Najdi forum

Izvid – MR-ja desnega kolena

Lep pozdrav,

v izvidu navaja kolega preskoke sklepne ovojnice v sprednjem zunanjem delu gležnja ter preskoke kit peronelanih mišic (te potekajo za zunanjim gležnjem).

Od fizioterapevtskih metod zdravljenja priporočam predvsem masažo po metodi prečne frikcije ter proprioceptivne vaje (vaje na ravnotežni plošči ali blazini).

Sam bi najprej poskusil z injekcijami plazme bogate s trombociti (PRP).

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,

hvala za odgovor. Fizoterapevtske metode zdravljenja  že izvajam. Bom poskusil še prp, pri os trigonumu mi je inekcija prpja pomagala?.

” v izvidu navaja kolega preskoke sklepne ovojnice v sprednjem zunanjem delu gležnja ter preskoke kit peronelanih mišic (te potekajo za zunanjim gležnjem)”

Razumem da mi ovojnica ter kite preskakujejo, vendar zanima me vzrok samega preskakovanja (strgano, raztegnjeno, zadebeljeno?), če se morda to z izvida vidi?

In če bi mi znali odgovoriti: kako to da se nista predela vrnila v prvotno stanje, saj sem zadnjih 7 mesecov delal vse kar se je dalo da bi gleženj spravil v prvotno stanje?

Želim Vam prijeten vikend?!

*Ter ali obstaja kakšen strokoven izraz za to preskakovanje? Ali to mogoče z drugimi besedami pomeni, da imam strgan retinakel?

Spoštovani,

prosim.

Vzrok preskakovanja peronealnih kit je najverjetneje poškodba retinakula, nežnih vezi, ki držijo kite ob kosti. Najverjetnejši vzrok preskakovanja sklepne ovojnice je brazgotina, ki lahko nastane po poškodbi.

Za preskakovanje peronelanih kit se najpogostejše uporablja angleški izraz “snapping peroneal tendons”.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

lep pozdrav,prosil bi za razlago mr-zaključek:manjši izliv,edematozno prepatelarno podkožno maščevje.Tanka mediopatelarna plika ter blaga iritacija priležnega maščevja.Kompleksno deformiran medialni meniskus z hondropatijo tretje do četrte stopnje ter edemom obremenilne ploskve medialnega femoralnega kondila.Hondropatija druge stopnje patelarnega hrustanca.Cista v posteriornem delu lateralnega kondila tibije.Star sem 59 let,zanimajo pa me možnosti,kako izboljšati stanje(atroskopija,operacija,fizioterapija,proteza…..)Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo malo prekomerne tekočine v kolenu (znak draženja), otečeno podkožje pred pogačico, razobličeno notranjo hrustačno-vezivno ploščico, okvare sklepnega hrustanca v notranjem delu kolena, ki segajo tudi do same podhrustančne kosti (ta je deloma povsem brez sklepnega hrustanca), okvare sklepnega hrustanca na pogačici, ki segajo do polovice debeline ter prostor napolnjen s tekočino v zadnjem začetnem zunanjem delu golenice. Skrajšano – v ospredju je obraba notranjega dela kolena.

Priporočam prejetje injekcije plazme bogate s trombociti s hialuronsko kislino (Cellular Matrix) in nato počakati 3 do 6 mesecev od prejema. Če bodo težave nazadovale na znosno raven, priporočam le še prejetje injekcije hialuronske kisline z dolgim delovanjem, če se bodo težave zmanjšale, vendar še ne na znosno raven, priporočam še prejetje 1 do 2 injekcij plazme bogate s trombociti s hialuronsko kislino, če težave ne bodo nazadovale, pa priporočam bodisi artroskopsko operativno zdravljenje, bodisi vgraditev popolne ali delne endoproteze. Priporočam tudi fizioterapevtsko zdravljenje – lokalno protivnetno in regenerativno obsevanje (TECAR in/ali magnetoterapijo), odpravo morebitne omejene gibljivosti ter okrepitev stegenskih mišic.

Spoštovani!

Stara sem 18 let. Pred enim tednom sem si poškodovala desno koleno, medtem ko sem vstala iz počepa. V koleno se nisem nič udarila. Takrat se mi je koleno zakričilo in ga štiri dni nisem mogla iztegniti. Pred tremi dnevi sem bila v travmatološki ambulanti, kjer so mi ga uspeli iztegniti, dobila sem tudi bergle in longeto (od kolka do gležnja, brez pregiba), ki jo uporabljam. Kasneje, isti dan sem opravila še magnetno resonanco desnega kolena, danes sem dobila tudi izvid, ki ga prilagam:

Izvid

Velik izliv v kolenskem sklepu.

Medialna parapatelarna plika, ki ne deluje draženo.

Križna ligamenta sta primerna.

V poteku kolateralnih ligamentov ni vidnih posebnosti.

Medialni menisk je primeren.

Posteriorni rog lateralnega meniska je translaciran v področje anteriornega dela lateralnega kompartmenta.

Tetiva mišice biceps femoris v distalnem poteku zadebeljena in heterogenega signala.

Veliko tekočine medialno ob tetivi mišice biceps femoris, verjetno gre za pridruženo poškodbo arkuatnega kompleksa.

Mnenje:

Parcialna ruptura tetive mišice biceps femoris.

Poškodba arkuatnega kompleksa.

Translokacija posteriornega roga lateralnega meniska.

Naj povem še, da je rentgen pokazal, da so vse kosti cele.

Lepo bi Vas prosila za vaše mnenje, ker imam pregled šele čez dva tedna.

-Kako smem obremenjevati poškodovano koleno in nogo?

-Ali je bolje da počivam in nosim longeto ali da začnem uporabljati nogo za hojo in opuščati nošenje longete? Ne bi si rada povzročila dodatnih težav.

-Razgibavanje kolena?

Bolečino sem imela na zunanji zadnji strani kolena na pregibu. Ta je drugi dan po iztegu kolena izginila. Praktično bolečin ne čutim več. Nad sprednjim delom kolena imam blago oteklino. Sedaj pa sem dobila MRI izvid, ne bi si rada naredila dodatne škode.

Lepo bi Vas prosila za mnenje.

Lepo pozdravljeni.

Spoštovani,

glede na izvid menim, da je vaš glavni problem strganje zadnjega dela zunanje vezivno hrustančne ploščice, katere strgani del je pomaknjen v sprednji del kolena (t.i. inkarceracija – vkleščenje).

– Kako smem obremenjevati poškodovano koleno in nogo?

Do bolečine. Priporočam hojo z berglami, z obremenjevanje do meje bolečine. 

– Ali je bolje da počivam in nosim longeto ali da začnem uporabljati nogo za hojo in opuščati nošenje longete? Ne bi si rada povzročila dodatnih težav.

Nošnjo longete priporočam le pri spanju in hoji, sicer pa priporočam koleno razgibavati do meje bolečine.

– Razgibavanje kolen – do meje bolečine.

Bo pa, glede na opis, potrebno artroskopsko operativno zdravljenje – če bo to le omogočala kvaliteta tkiva meniskusa, priporočam popravilo (zašitje) meniskusa.

Ojoj… najlepša hvala za Vaš odgovor.

Lepo pozdravljeni!

Prosim.

Pozdravljeni

Prosim za razlago MR LYON obeh kolen.

1. Femoralna anteverzija:

FAV za desno koleno 14′

FAV za levo koleno 12′

2. Pateralni nagib:

PTA za desno koleno 11′

PTA za levo koleno 13′

3. Sublaksacija patele

PCGT za desno koleno 2 mm

PCGT za levo koleno 1 mm

TAGT za desno koleno 13 mm

TAGT za levo koleno 16 mm

4. Rotacija v kolenu ( KRK ):

za desno koleno 7′

za levo koleno 12′

5. Lateralna torzija tibije ( KTT ):

za desno koleno 21′

za levo koleno 14′

Hvala za razlago.

Lp.

Pozdravljeni,

1. Femoralna anteverzija: – kot med vratom in telesom stegnenice – obe vrednosti v mejah normalnega

FAV za desno koleno 14′

FAV za levo koleno 12′

2. Pateralni nagib: – nagnjenost pogačice  – obe vrednosti v mejah normalnega

PTA za desno koleno 11′

PTA za levo koleno 13′

3. Sublaksacija patele – pomik pogačice navzven TAGT za levo koleno je povečana, ostale vrednosti so v mejah normalnega

PCGT za desno koleno 2 mm

PCGT za levo koleno 1 mm

TAGT za desno koleno 13 mm

TAGT za levo koleno 16 mm

4. Rotacija v kolenu ( KRK ): – meni nepoznana meritev

za desno koleno 7′

za levo koleno 12′

5. Lateralna torzija tibije ( KTT ): – meni nepoznana meritev

za desno koleno 21′

za levo koleno 14′

Glede na navedeno, je mogoče, da bo potrebno operativno zdravljenje – premik grče golenice in rekonstrukcija notranje pogačično-stegnenične vezi. Ni pa MR po Lyonskem protoklu edino merilo. Najpomembnejše pri odločitvi so vaše težave in ugotovitve pri kliničnem pregledu.

Spoštovani Iztok Pilih,

bi mi lahko prosim svetovali kako bi težavo s kolenom reševali glede na magnetno resonanco. Kdaj bi spet lahko normano pričel s treningi atletike oz,. koliko časa naj bi v teoriji trajalo okrevanje?

MNENJE:

Klinični podatki: Lezija meniskusa.

MR levega kolena:

Minimalni izliv. Tanka medialna patelarna plika.

Tanka centralna fisura proksimalnega ligamenta patele v dolžini 1,5 cm. Ob tem tudi signal blagega edema maščevja pod spodnjim robom patele v isti višini.

V ostalem ima ligament patele normalen signal.

Tetiva kvadricepsa je v redu.

Blago višje ležeča patela, indeks višine Insall-Salvati izmerim 1,6. Primerna globina trohlee. Primerni razmerji faset patele in trohlee.

Meniskusa imata normalen signal.

Križna ligamenta sta ohranjena.

Kolateralna ligamentarna kompleksa sta v redu.

Znakov za hrustančne lezije ni.

Skelet ima normalen signal.

Mnenje:

Tanka centralno vdolžna fisura proksimalnega ligamenta patele z blago iritacijo tudi Hoffa maščevja v isti višini ob ligamentu.

Blaga patela alta.

Hvala za odgovore,

lep pozrav, Matej Kukl

Spoštovani,

priporočam ultrazvočno vodeno prejetje injekcije plazme bogate s trombociti v okvarjeni/poškodovani del pogačične vezi, nato pa po preteku 3 tednov izvedbo fizioterapevtskega zdravljena – lokalno protivnetno in regenerativno obsevanje, masažo po metodi prečne frikcije, raztezne in ekscentrične vaje za štiriglavo stegensko mišico. V času zdravljenja, ki bo predvidoma trajalo od 6 do 12 tednov, odsvetujem velike in sunkovite obremenitve, torej tudi atletski trening.

New Report

Close