi kura jačanja stegenske muskulature in proprioceptivnega treninga, da se vidi, ali lahko izgubo ACL mišično kompenzirate. V kolikor to ne uspe, se lahko kasneje odločimo za rekonstrukcijo ACL.

4. Odločitev o zdravljenju MM zavisi na nekaj dodatnih faktorjih. Najprej je potrebno videti posnetke MR ter se na podlagi teh odločiti ali je potrebna operacija samo zaradi meniskusa. Če gre za izrazito nestabilno rupturo bo operacija potrebna že samo zaradi dolgotrajnosti bolečin, če gre za stabilno rupturo, to ne nakazuje nujnosti zgodnjega operativnega zdravljenja. Lahko se poizkusi npr. s PRP (trombocitno plazmo). Glede na tip rupture se včasih odločimo za šiv meniskusa. V tem primeru je rekonstrukcija ACL bolj zaželena, saj je tako šiv meniskusa bolj zavarovan.

Skratka, odgovor ni povsem enoznačen. Najlažje je, če se s posnetki MR oglasite na pregled in se pogovorimo v živo. Kot najverjetnejši scenar pa vidim možnos, da zaenkrat koleno previdno obremenjujete. Postopno se zacelita impresija tibialnega kondila in distenzija posterolateralnega kota, nato pa naslovimo poškodbo MM in ACL, v kolikor ste fizično precej aktiven, bolj verjetno operativno.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close